darts, Sportmarketing — 2017/12/30 at 13:56

A darts sikerének titka

by

Christmas time, nyilak, sör, őrjöngő tömeg, extravagáns jelmezek, kiváló hangulat. Erről szól a PDC darts világbajnokság! A sportág mára a világ egyik legnépszerűbb rétegsportjává nőtte ki magát, nézzük, miben rejlik a sikere és a marketingereje!

A darts története

A darts kialakulása több száz évvel ezelőttre, Angliába vezethető vissza. Egyes legendák szerint VIII. Henrik brit uralkodó még a 16. században megparancsolta a katonáinak, hogy minden lehetséges alkalmat ragadjanak meg arra, hogy gyakoroljanak és fejlesszék az íjásztudásukat. Az íjászok ezt úgy oldották meg, hogy a szabadidejükben ahelyett, hogy kilőtték volna a nyilaikat, elkezdték őket egy meghatározott célpontra dobálni. De mivel Angliában nagyon sokszor esik az eső, ezt a szabadidős gyakorlásra szánt tevékenységet nem tudták a szabad ég alatt csinálni. Fedett helyre vitték, még pedig a kocsmákba.

Ekkor rövidültek le a nyilak is, és a céltáblának kezdetben egy borosüveg vagy söröshordó alját használták. Aztán később a söröshordókat felváltották a keresztbevágott farönkök, ahol a fa évgyűrűit használták a dobás értékének mérésére.

Egyes mondák szerint a darts 1620-ban indult el világhódító útjára, köszönhetően annak, hogy az Angliát elhagyók dartsot játszottak a Mayflower fedélzetén az Amerika felé tartó útjuk során.

Az első hivatalos darts szövetség az első világháború után, 1924-ben jött létre Angliában, Nemzetközi Darts Szövetség [NDA] néven. A szervezet célja a sport sztenderdizálása és a szabályok egységesítése volt.

Az első nagy versenyt 1927-28-ban rendezték meg, több, mint 100 résztvevővel. 1938-39-ben már 280 ezren vettek részt a News of World Darts Championship nevű versenyen, több, mint 14.000 néző előtt. Majd egy kis szünet következett, a második világháborúig nem rendeztek darts versenyeket.

1973-ban megalakult a Brit Darts Szövetség [BDO], amelynek a célja a sportág népszerűsítése volt a televíziós közvetítések kiaknázásával. Majd egy pár évre rá, 1976-ban megalakult a Nemzetközi Darts Szövetség [WDF], amely azzal a céllal jött létre, hogy a többi országot is részvételre buzdítsa a sportágban és globális népszerűséget szerezzen a dartsnak. Majd végül 1992-ben, kiszakadva a BDO-ból, létrejött a Professzionális Darts Társaság [PDC], mert úgy érezték, hogy a szövetség nem tesz eleget az újabb szponzorok bevonzása érdekében, valamint több versenyt szerettek volna látni a televíziós közvetítésekben.

A BDO és a PDC közötti megegyezés eredményeként 1997-ben a WDF egybeolvadt a PDC-vel, így a játékosok szabadon megválaszthatták, hogy melyik szervezet világbajnokságán szeretnének indulni. Bizonyos kritériumokat a nevezéshez teljesíteni kell, illetve kikötés, hogy egy évben ugyanaz a játékos nem indulhat mindkét világbajnokságon.

Ha Christmas time, akkor darts vb

Na, de a rövid történelmi áttekintés után térjünk is rá a cikk miértjére. A PDC által szervezett darts világbajnokság az egyik legnézettebb és legnépszerűbb verseny a sportág tekintetében. Talán mondhatjuk azt is, hogy a legnagyobb presztízzsel bíró darts esemény az évben, ugyanis a világ legjobbjai mérik összetudásukat. Az eseményt minden évben december 14. és január 1. között rendezik meg [átfedésben a BDO világversenyével] Londonban, a körülbelül 10 ezer fő befogadására képes Alexandra Palace-ben.

A PDC júliusban 68 ezer jegyet tett elérhetővé a versenyre a szurkolóknak, melyek alig két nap alatt fogytak el. Idén 1,8 millió fontot osztanak szét a versenyzők között, melyet 2020-ig 2,2 millió fontra szeretnének feltornázni. Az idei összeg közel 10%-kal magasabb az előző évhez képest, és a győztes 400 ezer fonttal lesz gazdagabb a döntő után. A világbajnok az ikonikus darts kommentátorról elnevezett Sid Waddel trófeát viheti haza a vitrinjébe.

Az eddig legnagyobb nézettséggel, a két évvel ezelőtti döntő büszkélkedhet, melyben Gary Anderson legyőzte a 16-szoros világbajnok Phil Taylort. A fináléra több, mint 1,7 millióan voltak kíváncsiak, míg átlagosan 1,24 millióan kattintottak a döntőre. Ez a nézettségi adat rekordnak számít a világbajnoki döntők tekintetében Angliában.

A világ 38 országában 20 televíziós csatorna közvetíti az eseményt, amelynek a legerősebb felvevő piacai – Anglián kívül – Hollandia, Németország, Belgium és Kanada.

Hollandiában az RTL7-nek a 2013-as és 2014 döntő, amelyben Michael Van Gerwen játszott, 1,7 és 2,05 milliós nézettséget hozott, míg 2016-ban Van Barneveld és honfitársa, Klassen összecsapása hozott 1,56 milliós nézettséget. Ugyanakkor a rekordot a tavalyi döntő tartja a maga 2,07 milliós nézettségével, melyben Van Gerwen második világbajnoki győzelmét aratta.

Németországban a Sport1 csatorna közvetítését a 2017-ös döntő alkalmával követték a legtöbben, 1,48 millióan, míg a 2015-ös Angliában rekord nézettséget hozó döntőt 1,36 millióan követték figyelemmel.

A verseny legfőbb szponzorai között számos fogadási irodát találni: Betway, Bwin, Unibet-et és William Hill, amely egyébként a torna főszponzora is egyben. Mellettük a főbb televíziós társaságok az esemény fő támogatói.

A darts sikerének titka

De mi is az, ami a darts igazi erejét adja, ami ahhoz vezetett, hogy kis túlzással egy “brit kocsmasportból” a világ egyik legnépszerűbb niche sportágává nőtte ki magát?

Azt gondolom, hogy a darts kiváló példája annak, hogy magának a sportág körítésének, a sportmarketingben és a sportélményben oly elengedhetetlen tényezőknek, mint a sportszolgáltatás helyszínének, a fizikai környezetnek és azt övező atmoszférának, hangulatnak, továbbá a jelenlévő szurkolónak mennyire fontos szerepe van. Ugyanis a dartsot, a darts identitását, a márkáját ezek teszi oly értékessé és egyedivé.

„A modern darts a szuper atmoszféra és a kiváló sportteljesítmény kombinációja. Az esemény a karácsony szinonimájává vált Angliában. Ugyanúgy mint, hogy mindenki tudja, hogy július elején rendezik meg a wimbledoni teniszversenyt, valamint, hogy az FA Cup döntő május végén van. És az Alexandra Palace mára már egyfajta zarándokhellyé vált a szurkolók szemében, a darts egy spirituális otthonává” – mondta Matt Porter a PDC ügyvezetője.

A darts Anglia egyik ikonikus sportja, ami ugyanúgy, mint a Christmas Day mérkőzések, a kultúra részévé vált. Az őrjöngő tömeg a nézőtéren, a sör, a különböző jelmezbe öltözött szurkolók, a felvezető zenék mind-mind a darts egyediségét adják. „Ez az egész egy nagy csomag: a színek, a fények, a dráma, a játékosok és az egyedi karakterek… Ez az, ami a dartsot oly különlegessé teszi, hogy az emberek a világ bármely pontján kapcsolódni tudnak a sportághoz” – folytatta Matt Porter.

A televíziós nézettségi mutatókból is látszik, hogy a fesztiválhangulatra, a sportág népszerűségére a pontot a legnépszerűbb játékosok, a különböző karakterek teszik fel. Ugyanis, mint minden sportágban, a dartsban is igaz az a tény, miszerint elsősorban a játékosok, a sportolók azok, akikhez a szurkolók kötődni tudnak. Velük azonosulnak, ezért ők az adott sportág, a darts a népszerűségének legfőbb alakítói.

A darts atmoszférájának különlegességei közé tartozik a játékosok jellegzetes bevonulási ceremóniája, a pacsizás a szurkolókkal, a saját induló, a játékosok egyéni szerelése, beceneve, a folyamatos interakcióik a közönséggel a menetek között, nem is beszélve arról, ha valaki 180-at dob.

Alapvetően a dartsnak is megvannak a maga szabályai, hogy milyen öltözékben és megjelenéssel kell viseltetniük a játékosoknak, mégis van egy kiemelkedő figurája a sportágnak, aki extrém megjelenéséről vált híressé, nem pedig a kiemelkedő eredményei révén. A skót, Peter Wright rendszerint extravagáns frizurával jelenik meg a versenyeken, melyet a fodrászként dolgozó felesége készít el neki, és ehhez igazodó szerelésben lép pályára.

És persze az ikonok jelenléte is elengedhetetlen a darts esetében. Az idei PDC világbajnokság különlegességét az is adja, hogy a 16-szoros vb-győztes Phil Taylornak ez lesz az utolsó tornája, aki valószínűleg a nagy kihívó Michael Van Gerwennel csatázik majd a döntőben. „Túl sok sport diktál a közönségének. Mi tudjuk, mit kíván a közönségünk és mi meg is adjuk nekik. És erre az atmoszférára a játékosok teszik fel a koronát” – mondta Matt Porter a darts sikerét illetően.

Forrás: smg-insight.com, pdc.tv, dartsinfoworld.com, sportcal.com, theguardian.com

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Sportszemle 2017.12.27.

Friss hírválogatás sportmarketing és sportgazdaság témájú cikkekből.

Close