darts, Sportmarketing — 2017/12/30 at 13:56

A darts sikerének titka

by

Christmas time, nyilak, sör, őrjöngő tömeg, extravagáns jelmezek, kiváló hangulat. Erről szól a PDC darts világbajnokság, amely sportág mára már a világ egyik legnépszerűbb rétegsportjává nőtte ki magát. A most zajló PDC darts világbajnokság kapcsán a darts sikertényezőiről és marketing erejéről írtunk.

A darts története

A darts kialakulása több száz évvel ezelőttre, Angliába vezethető vissza. Egyes legendák szerint VIII. Henrik brit uralkodó még a 16. században megparancsolta a katonáinak, hogy minden lehetséges alkalmat ragadjanak meg arra, hogy gyakoroljanak és fejlesszék az íjásztudásukat. Az íjászok ezt úgy oldották meg, hogy a szabadidejükben ahelyett, hogy nyilakat lőttek volna ki elkezdték őket egy meghatározott célpontra dobálni. De mivel Angliában nagyon sokszor esik az eső, ezért ezt a szabadidős gyakorlásra szánt tevékenységet nem tudták a szabad ég alatt csinálni, ezért fedett helyre vitték, még pedig a kocsmákba. Ekkor rövidültek le a nyilak is, és a céltáblának kezdetben egy boros üveg vagy sörös hordó alját használták. Aztán később a söröshordókat felváltották a keresztbe vágott farönkök, ahol is a fáknak az évgyűrűit használták a dobás értékének a mérésére. Egyes mondák szerint a darts 1620-ban indult el világhódító útjára köszönhetően annak, hogy az Angliát elhagyók dartsot játszottak a Mayflower fedélzetén az Amerika felé tartó útjuk során.

Az első hivatalos darts szövetség az első világháború után, 1924-ben jött létre Angliában a Nemzetközi Darts Szövetség (NDA) néven, amelynek célja a sport sztenderdizálása és a szabályok egységesítése volt. Az első nagy versenyt 1927/28-ban rendezték meg több mint 100 résztvevővel. 1938/39-ben már 380.000 vettek részt a News of World Darts Championship nevű verseny több, mint 14.000 néző előtt. Majd a második világháborúig nem rendeztek darts versenyeket. 1973-ban megalakult a Brit Darts Szövetség (BDO), amelynek a célja a sportág népszerűsítése volt a televíziós közvetítések kiaknázásával. Majd egy pár évre rá 1976-ban megalakult a Nemzetközi Darts Szövetség (WDF), amely azzal a céllal jött létre, hogy a többi országot is részvételre buzdítsa a sportágban és globális népszerűséget szerezzen a dartsnak. Majd végül 1992-ben létre jött a Professzionális Darts Társaság (PDC) kiszakadva a BDO-ból, mert úgy érezték, hogy a szövetség nem tesz eleget az újabb szponzorok bevonzása érdekében és több versenyt szerettek volna látni a televíziós közvetítésekben. A BDO és a PDC közötti megegyezés eredményeként 1997-ben a WDF egybeolvadt a PDC-vel, így játékosok szabadon megválaszthatták, hogy melyik szervezet világbajnokságán szeretnének indulni. Bizonyos kritériumokat a nevezéshez teljesíteni kell, illetve kikötés, hogy egy évben ugyanaz a játékos nem indulhat mindkét világbajnokságon.

Ha Christmas time, akkor darts VB

Na, de rövid történelmi áttekintés után térjünk is rá a cikk miértjére. A PDC által szervezett Darts Világbajnokság az egyik legnézettebb és legnépszerűbb verseny a sportág tekintetében. Talán mondhatjuk azt is, hogy a legnagyobb presztízzsel bíró darts esemény az évben, ugyanis a világ legjobbjai mérik összetudásukat. Az eseményt minden évben december 14 és január 1-e között rendezik meg (átfedésben a BDO világversenyével) Londonban a körülbelül 10 ezer fő befogadására képes Alexandra Palaceban. A PDC júliusban 68.000 jegyet tett elérhetővé a versenyre a szurkolóknak, melyek alig két nap alatt fogytak el. Idén 1,8 millió fontot osztanak szét a versenyzők között, melyet 2020-ig 2,2 millió fontra szeretnének feltornázni. Az idei összeg közel 10%-kal magasabb az előző évhez képest és a győztes 400.000 fonttal lesz gazdagabb a döntő után. A győztesek a Sid Waddel trófeát vihetik haza a vitrinjükbe, amelyet az ikonikus darts kommentátorról neveztek el.

Az eddig legnagyobb nézettséggel, a két évvel ezelőtti döntő büszkélkedhet, melyben Gary Anderson legyőzte a 16-szoros világbajnok Phil Taylort. A fináléra több, mint 1,7 millióan voltak kíváncsiak, míg átlagosan 1,24 millióan kattintottak a döntőre, amely eddig rekordnak számít a világbajnoki döntők nézettségének a tekintetében Angliában. A világ 38 országban, 20 televíziós csatorna közvetíti az eseményt, amelynek a legerősebb felvevő piaca Anglián kívül Hollandia, Németország, Belgium és Kanada. Hollandiában az RTL7-nek a 2013-as és 2014 döntő, amelyben Michael Van Gerwen játszott 1,7 és 2,05 milliós nézettséget hozott, míg 2016-ban a Van Barneveld és honfitársa Klassen összecsapása hozott 1,56 milliós nézettséget. Ugyanakkor a rekordot a tavalyi döntő tartja a maga 2,07 milliós nézettségével, melyben Van Gerwen második világbajnoki győzelmét aratta. Németországban a Sport1 csatorna közvetítését a 2017-ös döntő alkalmával követték a legtöbben, 1,48 millióan, míg a 2015-ös Angliában rekord nézettséget hozó döntőt 1,36 millióan. A verseny legfőbb szponzorai között olyan számos fogadási irodát találni, mint a Betway-t, a Bwin-t, a Unibet-et és a William Hill-t, aki egyébként a torna főszponzora is egyben, valamint mellettük a főbb televíziós társaságok az esemény fő támogatói.

A darts sikerének titka

De mi is az, ami a dartsnak az igazi erejét adja, ami ahhoz vezetett, hogy kis túlzással egy “brit kocsmasportból” a világ egyik legnépszerűbb niche sportággá nőtte ki magát. Azt gondolom, hogy a darts a kiváló példája annak, hogy magának a sportág körítésének, a sportmarketingben és a sportélményben oly elengedhetetlen tényezőnek, mint a sportszolgáltatása helyszínének, a fizikai környezetnek és azt övező atmoszférának, hangulatnak és jelenlévő szurkolónak mennyire fontos szerepe van. Ugyanis a dartsot, a darts identitását, a márkáját ez teszi oly értékessé és egyedivé. „A modern darts a szuper atmoszféra a kiváló sportteljesítmény kombinációja. Az esemény a karácsony szinonimájává vált Angliában ugyanúgy, mint, hogy mindenki tudja, hogy július elején rendezik meg a wimbledoni teniszversenyt valamint, hogy a FA Cup döntő május végén van. És az Alexandra Palace mára már egy fajta zarándokhellyé vált a szurkolók szemében, a darts egy spirituális otthonává. ” – mondta Matt Porter a PDC ügyvezetője. A darts Anglia egyik ikonikus sportja, ami ugyanúgy, mint a Christmas Day mérkőzések a kultúra részévé vált. Az őrjöngő tömeg a nézőtéren, a sör, a különböző jelmezbe öltözött szurkolók, a felvezető zenék mind-mind a darts egyediségét adják. „Ez az egész egy nagy csomag…a színek, a fények, a dráma, a játékosok és az egyedi karakterek…ez az, ami a dartsot oly különlegessé teszi, hogy az emberek a világ bármely pontján kapcsolódni tudnak a sportághoz.” – folytatta Matt Porter.

A televíziós nézettségi mutatókból is látszik, hogy a fesztivál hangulatra, a sportág népszerűségére a pontot a legnépszerűbb játékosok, a különböző karakterek teszik fel. Ugyanis mint minden sportágban a dartsban is igaz a tény, miszerint elsősorban a játékosok, a sportolók azok, akikhez a szurkolók kötődni tudnak, akivel azonosulni tudnak, ezért ők az adott sportág, a darts a népszerűségének legfőbb alakítói. A darts atmoszférájának egyik különlegessége a játékosok jellegzetes bevonulási ceremóniája, a pacsizás a szurkolókkal, a saját induló, a játékosok egyéni szerelése, beceneve és a folyamatos interakcióik a közönséggel a menetek között, nem is beszélve arról, ha valaki 180-at dob. Alapvetően a dartsnak is meg vannak a maga szabályai, hogy milyen öltözékben és megjelenéssel kell viseltetniük a játékosoknak, ugyanakkor még is van egy kiemelkedő figurája a sportágnak, aki rendszerint extrém megjelenéséről vált híressé, sem mint a kiemelkedő eredményei révén. A skót, Peter Wright rendszerint extravagáns frizurával jelenik meg a versenyeken, melyet a fodrászként dolgozó felesége készít el neki, és ehhez igazodó szerelésben lép is pályára.

És persze az ikonok jelenléte is elengedhetetlen a darts esetében. Az idei PDC világbajnokság különlegességét az is adja, hogy a 16-szoros vb győztes Phil Taylornak ez lesz az utolsó tornája, aki valószínűleg a nagy kihívó Michael Van Gerwennel csatázik majd a döntőben. „Túl sok sport diktál a közönségének. Mi tudjuk, mit kíván a közönségünk és mi meg is adjuk nekik. És erre az atmoszférára a játékosok teszik fel a koronát.” – mondta Matt Porter a darts sikerét illetően.

 

forrás: smg-insight.com, pdc.tv, dartsinfoworld.com, sportcal.com, theguardian.com

borítókép forrés: telegraph.com

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Sportszemle 2017.12.27.

Friss hírválogatás sportmarketing és sportgazdaság témájú cikkekből.

Close