autósport, Sportmarketing — 2017/12/18 at 14:40

Egy újfajta festékkel javított a versenyautói aerodinamikáján a Formula E csapat

by

A Mahindra Racing autói ráadásul könnyebbek is lettek az új technológiának köszönhetően. Dollárszázezreket spóroltak.

Azért, hogy az autóikat könnyebbé és aerodinamikusabbá tegyék, a gyártók jellemzően újfajta dizájnon és könnyebb alkatrészeken dolgoznak. Azt ritkán veszik számításba, hogy pusztán a festése mekkora hatással lehet az autó súlyára és aerodinamikájára.

Az együléses elektromos versenyautók legmagasabb szintű sorozatában, a Formula E-ben induló Mahindra azonban egy speciális festék használatával ért el jelentős javulást az autói súlyában. Az új technológiának köszönhetően 3,5 kilogrammal lettek könnyebbek a versenyautóik, ami nagy előnyt jelent a gyorsaság terén is.

Mint kiderült ez a megoldás sokkal olcsóbb az általánosan bevett módszereknél. “Általánosságban szólva, hozzávetőlegesen 100 ezer dollárba kerül, hogy 1 kilogrammal könnyebbé tudjunk tenni egy autót. Az új festékkel mindez csupán 4 ezer dollárból kijön. Tehát 350 ezer dollár helyett 14 dollárért sikerült 3,5 kilogrammot faragnunk a súlyból” – nyilatkozta Dilbagh Gill, a Mahindra Racing vezérigazgatója.

Gill azt is elárulta, hogy a tippet a Pininfarinától kapták. A Pininfarina dizájnerei ajánlották a Mahindra Racing figyelmébe a technológiát kifejlesztő olasz partnerüket. Az újfajta festékhez ráadásul kevésbé tapad a por, így a versenyautók aerodinamikája is javult.

Ha a fejlesztés beválik a Formula E sorozatban, akkor a Mahindra Racing továbbadja azt az anyavállalatának, a Mahindra & Mahindra Groupnak, ami a legnagyobb indiai autógyártó, így az utcai autók is profitálhatnak belőle.

Forrás: thehindubusinessline.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Sportszemle 2017.12.18.

Friss hírválogatás sportmarketing és sportgazdaság témájú cikkekből.

Close