Sportpolitika — 2016/11/23 at 17:20

Jelentős személyi változások a MOB fontos pozícióiban

by

Nagy a mozgolódás a Magyar Olimpiai Bizottság élén. Távozik a főtitkár, valamint a marketing és kommunikációs igazgató is.

A Magyar Olimpiai Bizottság [MOB] tegnap adott ki egy közleményt arról, hogy Szabó Bencét azonnali hatállyal felmentették a főtitkári pozíciójából, a munkaviszonya – közös megegyezéssel – meg is szűnt. A döntés a MOB elnökségi ülésén született, amelyen egyúttal arról is határoztak, hogy a grémium mandátumának lejártáig Bartha Csabát, az eddigi sportigazgató-helyettest, egyben a Győri Audi ETO KC női kézilabdaklub elnökét nevezik ki főtitkárnak.

szabo-bence

Szabó Bence

Szabó Bence az MTI-nek elmondta: váratlanul érte a döntés, de az élet megy tovább, és tudomásul veszi, hogy nem kívánnak vele tovább együtt dolgozni. “A Nemzetközi Vívó Szövetség egyik bizottságába kandidálók, így ott leszek a moszkvai kongresszuson a hétvégén” – tette hozzá. A kétszeres olimpiai bajnok kardozó 2012 októbere óta volt a MOB főtitkára.

Bartha Csaba

Bartha Csaba

A MOB mai közleménye szerint Siklós Erik marketing és kommunikációs igazgató szintén távozik a szervezettől. A felek közös megállapodása alapján a munkaszerződését november 30-i hatállyal megszüntetik, de Siklós Eriket a munkavégzés alól már a mai napon felmentették.

Siklós Erik

Siklós Erik

A nyári riói olimpia óta eltelt három hónapban más fontos változások is történtek a szervezet életében. Az Országgyűlés november 8-án nagy többséggel megszavazta azt a sporttörvény módosítását, amelynek egyik fő célja az egycsatornás finanszírozási modell gyakorlati megvalósulása, valamint ezzel összefüggésben az állami és a civil sportigazgatás hatásköreinek egyértelmű elkülönítése. A jogszabályváltozás értelmében a MOB-tól visszakerül a sportért felelős államtitkársághoz az állami források tervezése, elosztása, felhasználása, elszámolása és ellenőrzése is.

Szabó Tünde, sportért felelős államtitkár

Szabó Tünde, sportért felelős államtitkár

Amint Szabó Tünde sportért felelős államtitkár akkor elmondta: a Magyar Olimpiai Bizottság szakmai munkája – az olimpiai mozgalommal összefüggő alapfeladatainak és a törvényben meghatározott további sportszakmai feladatainak az ellátása mellett – alapvetően sportszakmai javaslattételre, szakmai koncepciók megalkotására, valamint az abban való közreműködésre irányul, s emlékeztetett rá, hogy a MOB eddigi tagozati rendszerét is átalakítja a módosított sporttörvény.

Szabó Tünde hozzátette: az eddig belső szervezeti egységekként működő tagozatok önállóvá válnak és az élősport egyes nagy területein közfeladatokat ellátó köztestületekként működnek tovább. Ennek alapján az új sportköztestületi struktúrában négy köztestület működik majd: a MOB, amely továbbra is az olimpiai sportágak, a Nemzeti Versenysport Szövetség [NVSZ], amely a nem olimpiai sportágak, a Magyar Paralimpiai Bizottság, amely a fogyatékkal élők sportjának, valamint a Nemzeti Diák-hallgatói és Szabadidősport Szövetség [NDHSZ], amely pedig a diák-, hallgatói és szabadidősportok köztestülete.

Forrás: MTI

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Sportszemle 2016.11.23.

Friss hírválogatás sportmarketing és sportgazdaság témájú cikkekből.

Close