labdarúgás, Sport PR — 2015/12/02 at 09:00

Karim fail…

by

Karim Benzema, a Real Madrid csatára körül forr a levegő. De mi történt a franciával, hogyan jutott idáig? Először a szexbotrány, majd a szexvideós zsarolás, most meg a válogatottból is kizárják. Egy rossz példa arra, hogy tudja lerombolni egy sztárjátékos saját magát.

Karim Benzema az egyik legtehetségesebb és legjobb francia játékos manapság, aki nem mellesleg a világ egyik legjobb klubjában, a Real Madridban futballozik. A 27 éves csatár piaci értéke a mértékadó Transfermarkt szerint, 50 millió €, amivel a 14. legértékesebb labdarúgó a világon, több játékossal holtversenyben.

karim1

Ebben a cikkemben azzal foglalkozom, hogy mi történt a francia csatárral, és hogyan sikerült szinte teljesen lerombolnia saját magát. Ennek a történetnek az elméleti háttere, hogy a híres labdarúgókat, sportsztárokat is márkának kell tekinteni. Minden labdarúgó a teljesítményével, a viselkedésével a saját maga márkáját építi. Alapvetően egy labdarúgó azzal, hogy jó teljesítményt nyújt a pályán, folyamatosan hozza a tőle elvárható szintet, a saját maga márkáját építi. Karim Benzema 2009-ben igazolt az Olympic Lyonból a Real Madridba, ahol is korábban fergeteges szezont futott. Abba a Real Madridba, amit a világ egyik legértékesebb sportmárkájaként tartanak számon, és olyan játékosok szerepelnek benne, mint Cristiano Ronaldo, Gareth Bale, Luka Modric, vagy Sergio Ramos. Benzema azóta is a királyiak játékosa, ugyan a tőle elvárt teljesítményt eddig még egyik szezonjában sem sikerült hoznia.

Benzema-Bale-Ronaldo

Ugyanakkor amíg a pályán nyújtott teljesítmény, a sportbeli sikeresség az alapja az adott sztár értékének, ez csak az egyik oldala a sportoló márkájának.  A másik nagyon fontos rész a pályán kívüli dolgok: mit tesz, hogyan nyilatkozik, hogyan viselkedik, milyen értékeket képvisel a játékos. A sikeresség és a hírnév mellett ezek a teszik őt érdekessé a szponzorok szemében. Ezen dolgok alapján az emberek, a szurkolók fejében kialakul egy kép a sportolóról, formálódik az imázsa, ami nagyban meghatározza azt, hogy mit fognak gondolni róla, mivel fogják társítani az adott sztárt.

Igazából nem értem… Nem értem azt, hogy egy olyan játékosnak, mint a francia, akinek megvan mindene, miért kell ilyen dolgokat csinálnia. Jó, persze, ő is ember, de akkor is.

Az előzmények

2013-ban válogatottbeli társával, Franck Ribéryvel állt bíróság elé, egy 2010-es szexbotrány kapcsán, amikor is egy 16 éves lány azt állított, hogy a franciák fizettek neki a szolgáltatásaiért. Ezt akkor még megúszta Benzema.

És akkor jött 2015… Kiderült, hogy állítólag Benzemának köze van egy szexvideós zsaroláshoz, amivel egy másik válogatottbeli csapattársát, Mathieu Valbuenát akarták megzsarolni. Az elején még tagadta az ügyet, de pár hete beismerő vallomást tett. Ugyan Benzema állítólag csak közvetítő volt az ügyben és a nemrégiben börtönből szabadult barátján akart így segíteni. Felelőtlenség, meggondolatlanság… A francia a Real Madridtól éves szinten nettó 5,5 millió €-t tehet zsebre, ha annyira segíteni akart volna a barátjának, egy keveset biztos tudott volna neki kölcsönadni belőle.

ALTERNATIVE CROP Real Madrid's French striker Karim Benzema leaves the court house in Versailles, near Paris, on November 5, 2015. Real Madrid striker Karim Benzema has admitted involvement in an alleged extortion case over a sex tape featuring fellow French international Mathieu Valbuena and appeared before judge today, legal sources said. The 27-year-old star told investigators he approached Valbuena about the tape on behalf of "a childhood friend." AFP PHOTO / MATTHIEU ALEXANDREMATTHIEU ALEXANDRE/AFP/Getty Images

De itt még nem értek véget a francia megpróbáltatásai ugyanis, Real Madrid – Barcelona meccs előtti, francia terrortámadás megemlékezés után, mikor vége lett a francia himnusznak köpött egyet. És ez az eset sem maradt észrevétlenül. A francia Republikánus Párt egyik képviselője a válogatottból való kizárását kérte Benzemának, mivel szerinte semmibe vette a francia terrortámadás áldozatainak az emlékét ezzel a tettével. A vádakra Benzema egy héttel később reagált a Facebook oldalán az alábbi poszttal.

karim_b

Az áldozatok emlékére

A héten azonban újabb francia miniszter, Manuel Valls szólalt meg az ügyben. Szerinte „egy nagyszerű sportolónak példát kell mutatnia, s ha erre nem képes, akkor nincs helye a francia válogatottban”. Tehát Benzema körül szorul a hurok, és a nyomozás még nem zárult le. A nyomozók folyamatosan ellenőrzik Benzemát, és ha elítélik akkor akár 5 év börtönt is kaphat. Láthatóan ez hatással van a franciára, amit ez a videó felvétel is bizonyít. Itt éppen Rafa Benítez, a Real Madrid edzője próbál belé lelket önteni, a hétvégi becserélése előtt.

Mik lehetnek a következmények?

  1. Hogy mik lehetnek a következményei Benzema – fogalmazzunk úgy – felelőtlenségeinek?  Legjobb esetben semmi… A bíróság pénzbírságot szab ki rá, marad a Real Madridban, a válogatottban is, és a támogatói sem lépnek ki mögüle. Azonban, azt gondolom, hogy inkább a másik kimenetel a reálisabb vége a történetnek. Ugyanis, ha valakinek „elromlik” a megítélése, hírneve, imázsa, amit több év alatt kialakított, azt nagyon nehéz újraépíteni. A történet kimenetele nagymértékben attól függ, hogy a többi oldal mennyire rugalmas, és mennyire áll ki Benzema mellett.
  2. Azt már korábban láthattuk, hogy Florentino Perez, a klub elnöke, azért nem igazolta le anno Luis Suárezt, mert megharapta a Chelsea játékosát, Ivanovicot, valamint Cassanót is azért küldték el a Realból, mert egyfolytában bulizott, csajozott, ivott, cigizett… Ugyanis a Real Madridnál fontosak az értékek, hogy a játékos és a klub értékei illeszkedjenek. Eddig ez meg is volt és Perez kiállt Benzema mellett, amíg a francia színt nem vallott. Ebben az esetben arra szavaznék, hogy a Real előbb vagy utóbb szerződést bont Benzemával.

benzema-florentino--620x349

3. Nagy érvágás, hogy pont a hazai rendezésű Európa-bajnokság alatt kerülhet ki a válogatottból, amiért a csapattársa ellen ilyen etikátlan dolgot követett el. Ez a dolog nagy valószínűséggel szintén be fog következni, ugyanis a Francia Labdarúgó Szövetség mellett a franciák 72 százaléka is helyesnek tartaná a döntést.  Maga Valbuena is megszólalt a dolog kapcsán, aki azt mondta, hogy “nem csinálnám ezt a legrosszabb ellenségemmel sem. Nagyot csalódtam benne, megpróbáltak hülyének nézni.”

A L'Equipe november 26-ai lapszáma ezzel a borítóval jelent meg

A L’Equipe november 26-ai lapszáma ezzel a borítóval jelent meg

4. A következő lépés már csak az lehet, hogy az olyan szponzorok, mint az adidas, Hyundai, EA Sports is kihátrálnak Benzema mögül. Arról nem is beszélve, hogy teljesen lerombolja a saját márkáját, imázsát, amit eddig a menedzsmentje nagyon tudatosan épített, még egy saját Benzema applikációt készítettek, ahol a rajongók még közelebbi kapcsolatba kerülhetnek a sztárral.

Tanulság

Igazából a történet tanulsága az, hogy ők is emberek. Persze ők is hibáznak. És itt azt gondolom nem is arról van szó, hogy hibázott valaki, aki jóval nagyobb rivaldafényben és médiaérdeklődésben él, mint egy átlagos ember. Hanem, hogy etikátlan dolgot, normákkal ütköző és a többség értékeivel össze nem illő dolgot tett. Ráadásul saját válogatottbeli csapattársával. Amellett, hogy kihátrálnak mögüle a támogatók, amit szinte biztosra vehetünk, ugyanis a sporttörténelemben számos ilyen példát láttunk már (Tiger Woods, Michael Phelps stb.), amellett saját csapatát, a Real Madridot is cserbenhagyta. Cserbenhagyta még akkor is, ha csak azt nézzük, hogy nem tud majd rendesen koncentrálni a pályán és esetleg elmaradnak a gólok. De ez a legapróbb következménye a dolognak.

Egyes hírek szerint Benzema szerdán a francia TF1 televíziónak ad interjút, a körülötte kialakult dolgokról. Ha ez a dolog meg is történik, sokat nem fog tudni javítani a helyzeten. Biztosan megbánást tanusít majd, és elmondja mennyire sajnálja a történteket és őt csak belerángatták az ügybe. Csak az a baj, hogy a dolgok már megtörténtek. Jelen pillanatban Benzema teszi, amit tennie kell: a focira fókuszál, és megköszöni rendszeresen a szurkolóknak a támogatást.

benzema_insta

Tegnap este ezt a képet tette közzé az Instagram oldalán, azzal a szöveggel, hogy köszöni minden szurkolónak a támogatást!

Egy sztárnak nagyon oda kell figyelni a pályán kívüli életére, tetteire, ugyanis egy ballépéssel könnyen le tudja rombolni az egész addig karrierjét, az egész addig felépített imázsát. Azt gondolom, valami ilyesmit láthatunk most is Benzema esetében, és a történet ha igaz, ha nem, ha bűnös a francia, ha nem, nagyon nehéz lesz lemosni magáról az egészet.

forrás: nso.hu, transfermarkt.com, forbes.com, Karim Benzema Facebook és Instagram oldala

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Sportszemle 2015.12.02.

Friss hírválogatás sportmarketing és sportgazdaság témájú cikkekből.

Close