rögbi, Sportgazdaság — 2015/11/04 at 10:50

Sorra dőltek meg a gazdasági rekordok a rögbi világbajnokságon

by

A rögbi-vb szervezői nyilvánosságra hozták a torna jegyeladásainak és televíziós nézettségének számait. A hétvégén befejeződött sorozatot a sportág eddigi legnagyobb és legjobb világbajnokságának tarják.

Új-Zéland az első nemzet, amelyiknek sikerült megvédenie a világbajnoki címét, az All Blacks becenévre hallgató válogatott ráadásul mindezt a szintén rekordot jelentő harmadik titulus begyűjtésével érte el. Azonban nemcsak a pályán, hanem azon kívül is számos korábbi csúcs dőlt meg.

rugby-world-cup-2015

A szervezők által nyilvánosságra hozott adatok szerint a torna 48 mérkőzésére összesen 2,47 millió jegyet értékesítettek, ami több, mint eddig bármikor. Ez egyébként meccsenként 51.459 nézőt jelent. A szervezők a jegyeladásokból 250 millió font bevételre tettek szert, és volt rajta nyereségük is bőven: 80 millió font a rögbi világszövetségnél landolt, 15 millió font pedig a házigazda szerepét betöltő angol szövetségnél maradt. Az összegek a sportág fejlesztésére kerülnek majd felhasználásra.

RWC2015-Cardiff-Castle

Nemcsak a helyszínen, hanem a képernyők előtt is lekötötték a szurkolókat az események. Anglia és Wales összecsapását a briteknél 11,6 millióan követték figyelemmel az ITV csatornán, ami a 2014-es labdarúgó világbajnokság óta a legnagyobb figyelmet kiváltó sportműsor volt. A rögbi-vb döntőjének televíziós közvetítése pedig 120 millió nézőhöz jutott el világszerte.

Az idei világbajnokság a digitális médiában is tarolt. A torna honlapjára 25 millió egyedi felhasználó látogatott el információért és 2,8 millió letöltést produkált a hivatalos mobilalkalmazás. Az #RWC2015 hashtaget összesen 5 millió alkalommal használták a szurkolók a közösségi médiában, ami azt jelenti, hogy másodpercenként két üzenet tartalmazta a  világbajnokság teljes ideje alatt.

rugby-world-cup-2015-tower-bridge

A fenti számok alapján nem csoda, hogy Bernard Lapasset, a World Rugby elnöke szuperlatívuszokban beszélt az eseményről: “A 2015-ös volt a legkiélezettebb mérkőzéseket hozó, a legtöbb helyszíni szurrkolót megmozgató, a legtöbb tévénézőt lekötő, a leginkább közösségi média barát, és kereskedelmileg is legsikeresebb rögbi világbajnokság.”

Forrás: www.sportindustry.biz

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Sportszemle 2015.11.04.

Friss hírválogatás sportmarketing és sportgazdaság témájú cikkekből.

Close