autósport, Sportjog — 2014/01/17 at 11:50

Bernie Ecclestone távozik, de tovább irányítja a Forma 1-et

by

Elfogadta a müncheni tartományi bíróság a vádindítványt Bernie Ecclestone ügyében, így megindulhat a Forma 1 kereskedelmi jogait birtokló brit üzletember ellen a megvesztegetés és hűtlen kezelésre felbujtás vádjával kezdeményezett büntetőper.

A bíróság csütörtöki közleménye szerint a tárgyalás valószínűleg április végén kezdődik. Bernie Ecclestone-t a Bayern LB bajor tartományi bank Forma 1-ben birtokolt üzletrészének értékesítésével összefüggésben vádolják bűncselekmény elkövetésével. Ecclestone-nak személyesen kell megjelennie a müncheni bíróság előtt, és akár tíz év börtönbüntetést is kaphat, ha a müncheni ügyészségnek sikerül bizonyítani a vádakat. A 83 éves üzletember német védőügyvédei közölték, hogy a vádiratban feltételezett bűncselekmények nem történtek meg.

Britain Ecclestone a londoni bíróság épülete előtt

Az ügyészség 2011-ben kezdett nyomozni Bernie Ecclestone ellen, mert felmerült a gyanú, hogy 44 millió dollárral megvesztegette Gerhard Gribkowsky-t, a Bayern LB igazgatótanácsának volt tagját a banknak a Forma 1-ben birtokolt többségi üzletrészének 2006-os értékesítésével kapcsolatban. A Bayern LB úgy jutott többségi tulajdonhoz a Forma 1 autóversenyeket rendező társaságban, hogy csődbe ment egy ügyfele, Leo Kirch médiamágnás, aki a banktól felvett hitelből vásárolta meg az üzletrészt, amely a csőd következtében a Bayern LB-re szállt. A bajor tartományi – állami tulajdonú – bank nem akarta megtartani a portfóliójához nem illeszkedő érdekeltséget. Az értékesítés Gerhard Gribkowsky feladata volt. Az üzletrészt a CVC nevű pénzügyi befektető cég vásárolta meg, amelynek segítségével Ecclestone megszilárdította pozícióját a Forma 1-ben.

Ecclestone szomorú arccal

Gerhard Gribkowskyt 2012-ben elítélték korrupcióért, hűtlen kezelésért és adócsalásért. Perében Ecclestone-t tanúként hallgatták meg. Az ítélet szerint a Bayern LB üzletrésze Gribkowsky miatt anélkül cserélt gazdát, hogy előzőleg pontosan meghatározták volna értékét, ami kárt okozott a banknak, Gribkowsky pedig kenőpénzt kapott közreműködéséért.

Az CVC csütörtöki ülésén Ecclestone az elnökségi tagokkal való egyeztetés után arra a döntésre jutott, hogy bírósági ügye lezárásáig lemond igazgatói tisztségéről. Ez a lépése csupán formalitás, ugyanis a cég közleménye szerint továbbra is Ecclestone irányítja az üzletet, bár a vezetőségi tanács fokozottabban felügyeli ezentúl a lépéseit.

Forrás: MTI

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Sportszemle 2014.01.17.

Friss hírválogatás sportmarketing és sportgazdaság témájú cikkekből.

Close