FIFA, labdarúgás, Sportgazdaság, téli olimpia — 2013/11/14 at 12:00

Jól váltják a rubelt a világban!

by

Azonban nem csak a devizapiacon, hanem a jövőben zajló sportos világesemények esetében is. Az orosz szervezés és háttérmunka gyümölcse hamarosan beérik, vagy már be is érett?

Sport szempontjából, a hosszabb ideig tartó események közül, kétség kívül a legnagyobb kapacitással az olimpia, illetve a labdarúgó világbajnokság bír. Olyan grandiózus rendezvények ezek, amelyek megváltoztatják egy-egy ország, város gazdasági helyzetét.

Oroszország, kevesebb mint 100 nap múlva téli olimpiát rendez Szocsiban, ami minden idők legdrágább olimpiája lesz, beleértve a nyári játékokat is. Ez óriási összegeket jelent. A kandidálás során 12 milliárd dollárról szólt a fáma, azonban a jelenlegi esztimációk ezt messze túlszárnyalják, mivel immáron 50 milliárd dollárról számolnak be.

Szocsi körül nem csupán financiális problémák jelentkeznek, mivel a Nemzetközi Olimpia Bizottság [NOB], illetve a globális média egyéb eget rengető dilemmákkal is kénytelen foglalkozni. Ami az egyik legfontosabb, az a mérhetetlen korrupció, ami a szervezés körül kialakult. Ezen felül problémát okoz az emberi jogokkal való bánásmód, illetve a homoszexuális sportolók megbélyegzése. Azonban azt sem szabad elfelejteni, hogy az időjárás viszontagságai miatt, egyáltalán nem biztos, hogy lesz hó a helyszínen, mivel a februári középhőmérséklet is 10 Celsius körül alakul.

Biztos vagyok benne, hogy sokat fogunk még hallani Szocsi 2014-ről, és az orosz erődemonstrációról, ami a jövőben is dominálni fog. Ezt bizonyítván, a FIFA-nál történő lobby eredményeként az oroszok rendezhetik meg a 2018-as labdarúgó világbajnokságot is, ami ugyancsak egy komoly pénzügyi erőpróbának számít.

S, ami Oroszországban pénzügyi erőpróba, azt szívesen teljesítik, sőt gyakran túlteljesítik. Ezt jól mutatja a 2018-as esemény, ahol már most dupla annyit költöttek, mint az eredetileg tervezett budget. Dmitry Medvedev elmondása szerint 21 milliárd dollár körül lesz a rendezés költsége, aminek a felét a központi, állami költségvetés adja.

Meglehet rendezni a világ legnagyobb sporteseményeit, ha kvázi kimeríthetetlen a kassza, s ráadásul, ha erre a világ legbefolyásosabb embere, a Vladimir Putin a garancia, akkor nem is kell aggódni az eredmény miatt, csupán a „módszerek” kivitelezése megkérdőjelezhető.

Forrás: theguardian.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Sportszemle 2013.11.14.

Friss hírválogatás sportmarketing és sportgazdaság témájú cikkekből.

Close