Sportgazdaság, többféle sportág — 2013/05/29 at 12:00

Rövid az út a lejtő aljáig

by

A legrosszabb azonban, hogy ezen csapást végigjárni nagyon nehéz, mivel a lankás ösvényeken keresztül, a felfelé vezető útba fektetett energia még nagyobb invesztíciót követel. Azonban fenn a csúcson, a siker tengerében fürödve még több „préda” esik áldozatul, mivel a lecsúszás veszélye már-már relatíve könnyen megtörténik.

A fenti metaforikus leírással a profi sportolók által kitaposott nyomvonalat szerettem volna lefesteni. Miért érzem ezt fontosnak? Mivel nagyon sok profi labdarúgó, NFL és NBA játékos a pályafutása után sokszor a legmagasabb pontról zuhan a mélybe, ami a financiális gazdálkodást illeti. A tengerentúlon a szegény, megviselt sorsú, profi játékosokká váló sportolók, a hirtelen jött, óriási összegektől megrészegülve nagyon sokszor csődbe hajtják/költik magukat.

A Sports Illustrated egy kutatása szerint az NFL játékosok 78 százaléka [!] csődbe került a visszavonulása után két évvel, s ugyanez a probléma jelentkezik az NBA játékosok 60 százalékánál is a „nyugdíjba” vonulást követő 5 évben.

A legnagyobb major ligákba kerülő első éves játékosok [rookiek] óriási keresetre tehetnek szert már az első profi éveik alatt. 2010-ben az NFL első évesei átlagban, évi 325 ezer dollárt kaptak, ami egy évre rá 395 ezerre, majd a harmadik évben már 470 ezerre emelkedett. Egy átlagos kereset, egy játékos karrierje során több 10 millió dollár is lehet, aminek köszönhetően olyan életvitel alakulhat ki, amit nem lehet sokáig fenntartani. Luxusautók, drága rezidenciák, ékszerek, gyűjtemények, mind-mind részesei ennek az életnek.

Azonban mi történik, ha bekövetkezik a baj, a financiális krach?

A játékosok teljes fizetési képtelenségbe kerülnek, ahonnan már nagyon nehéz visszajönni. Ennek számos előidézője lehet, de elsősorban a fényűző élet, a pénzhajhász „barátok” és családtagok, a rossz befektetések, a gátlástalan pénzügyi tanácsadók és alapjaiban a jövő megtervezésének a hiánya okolható.

Ez mind orvosolható lenne, ha olyan lépéseket tennének meg a sztárok, mint a budget megtervezése, az impulzus vásárlások kerülése, a számlák időbeni kifizetése és egy kis pénzügyi, gazdasági intelligencia megszerzése.

Amit személy szerint a legfontosabbnak tartok, az az oktatás, a pénzügyi műveltség elsajátítása, vagy legalábbis olyan szintre emelése, ami már némi fogalmat ad a játékosoknak a pénzzel való bánás során. Az egyetemről kikerült major ligás játékosoknak is óriási hiányosságiak vannak, mivel nem a tanulás volt az erősségük, de a labdarúgó akadémiák növendékeinek is lehetnek ilyen típusú problémáik. Ennek megelőzésére, például a barcelonai La Masia utánpótlás akadémián a tananyag része, hogy a gyerekek megtanuljanak bánni a hirtelen jött óriási összegekkel. A Sándor Károly Akadémián a tananyagban van hittanóra és futballtörténeti óra is, de pénzügyi alapokat adó kurzusról nem tudok. [Akinek bármilyen információja van ezzel kapcsolatosan, kérem írja meg kommentben!]

S, végül egy két nagy név, akinek nem volt a helyén az esze, amikor a hitelkártyáját használta:

Michael Vick – NFL játékos. 2006-ban 11,4 millió dolláros fizetést kapott, azonban börtönbe került és szinte mindenét elvesztette. A szabadulása után kapott egy 100 millió dolláros ajánlatot, azonban ennek a kétharmadát az államnak, illetve hitelezőknek fizeti be.

Allen Iverson – karrierje során 154,5 millió dollárt kosarazott össze az NBA-ben, azonban most csőd közeli állapotban heverészik. Egyik nyilatkozatában kijelentette: „Nincs pénzem még egy sajtburgerre sem!” Nos, ha nem kellene mindent a hitelezőknek visszafizetni és nem kellene havi 1000 dollárt mosodára, 10-10-10 ezer dollárt éttermi számlákra, új ruhákra és háztartási kellékekre költenie, akkor talán jutna egy sajtburgerre is. Azonban nem kell félteni, mivel a Reeboknak köszönhetően egy 30 millió dolláros szerződést kapott, azonban nem költhet belőle egy pennyt sem 2030-ig, 55 éves koráig.

A további lista azonban végtelennek tűnik: Mike Tyson (ökölvívó), Scottie Pippen (kosárlabdázó), Antoine Walker (kosárlabdázó), Paul Gascoigne (labdarúgó), John Arne Riise (labdarúgó), Eric Djemba-Djemba (labdarúgó), Dennis Rodman (kosárlabdázó), Dan Marino (amerikai futballista) és számos másik név.

Forrás: PropertyCasualty360.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Sportszemle 2013.05.29.

Friss hírválogatás sportmarketing és sportgazdaság témájú cikkekből.

Close