olimpia, Sportgazdaság, többféle sportág — 2012/09/03 at 08:00

Aktívabb társadalom az olimpia hatására

by

Egy akkora esemény, mint az olimpia közvetett és közvetlen módon is hatással van a rendező országra, városra és az ott élő emberekre egyaránt. Ezt mutatja a Deloitte új tanulmánya is, amely az olimpia aktív sportfogyasztásra történő következményeit vette górcső alá.

Javában tartanak a Paralimpiai Játékok, azonban a közgazdászok és a számokkal foglalkozó szakemberek már a Londoni Olimpia hatásait vizsgálják. A Deloitte, nemzetközi könyvvizsgáló – az olimpia hivatalos szakmai szolgáltatója – vállalat által készített kutatás eredménye igen érdekes adatokkal szolgál.

A brit lakosok körében, ahol 2000, 16 és 35 év közötti fiatalt kérdeztek meg, egyértelműen pozitív kihatás tapasztalható, ami a testmozgást illeti. A fiatalok fele kíván aktívabb életet élni az olimpiának köszönhetően. 18 százalékuk tervezi, hogy elkezd sportolni és új sportágat vagy mozgásformát választ, míg 27 százalékuk szándékozik még gyakrabban sportolni, testmozgásban részt venni. A különösen elszántak [5 %] egyszerre tervezik egy új sportág elsajátítását és annak űzését a lehető legmagasabb gyakorisággal. További 27 százalék nem változtat a sportolási szokásain az olimpia hatására, míg a fennmaradó 23 százalék egyáltalán nem mutat affinitást a testmozgás iránt.

A brit olimpia csapat kerékpárban történő kimagasló sikereinek köszönhetően 46 százaléka az új sportágat választóknak a kerékpározást adta meg alternatívaként, mint új mozgásformát, míg 40 százalék említette az úszást és 30 %-uk tervezi, hogy ezentúl eljár konditerembe. A férfiak aktívabbnak bizonyultak a nőknél, mivel 55 %-uk határozta el, hogy sportolni fog a nők 45 %-ával szemben.

Az olimpia utóhatása érezhető egész Nagy-Britanniában, mivel az ország minden régiójában elmondható, hogy a válaszadók 40 százaléka érez inspirációt egy aktívabb élet megvalósítására. Ami még jobb hír a lakosság számára, hogy a fiatalabb korosztály [16-18 év] számára a játékok inspiratívabban hatottak, mivel 63 százalékuk tervez testmozgást végezni az olimpiának köszönhetően.

A legnagyobb kihívást az a 23 százalék teszi ki, akik nem kívánnak aktív életet élni, így ezen csoport megmozgatása számos akadályba ütközik. A legtöbben a pénzt és az időhiányt említették, mint gátló tényezőt, azonban generációról generációra ez az arány csökkeni fog, s a brit társadalom sport iránti szeretete egyre inkább megnöveli a testmozgás mellett elkötelezettek számát.

Az idei olimpia egyik jelmondata az „Inspire a generation” mottó volt, aminek sikerét ez a kutatás is nagyon jól mutatja. London, az ország és a társadalom kitett magáért az olimpiai álmok megvalósításában, s annak ellenére, hogy ez „rövid” ideig tart[ott], a hosszú távú hatásokból rengeteget profitálhatnak.

Forrás: deloitte.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Elrajtolt a londoni paralimpia

Látványos és emlékezetes nyitóünnepség keretében szerdán fellobbant a XIV. paralimpia lángja Londonban. Nem kellett sokáig várni az első magyar aranyéremre, Sors Tamás...

Close