olimpia, parasport, Sportmarketing — 2012/08/31 at 08:00

Elrajtolt a londoni paralimpia

by

Látványos és emlékezetes nyitóünnepség keretében szerdán fellobbant a XIV. paralimpia lángja Londonban. Nem kellett sokáig várni az első magyar aranyéremre, Sors Tamás úszó az első vresenynapon megnyerte a 100 méteres pillangóúszást.

A több mint háromórás, éjszakába nyúló ceremónia – amelynek fő motívuma egy Miranda nevű mozgássérült kislány felcseperedése volt – az izomsorvadásban szenvedő Stephen Hawking brit elméleti fizikusnak, a világ egyik leghíresebb tudósának a színre lépésével, illetve egy jelképes “ősrobbanással” indult. Nem sokkal később megjelent az Olimpiai Stadionban II. Erzsébet királynő és Sir Philip Craven, a NemzetköziParalimpiai Bizottság [IPC] vezetője. Felszólalt még a szervezőbizottságot vezető Sebastian Coe, a beszédeket jeltolmács is közvetítette.


Ezt követte a seregszemlén részt vevő – és rekordot jelentő – 166 nemzet küldöttségének bevonulása, a 33 fős magyar csapat élén az értelmi sérült atléta ikerpár, Biacsi Bernadett és Ilona haladt, akik 1500 m-es síkfutásban lesznek érdekeltek. A piros-fehér-zöld zászlót Bernadett vitte, az előzetes tervekkel ellentétben ugyanis egyszerre nem tudták ketten tartani a rudat.


A nyitóünnepség Hazatérés című fejezete arra utalt, hogy 1948-ban Angliából, pontosabban Stoke Mandeville-ből indult el a paralimpiai mozgalom, amikor az akkori olimpia alatt a fővárostól 50 km-re található település kórházában kerekesszékes versenyeket szerveztek a világháborús hadirokkantaknak. A paralimpia kabalafiguráját ezért hívják Mandeville-nek.

A jövő vasárnapig tartó játékok lángját Margaret Maughan gyújtotta meg, aki íjászként az első brit aranyérmet nyerte meg az első, 1960-ban rendezett paralimpián Rómában.

A 20 helyszínen és 20 sportágban zajló seregszemlén 503 éremosztásra kerül sor, a szervezők összesen 2,5 millió jegyet adtak el. A nyitóünnepségen megjelent mind a 3250 önkéntes, akik a világ különböző részéről érkeztek, és koruk 10-től 80 évig terjed. Az önkéntesek – akik közül 68-an fogyatékkal élnek – a statisztikák szerint fejenként átlagosan 85 órát áldoztak fel idejükből azért, hogy ott legyenek a ceremónia próbáin. A 4200, fogyatékkal élő sportoló által lakott olimpiai falut a szervezők mindössze öt nap alatt alakították át paralimpiai faluvá.

Sors Tamás az első versenynapon megvédte címét a 100 méteres pillangóúszásban. A 20 éves pécsi úszó a legjobb idővel jutott be az S9-es sérültségi kategória döntőjébe, ahol magabiztos versenyzéssel győzött. Sors Tamás a szám világcsúcstartója, többszörös világ- és Európa-bajnok, négy éve Pekingben ő szerezte a magyar küldöttség egyetlen aranyát.

Forrás: mob.hu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Áll a bál az FTC és a Nemzeti Sport között a Peric-hír ügyben

Az FTC szerint Milan Peric leigazolásának híre a hivatalos bejelentés előtt került ki a Nemzeti Sport Online-ra, ezért a klub...

Close