olimpia, rövidhír, Sportmarketing — 2012/05/10 at 08:00

Útjára indul a londoni olimpiai láng

by

A mai napon gyújtják meg a görögországi Olümpiában a londoni nyári olimpia játékok lángját.

A fáklyaváltó első futója az úszó Szpirosz Dzsanniotisz lesz, akinek az édesanyja angol. A láng egyhetes, körülbelül 2900 kilométeres görögországi útján negyven várost érint, és jövő csütörtökön érkezik Athénba, a régi Olimpiai Stadionba, majd másnap adják át Angliában a vendéglátóknak. Brit körútja után az olimpiai láng a július 27-i megnyitón lobban fel a londoni Olimpiai Stadionban.

Olümpia volt a helyszíne az ókor egyik legfontosabb sportversenyének, amelyet négyévenként augusztusban, az első telihold idején tartották. A játékokat a hagyomány szerint Kr. e. 776-ban rendezték meg először Zeusz tiszteletére, majd 1170 évvel később, 393-ben tiltotta be I. Theodosius római császár, aki a versenyt pogány jellegűnek ítélte.

Hagyományosan Olümpiából indul útra az újkori olimpiák lángja, amelyet Héra istennő 2600 éves temploma előtt tizenegy “papnő” korhű jelmezben, a nap sugaraival, fém parabolatükör segítségével gyújt meg.

Az olimpiai váltó eredete szintén az ókori Görögországba nyúlik vissza, amikor hírnököket küldtek szét Olümpiából, hogy a versenyek időpontjáról tájékoztassák a népet, és a harcok beszüntetésére szólítsák fel a hadban állókat. A szokás a modern korban 1936-ban, a berlini olimpia idején éledt újra. A korábbi olimpiai fáklyák képei, illetve az olimpiai váltók távjainak hossza, időtartama, valamint a fáklyahordozók száma megtalálható a linkre kattintva.

Forrás: MTI, sportsmarketing.hu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Se veled, se nélküled: a Nagy László ügy

„A szurkolók kinyilváníthatják a véleményüket, ahogy mindig is tették" – nyilatkozta Xavi Pascual, a Barcelona edzője. Íme „egy szurkoló” véleménye…

Close