rövidhír, Sportpolitika, többféle sportág — 2011/09/15 at 14:57

A Médiatanács megtilthatja a sportközvetítések kizárólagosságát

by

Elképzelhető, hogy a magyar köztestület korlátozni fogja egyes sportesemények kizárólagos közvetítési jogát a legfontosabb rendezvényeknél.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa harminc napon belül teszi közzé döntés-előkészítő dokumentumát a társadalom számára kiemelt jelentőségű rendezvények listájáról, amelyekkel kapcsolatban korlátozná a kizárólagos közvetítési jogot. A médiatanács előzetes listáján – amelyről szerdán tartott nyilvános közmeghallgatást – tizennégy sportesemény szerepel.

Kollarik Tamás, a médiatanács tagja a közmeghallgatást követően azt mondta: a testület továbbra is konzultál az érintettekkel, vagyis a sportági szakszövetségekkel, a televíziós csatornák képviselőivel, valamint a magyar sportélet legfontosabb intézményeivel.

A grémium a nézők véleményét is várja, és ezek alapján készíti el határozatát azokról a rendezvényekről, amelyekkel kapcsolatban nem köthetnek kizárólagos közvetítési szerződést azok a csatornák, amelyek nem jutnak el a lakosság legalább 80 százalékához ingyenesen.

A médiatanács tagja kifejtette: egy kis csatorna közvetítési jogot csak úgy vásárolhat, ha azt továbbadja egy legalább 80 százalékos lefedettségű csatornának, amely igényt tart arra, és ha a jog átadása minden esetben méltányosan, a piaci áron történik. A testület a közmeghallgatás előtt egy előzetes dokumentumot tett közzé, amely szerint csak sportesemények esetében korlátozná a kizárólagos közvetítési jogot.

A dokumentumban szerepel az olimpia, a FIFA férfi labdarúgó-világbajnokság és az UEFA férfi labdarúgó Európa-bajnokság, a férfi labdarúgó nemzeti válogatott mérkőzései, az UEFA Bajnokok Ligája döntője, illetve az UEFA Bajnokok Ligája és Európa Liga selejtezőinek, csoportkörének és egyenes kieséses szakaszának magyarországi klubcsapat részvételével zajló mérkőzései.

A listán szerepelnek még kézilabda-, vízilabda-, kosárlabda- és jégkorong-mérkőzések, kajak-kenu verseny, úszóverseny, valamint a Forma-1-es Magyar Nagydíj futama.

Bár a közmeghallgatáson nem volt egyetértés a tekintetben, hogy mindez kedvező-e minden, a listán szereplő sportág számára, Kollarik Tamás bízik abban, hogy sikerül egy olyan listát összeállítani, amellyel minden érintett egyetért.

Forrás: MTI

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Djokovics megdöntötte az ATP Tour pénzdíj rekordját

Novak Djokovics az US Open megnyerésével rekordösszegű pénzdíjat teniszezett össze az idén az ATP tornák során: 10,6 millió dollárnál tart...

Close