olimpia, rövidhír, Sportpolitika — 2011/09/05 at 14:42

Kezdődik a versenyfutás a 2020-as olimpiáért

by

A szeptember elsejei határidő lejártával hat város jelezte a Nemzetközi Olimpiai Bizottság felé, hogy indul a 2020-as olimpiai játékok rendezéséért.

Szeptember elsejéig kellet hivatalos formában értesíteniük a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot [NOB] azoknak a városoknak, amelyek szeretnék megrendezni a 2020-as olimpiát. Hat nevezés érkezett, a lehetséges helyszínek ábécé sorrendben: Baku [Azerbajdzsán], Doha [Katar], Isztambul [Törökország], Madrid [Spanyolország], Róma [Olaszország] és Tokió [Japán].

A felsoroltak közül talán Baku a legnagyobb meglepetés, annak ellenére, hogy négy éve már pályáztak a 2016-os olimpiáért. Néhány héttel a határidő lejárta előtt ugyanis az ország sportvezetése még kevés esélyt jósolt a pályázat benyújtására. Doha jelenléte más okból különleges: a katariak kérvényezték, hogy amennyiben ők lennének a befutók, akkor a játékokat a szokásos július 15. és augusztus 31. közötti időszak helyett szeptember 20. és október 20. között rendezhessék meg, elkerülve a sivatagi nyári forróságot. Legutóbb hasonló kedvezményt 2000-ben adott a NOB Sydney számára.

A többi város rutinos szereplőnek számít. Tokió harmadikként, míg Madrid másodikként végzett a 2016-os olimpia rendezéséért folytatott versenyben, Isztambul pedig ötödször nevezett az elmúlt húsz évben. Róma sincs tapasztalat híján, 1960-ban már voltak házigazdák, azóta egyszer pályáztak, a 2004-es játékokra. Olaszországon belül Velencénél kellett vonzóbb opciónak lenniük a jelentkezési lehetőségért.

A hat kandidálónak szeptember 15-ig 150 ezer dollárt kell átutalnia a NOB számlájára a szervezet költségeinek fedezésére, majd novemberben Lausanne-ba hivatalosak egy közös szemináriumra. A pályázati folyamat következő mérföldköve 2012. február 15., eddig kell egy írásos anyagot benyújtaniuk a jelentkezőknek a NOB hivatalos kérdőíve alapján, így egyenlő mérték szerint választhatja ki közülük a NOB illetékes bizottsága azokat, amelyek az úgynevezett jelölt városokká lépnek elő. A jelölt városok kihirdetése 2012. májusában lesz a kanadai Quebec-ben.

A végső szakaszba jutó kandidálóknak 2013. január 13-ig kell elkészíteniük a teljes pályázati anyagukat, az ezt követő tavasz folyamán pedig a NOB végiglátogatja a versenyben maradt helyszíneket. A jelöltekről készített jelentés 2013 augusztusában kerül a döntéshozók asztalára, akiknek szűk egy hónapjuk van azok áttanulmányozására. Jacques Rogge, a NOB elnöke a 2013. szeptember 7-én Buenos Aires-ben esedékes szavazás után hirdeti ki a 2020-as olimpia házigazdáját.

Forrás: olympic.org

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Kinyíltak az európai klubok pénztárcái a nyáron

Az európai topligák közül Angliában, Olaszországban, Spanyolországban és Franciaországban is többet költöttek a klubok új játékosokra a nyári átigazolási szezonban,...

Close