labdarúgás, rövidhír, Sportgazdaság, Sportjog — 2011/05/12 at 18:39

Rekordösszegű televíziós jogdíjat kapnak a Premier League klubok

by

Rekordösszegű televíziós jogdíjban részesülnek az angol Premier League csapatai az idei szezon után. A bajnokság utolsó helyezettje is minimum 37 millió fontot kap.

Az európai topligák közül a Premier League-ben a legegyenlőbb a televíziós jogdíjak elosztása: az angoloknál a bajnok hozzávetőlegesen 1,6-szorosát teheti zsebre annak, amit az utolsó helyezett. A hamarosan véget érő szezonban ez a két összeg 57, illetve 37 millió font körül alakul. A másik végletet Spanyolország jelenti, ahol nem központosítottak a tárgyalások, hanem a klubok saját maguk állapodnak meg a tévétársaságokkal. Így fordulhat elő, hogy a Barcelona és a Real Madrid 19-szer annyi keres a közvetítési jogdíjakból, mint a kiscsapatok.

A Premier League televíziós jogdíj elosztása részben a csapatok teljesítményén alapul, részben pedig azon, hogy hányszor szerepeltek élőben a képernyőn. Ezen kívül minden klub kap fix összeget is a bevételekből, amely az idei szezonban egyenként 13,8 millió fontot jelent a hazai, és 17,7 millió fontot a külföldi tévészerződések után. A tabellán minden egyes helyezés 752 ezer fontot ér, ennyit kap a legutolsó és 15,04 milliót a húszcsapatos liga bajnoka. Az élőben közvetített mérkőzések után egyenként 485 ezer font jár, de minimum 4,85 millió font akkor is befolyik a kasszába, ha az adott klub nem került tízszer képernyőre. A legjobb négy együttesnek szezononként általában legalább húsz meccsét sugározzák élőben.

Az idei rekordösszegek a korábbinál jóval előnyösebb külföldi tévészerződéseknek köszönhetők. Bár a Premier League nem erősítette meg, a szakértők számításai szerint a 2007 és 2010 között kapott 625 millió font dupláját éri az újabb hároméves szerződés. Ez körülbelül tízszer annyi, mint amennyivel a német Bundesliga, ötször annyi, mint amennyivel az olasz Serie A és háromszor annyi, mint amennyivel a spanyol La Liga számolhat a külföldi tévészerződésekből.

A számokat elnézve, nem csoda, hogy a két skót sztárklub, a Rangers és a Celtic évek óta szeretne csatlakozni a Premier League-hez a skót bajnokság helyett, a színvonalkülönbség mellett ugyanis otthon be kell érniük nagyjából 3 millió fonttal a közvetítési jogdíjakból.

Forrás: independent.co.uk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

A FIFA 20 millió euróval támogatja az Interpolt a fogadási csalások nyomozásában

A két szervezet célja labdarúgásban tetten érhető korrupció felszámolása.

Close