FIFA, labdarúgás, rövidhír, Sportgazdaság — 2010/12/14 at 17:27

100 millió dollárt kapott Dél-Afrika a FIFA-tól

by

A FIFA 100 millió dolláros alapítványt hozott létre Dél-Afrikában, a legutóbbi labdarúgó világbajnokság házigazdája javára, hogy oktatási, egészségügyi és humanitárius projekteken keresztül ápolja a vb örökségét.

Sepp Blatter FIFA elnök a világbajnoki döntőnek otthont adó johannesburgi Soccer City stadionban találkozott Jacob Zumával, a Dél-Afrikai Köztársaság elnökével, és útjára indították a 2010 FIFA World Cup Legacy nevű alapítványt, amelynek célja a világbajnokság örökségének ápolása.
A szervezetet hivatalosan 100 millió dollárral gazdálkodhat, de ebből 20 milliót már a vb-előkészületek során felhasználtak, többek között a Dél-Afrikai Labdarúgó Szövetség új székházának felhúzására. A fennmaradó 80 millió dollárból az ország és az afrikai kontinens fejlődését célzó szociális, gazdasági és közösségi projekteket terveznek finanszírozni.

Sepp Blatter és Jacob Zuma a világbajnoki trófeával
„Megbíztunk Dél-Afrikában, és ők éltek a bizalmunkkal. A FIFA nem egy cirkusz, hogy felverjük a sátrunkat, és odébbállunk, miután a műsornak vége. Időtálló örökséget hagyunk Dél-Afrika fiatalságának a sikeres világbajnokságért cserébe, megköszönve az egész lakosságnak a remek vendéglátást” – mondta Sepp Blatter, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség elnöke.
„Olyan világbajnokságot szerettünk volna rendezni, amely hozzájárul a társadalmi kohézióhoz és a nemzeti büszkeséghez, fokozza az afrikai szolidaritást, valamint jó hírét viszi országunknak világszerte. Minden előzetes várakozásunkat felülmúltuk. Most az a nehéz, de rendkívül fontos feladat áll előttünk, hogy ápoljuk a torna örökségét, és nemzetközi színvonalon versenyképes válogatottakat építsünk korosztályos és felnőtt szinten. Ez az alapítvány nagyban hozzájárul céljaink eléréséhez” – nyilatkozta Jacob Zuma, dél-afrikai elnök.
2010 FIFA World Cup Legacy alapítvány pénzügyeit az Ernst and Young könyvvizsgáló cég kezeli.

Forrás: Fifa.com
Fotó: Getty Images

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

A Premier League klubok 67 millió fontot fizettek játékosügynököknek

Annak ellenére, hogy jóval kevesebbet költöttek az angol első osztályú klubok játékosvásárlásra, mint egy évvel korábban, a közvetítéssel foglalkozó ügynököknek...

Close