olimpia, Sportmarketing — 2018/03/02 at 18:20

Itt vannak a 2020-as tokiói olimpia kabalafigurái

by

2.042 pályaműből választották ki őket. Nevük még nincs, háttérsztorijuk viszont már van.

Pár nappal a 2018-as pjongcsangi téli olimpia végeztével, máris a következő ötkarikás játékok felé fordult a figyelem. A 2020-as tokiói olimpia szervezőbizottsága ugyanis bemutatta a hivatalos kabalákat.

A pályázatra 2.042 nevezés érkezett, a végső szavazásra azonban háromra szűkítették a lehetőségeket. A választást a japán iskolásokra bízták az ötkarikás játékokhoz kapcsolódó oktatási program keretében, így a gyerekek megismerkedhettek a olimpiai és paralimpiai mozgalom értékeivel, illetve ösztönzést kaptak a sportolásra is. 16.769 iskola 205.755 osztálya adta le szavazatait. A győztes verzió 109.041 voksot gyűjtött, míg a másodiknak [B jelű] 61.423, a harmadiknak [C jelű]  pedig 35.291 szavazat jutott. A kabalafigurák hivatalos bemutatása is 600 gyerek előtt, egy tokiói iskolában történt.

A nyertes pályamű tervezője a 43 éves fukuokai dizájner, Ryo Taniguchi. Karakterei a tradicionális értékeket ötvözik futurisztikus megjelenéssel. Ez a koncepció egyébként teljesen megfelel a 2020-as olimpia víziójának, aminek a lényege az “Innováció harmóniából” jelmondattal fogható meg.

A kabalafiguráknak még nincs nevük, a háttérsztorijuk viszont ismert. A kék színű az olimpia kabalája, nagyon atletikus, erős az igazségérzete, és szuperképessége, hogy egyetlen pillanat alatt bárhol ott terem. Tiszteli a hagyományokat, de naprakész a legújabb technológiából, kék színe a jövőt jelképezi. A paralimpia kabalajának rózsaszínjét a cseresznyevirágok ihlették. Jellemzően nyugodt karakter, de nagyon erőteljes is tud lenni, ha a szükség úgy hozza. Szereti a természetet, tud beszélni a kövekkel és a széllel, a szuperképessége pedig a telekinézis, vagyis a nézésével tud tárgyakat mozgatni. Mindkettő mintáját a tradicionális japán kockás mintázat alapján tervezték.

A szervezőbizottság kabalákért felelős részlege a későbbiekben választ nevet a két figurának, amelyek hivatalos bemutatására júliusig vagy augusztusig kell várni.

Forrás: olympic.org

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Sportszemle 2018.03.02.

Friss hírválogatás sportmarketing és sportgazdaság témájú cikkekből.

Close