labdarúgás, Sportpolitika — 2018/02/26 at 14:14

Csányi Sándort a FIFA alelnökévé választották

by

Csányi Sándort, a Magyar Labdarúgó Szövetség [MLSZ] elnökét választották a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség [FIFA] alelnökévé a kontinentális szervezet [UEFA] Pozsonyban zajló kongresszusán.

A korrupció gyanújával letartóztatott spanyol Ángel María Villar tavaly nyári távozásával két poszt is megüresedett a szervezetben. A végrehajtó bizottságba kerülés mellett a szabadon maradt FIFA-alelnöki pozícióra is az UEFA tagsága tehetett javaslatot. Az 55 tagállam egyhangúlag Csányi Sándort kérte fel a pozíció betöltésére, de a választás csak formaság volt, hiszen Csányi ellenjelölt nélkül indult az alelnöki posztért.

Gianni Infantino a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség [FIFA] elnöke és Csányi Sándor a Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke az UEFA végrehajtó bizottságának tagja az Európai Labdarúgó Szövetség [UEFA] 40. kongresszusán a budapesti Hungexpón 2016. május 2-án.

A jelölés után a FIFA jogosultsági eljárást indított, amely mindent rendben lévőnek talált Csányi Sándor személyét illetően, így a nemzetközi szövetség nyári, moszkvai kongresszusán hivatalosan is kinevezheti a FIFA alelnökének a magyar sportvezetőt.

Az MLSZ-t 2010 óta irányító Csányi egyébként 2015 óta tagja az UEFA végrehajtó bizottságának, a FIFA tanácsába pedig 2017. áprilisában került be. Ugyancsak Csányi vezeti az UEFA nemzeti válogatottak versenyeztetési bizottságát és tagja az UEFA pénzügyi bizottságnak is.

“Fontos, hogy a tendencia – mely szerint a nagyok még nagyobbá válhatnak, a kisebbek pedig aránytalanul lemaradnak klub- és válogatott szinten is – megforduljon. Azért is dolgozni fogok, hogy a jó szabályozás eredményeként a fiatal játékosok több lehetőséghez jussanak, és hogy a szabadidős és a női futball erősödjön a világ minden táján” – idézte az MLSZ.hu Csányi Sándort, aki még megválasztása előtt nyilatkozott.

A magyarok közül korábban Barcs Sándor töltötte be a FIFA alelnöki tisztségét 1972-től, mikor megbízott UEFA-elnökként automatikusan megkapta az alelnöki pozíciót, tehát Csányi Sándor az első olyan magyar sportdiplomata, aki választás után szerezte meg ezt a befolyásos tisztséget.

Csányi Sándor megbízatása egy évre szól.

Forrás: MTI

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Sportszemle 2018.02.26.

Friss hírválogatás sportmarketing és sportgazdaság témájú cikkekből.

Close