gyorskorcsolya, Sportgazdaság, téli olimpia — 2018/02/23 at 18:30

Ennyi jutalmat kapnak a téli olimpia legsikeresebb magyar versenyzői

by

Természetesen az olimpiai bajnoki cím fizet a legjobban. Nincs különbség a nyári játékok prémiumaihoz képest.

Vékássy Bálint, a Magyar Olimpiai Bizottság [MOB] főtitkára az InfoRádió Aréna című műsorában adott interjút, ahol elmondta, hogy a téli ötkarikás játékok jutalmazása megegyezik a nyáriéval. Tehát az aranyérem 35, az ezüstérem 25, a bronzérem 20 millió forintot jelent az egyéni versenyekben dobogóra álló sportolók számára.

Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang, Knoch Viktor és Burján Csaba (b-j)
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

A helyezésekért prémium jár, így negyedik hely esetén 15, ötödik hely esetén 10, hatodik hely esetén 8, hetedik hely esetén 4, míg nyolcadik hely esetén 2 millió forintnak örülhetnek a magyar olimpikonok. A négyfős csapatok pedig a prémium nyolcvan százalékát kapják meg.

Ez utóbbi azért kiemelendő információ, mert a férfi rövid pályás gyorskorcsolya váltó történelmi sikert ért el azzal, hogy 5000 méteren megszerezte a győzelmet, így az aranyérem mellett fejenként 28 millió forintos bónuszban részesülnek.

Burján Csaba, Knoch Viktor, Liu Shaoang és Liu Shaolin Sándor (b-j), a győztes magyar válogatott tagjai a 2018-as téli olimpia férfi 5000 méteres váltó rövidpályás gyorskorcsolya versenyének eredményhirdetésén.
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

A Liu Shaolin Sándor – Liu Shaoang – Knoch Viktor – Burján Csaba összeállítású csapat a téli olimpiák történetének első aranyérmét hozta el Magyarország számára. A siker jelentőségét jól érzékelteti, hogy a legutóbbi éremszerzésre 1980-ban volt példa, akkor a Regőczy Krisztina – Sallay András páros szerzett ezüstöt jégtáncban.

Összességében Liu Shaolin Sándor szerepelt a legsikeresebb az olimpián a magyar küldöttségből, a csapatversenyben nyert arany mellett két egyéni ötödik helye is van, 500 és 1500 méteren, míg 1000 méteren nyolcadik lett.

Jászapáti Petra (b) és Keszler Andrea a rövidpályás gyorskorcsolyaverseny női 3000 méteres váltó táv B döntőjében a 2018-as táli olimpián.
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

A nőknél a szintén gyorskorcsolyázó Jászapáti Petra szerepelt a legjobban, aki a 3000 méteren negyedik helyen záró váltó mellett hatodikként végzett 1500 méteren.

Az olimpiai prémiumok adómentesek, a teljes lista így néz ki:

NévSportágJutalom
(millió forint)
Liu Shaolin Sándorgyorskorcsolya50
Liu Shaoanggyorskorcsolya28
Burján Csabagyorskorcsolya28
Knoch Viktor gyorskorcsolya28
Jászapáti Petragyorskorcsolya20
Keszler Andreagyorskorcsolya12
Kónya Zsófiagyorskorcsolya12
Bácskai Sára Lucagyorskorcsolya12

Forrás: InfoRádió, forbes.hu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Sportszemle 2018.02.23.

Friss hírválogatás sportmarketing és sportgazdaság témájú cikkekből.

Close