labdarúgás, Sportgazdaság — 2018/02/02 at 08:10

David Beckham MLS-csapatot alapít

by

Régi vágya teljesült ezzel. 25 klubra bővül az amerikai labdarúgó liga.

Hétfőn hivatalosan is megadta az engedélyt az MLS [Major League Soccer] David Beckhamnek és befeltetőtársainak, hogy klubot alapítsanak. Az amerikai bajnokság 25. csapatát Miamiban hozzák létre Beckhamék.

A korábbi angol válogatott csapatkapitány több, mint egy évtizede dédelgeti álmát egy MLS-csapat indításáról. Amikor 2007-ben a Los Angeles Galaxy-hoz igazolt, már belevette a szerződésébe, hogy a későbbiekben kedvezményesen, 25 millió dollárért alapíthat klubot. Ez a kitétel jól jött most, amikor 150 millió dollárt kér az MLS az új franchise-októl.

David Beckham örül az MLS-engedélynek

Beckham 2014-ben kezdte meg az alapítási folyamatot, de rögös út vezetett az MLS-engedély megszerzéséig. Olyannyira, hogy még a múlt hónapban is komoly változások történtek a tulajdonosi körben, mert kiszállt az eredetileg többségi tulajdonosnak szánt, a Los Angeles Dodgers baseball csapatban is érdekelt Todd Boehly, és érkezett a két kubai-amerikai üzletember, Jorge és José Mas, valamint a SoftBank japán telekommunikációs cég alapítója, Masayoshi Son. Melletük még a Sprint távközlési cég vezérigazgatója, Marcelo Claure, illetve az Idol tehetségkutató létrehozója, a Spice Girls egykori menedzsere, Simon Fuller a társak a klubalapításban.

Az engedély ellenére még sok a kérdőjel a projekt körül. Egyelőre nincs neve, címere, sőt stadionja sem a klubnak, így még az is kérdéses, hogy melyik évben csatlakoznak be a bajnokságba. Egyelőre az tűnik a legvalószínűbbnek, hogy 2020-ban lesz az első szezonjuk egy ideiglenes pályán és 2021-ben foglalhatják el a saját stadionjukat, ami egy 25 ezer férőhelyes új létesítmény lesz a város vezetőivel kötött megállapodás szerint.

Balról jobbra: Jorge Mas, Marcelo Claure, David Beckham, Don Garber [MLS komiszár], Jose Mas, Simon Fuller, Francis Suarez [Miami polgármestere], Carlos Gimenez [Miami-Dade megye polgármestere]

Az MLS 1996-ban indult 10 csapat részvételével. A liga idei küzdelmeiben már 22 együttes vett részt, míg a Los Angeles FC 23. klubként a következő szezonban csatlakozik a mezőnyhöz. 2017 végén jelentették be Nashvile belépését, most pedig Beckhaméknek köszönhetően Miami is megkapta a jóváhagyást. Idén még a Cincinnati, Detroit, Sacramento trióból is örülhet majd egy város az MLS-engedélynek. A liga távlati célja, hogy elérje a 28-as létszámot.

Forrás: mlssoccer.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Sportszemle 2018.02.02.

Friss hírválogatás sportmarketing és sportgazdaság témájú cikkekből.

Close