labdarúgás, Sportmarketing — 2018/01/30 at 07:30

Okosszemüveggel nézhetik a meccseket a Bayern stadionban a halláskorlátozottak

by

A Bayern München új szintre emelte az akadálymentesítést. Elsőosztályú meccsélményt biztosítanak a halláskorlátozottak számára is.

A Bayern München otthonául szolgáló Allianz Arénában 20 darab okosszemüveg érhető el a halláskorlátozottak számára. A speciális AR-eszközök [augmented reality – kiterjesztett valóság] segítségével minden kiegészítő információt megkapnak, anélkül, hogy a tekintetüket le kellene venniük a pályáról. Az okosszemüveg lencséinek alján ugyanis felirat formájában megjelenítik a stadion hangosbemondójának szövegét, valamint a pálya széli interjúkat is.

Korábban az okostelefonjukra kapták a halláskorlátozottak ezeket az információkat, de ezzel két probléma volt. Egyrészt, amíg a telefonjukon olvasták a szöveget, lemaradtak a pályán zajló eseményekről, így akár egy gólt is elmulaszthattak. Másrészt hét másodpercbe telt, mire a műholdas kapcsolaton keresztül átment az adat, így jelentős késéssel érkezett meg a halláskorlátozottakhoz. Tehát,a közönség már rég nevetett egy poénon, amíg ők az információra vártak.

Ezen akartak változtatni a Bayern Münchennél. Siketek és nagyothallók bevonásával elemezték a lehetőségeket, majd két eszköz jutott el a végső teszt fázisába. Végül a lencse belső felületére vetítő AR-megoldást alkalmazó okosszemüveg lett a befutó. A rendszer úgy működik, hogy gyors gépírók legépelik, amit az Allianz Arena szpíkere mond, majd egy mobilalkalmazás Bluetooth kapcsolaton keresztül minimális csúszással megjeleníti a szöveget a lencséken.

Az okosszemüvegek 2017. áprilisában debütáltak az Allianz Arénában, hatalmas sikerrel. Azonban ahhoz, hogy minden tökéletes legyen, két apróságon még dolgozni kell. Nagyon erős napfény esetén nehezen olvasható a felirat, illetve szemüvegen felül nehezen viselhető az eszköz. A problémák megoldására, a klub illetékesei folyamatos figyelemmel követik a piacot a legújabb technológiai fejlesztésekért.

Forrás: fcbayern.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Sportszemle 2018.01.30.

Friss hírválogatás sportmarketing és sportgazdaság témájú cikkekből.

Close