Sportszemle — 2018/01/29 at 06:30

Sportszemle 2018.01.29.

by

Friss hírválogatás sportmarketing és sportgazdaság témájú cikkekből.


A csontpapucstól a nanotechnológiáig

Nem lehetünk elég hálásak a finneknek. Nekik köszönhetjük a Nokiát, a Hanoi Rocks együttest, Darude -ját, és az első jégkorcsolya-prototípust. Az ős-finnek nagyjából háromezer éve jöttek rá, hogy gyorsabban haladhatnak a jégen, ha állati csontokat kötöznek a talpukra. A műkorcsolya eleganciáját ezekkel a csoszogókkal persze meg se közelíthették, de arra jó volt, hogy a talpnál kisebb közegellenállással lehessen a jégen csúszkálni.

Akinek sosem adták a kezébe az útlevelét a románok

Furcsa paradoxon, hogy azon az olimpián, amelyen a szocialista országok bojkottja nyomán magyarországi sportolók nem lehettek ott, 1984-ben Los Angelesben egy erdélyi lány, az akkor 16 éves Szabó Katalin lett a legeredményesebb versenyző: román színekben négy aranyérmet (ugrás, gerenda, talaj, csapat) és egy ezüstöt (egyéni összetett) szerzett, megelőzve még a négy atlétikai számban győző amerikai Carl Lewist is.

Bob: Mint a Forma-1, csak motorzaj nélkül

A bobot az unalmas svájciak fedezték fel, de a béna jamaicaiak miatt ismeri mindenki. A sport, amit azért találtak ki, hogy a gazdag angolok ne unják annyira a telet. A bob olyan, mintha a szánkót keresztezték volna a sorevezős versenyekkel és a Forma-1-gyel, és itt most nem feltétlenül arra kell gondolni, hogy vállas, cambridge-i egyetemisták siklanak a havas lejtőn, miközben mélyen dekoltált, miniszoknyás lányok emelik magasra a csapat rajtszámát jelző táblát.

Bayern: Fazekas Árpádékat ünneplik márciusban a müncheniek – NSO

A 88 éves Fazekas Árpádot ünneplik márciusban a Bayern München meccsén. A korábbi kapust az 1957-ben kupagyőztes csapat tagjaként köszöntik az Allianz Arénában március 10-én, a Hamburg elleni bajnokin – számolt be róla a FourFourTwo magyar kiadása. A legsikeresebb német csapat, a Bayern München 1957-ben nyerte meg először a Német Kupát.

Michelisz márkát vált, vége a Honda-korszaknak

Új gyártóval, valószínűleg a Hyundaijal áll rajthoz idén a WTCR túraautó-világkupában Michelisz Norbert – értesült a Motorsport.com. Öt év után elválnak útjaik a Hondával. Úgy tűnik, lezárult egy nagy korszak Michelisz Norbert életében. A magyar versenyző elhagyja a Hondát, amelynek autóival 2013 óta versenyzett a WTCC-sorozatban, és amellyel tavaly világbajnoki 2.

Először jól kifutod magad, aztán találj el 50 méterre öt célpontot

Az 1992-es téli olimpiát rendezték Albertville-ben, amikor nyolcévesen először szembesültem azzal, hogy a sí nem csak lesiklásból állhat, hanem a futásnak is megvan a téli megfelelője a sífutásban.

Magyar edző az ultratávfutás Sir Alex Fergusonja – NSO

Lubics Szilvia, Maráz Zsuzsanna, Nagy Katalin, Rudolf Tamás – a magyar és a nemzetközi ultratávú futás klasszisai, akik mögött rendkívüli teljesítések, sikerek állnak: Spartathlon, Ultrabalaton, huszonnégy órás világbajnoki győzelem s megannyi nagyszerű helyezés. A versenyzők mellett volt, illetve van valaki, aki – szó szerint – minden szívdobbanást, lépést megtervezett az évek során.

Babos 100, Fucsovics 50 millió forintot teniszezett össze az AusOpenen

Fantasztikus Australian Opent zártak a magyar teniszezők, Babos Tímea női párosban Grand Slam-győzelemig jutott, vegyespárosban döntőzött, Fucsovics Márton pedig a legjobb 16-ig küzdötte el magát egyéniben. Ezzel, illetve a beugrós párosmeccsével ő 50 millió forintnyi pénzdíjat szerzett, Babos Tímea pedig közel 100 millió forintot nyert Melbourne-ben.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Interjú van der Wildt Nikolettel, a Szentkirályi-Kékkúti marketingvezetőjével

Luis Figo és Puskás Ferenc után is maradt a sportnál a Szentkirályi, most utánpótlás korú versenyzők a márka reklámarcai. A...

Close