darts, Sportmarketing — 2018/01/02 at 12:25

“There is only one Phil Taylor”!

by

Több szempontból is emlékezetes marad a tegnap esti PDC Darts világbajnokság döntője, amelynek a legnagyobb nyertese nem más, mint maga a sportág. Ugyanis a darts kétségkívül legnagyobb ikonját megfosztotta a tündérmesébe illő búcsútól a sportág egyik legszimpatikusabb reménység. Ennek ellenére Phil Taylor örök és mérhetetlen érdemei vannak abban, hogy a darts egy népszerű kocsmasportból a világ egyik legnépszerűbb réteg sportjává nőtte ki magát. Róla szól ez a cikk!

Tegnap utoljára dobott táblára profi versenyen a darts Federerje, Jordanje, Boltja, Kásás Tamása, Alija vagy éppen Schumacherje. Lehetne még sorolni a legendás sportolókat, akiket sportáguk egyik legjobbjának, ha, nem a legjobbjának tituláltak. Akiknek hatalmas szerepük volt abban, hogy az adott sportág világszerte oly népszerű lett és, hogy emberek milliói követték figyelemmel az egyes mérkőzéseket, összecsapásokat. A sportolók, az adott sportág ikonjai ugyanis kétségtelenül a legfontosabb tényezők abban, hogy az adott sportág mekkora népszerűségre tesz szert. Nem beszélve a marketing és pr értékükről sem. A sportmarketing egyik legnehezebb pontja, mely egyben a sikertényezője is, hogy megjósoljuk a megjósolhatatlan. Ugyanis a legbefolyásolhatatlanabb faktor a sportteljesítmény, amelyet a csapatok vagy éppen a játékosok a pályára varázsolnak. Itt már a sportmarketing vagy sportkommunikációs menedzserek semmit sem tehetnek. Minden a játékoson múlik. És a bevezető elején felsorolt néhány sportoló teljesítménye, karaktere, személyisége és tehetsége nélkül az adott sportág sem lehetett volna oly sikeres. Ezek a legendák az adott sportág történetének alakító. És azt gondolom, hogy egy ilyen alakja volt a dartsnak Phil Taylor is.

Sőt…azt gondolom, hogy neki még nehezebb dolga volt bizonyos szempontból, mint a fent említette kollégáinak, ugyanis az 1980-as évek végén, mikor elkezdte profi darts játékos pályafutást kis túlzással a sportág csak az briteket érdekelte. Alig néhány versenyt közvetítettek a televíziós társaságok. És azt gondolom Phil Taylor, a darts koronázatlan királyának és legendájának elengedhetetlen érdemei vannak abban (még ha sokan másképp is gondolják), hogy a darts manapság ilyen népszerűségnek örvend és, hogy pár éve már Magyarországon is élőben tudjuk követni a nagyobb versenyeket. Phil Taylor története egy igazi klasszikus mesebeli történet. A szegény, munkáscsaládból származó fiú, aki a gyári munka helyett a dartsot választja, amelyre darts fanatikus édesapjának is komoly hatása volt, aki kezdetben azért játszott, hogy a házán lévő hitelt törleszteni tudja. A 20-as éveiben Phil Taylor dartskarrierje egy kocsmában, a Stoke-on-Trentben indult útjára. Ott fedezte fel Eric Bristow, a 80-as évek egyik népszerű játékosa. Bristow megfogadta, hogy támogatja Taylor karrierjét, aki 1990-ben nyert első világbajnoki címét, amelyet azóta még tizenöt követett.

„Nem érdekelnek a trófeák. A siker, a győzelmek annál inkább. Karrierem elején mindig megkérdeztem az akkori feleségemet, hogy mire van szükségünk és kiszámoltam, hogyha eljutok a negyeddöntőig vagy az elődöntőig akkor mit tudunk megvenni a pénzdíjazásból.” – nyilatkozta Phil Taylor. Tizenhat World Matchplay győzelemmel és további 11 World Grand Prix sikerrel a sportág legsikeresebb játékosának mondhatja magát, akiről a szakírók azt mondják, hogy a dartsra született. 102 televízióban is közvetített győzelemmel és további 83 televízióban nem közvetített torna győzelemmel rendelkezik. A dartsban kiemelkedőnek számító kilenc nyilas kiszállók közül összesen 11 olyat dobott, amelyeket a televízió képernyőjén keresztül is megcsodálhattunk. 1995 és 2002 között nyolc világbajnokságot nyert zsinórban, és az ő nevéhez fűződik 2002-ben az első élőben közvetített kilenc nyilas kiszálló. Összesen 17-szer állt az évvégén a darts játékosok ranglistájának az élén. „Pályafutásom elején mindig figyeltem az akkori nagy játékosok viselkedését, hogy milyen későn fekszenek le, mennyit alkoholt fogyasztnak és mikor kelnek fel reggelente. És arra gondoltam, hogy én nem leszek ilyen, jobb leszek, mint ők, mert ha nem, akkor én is ugyanolyan lennék.” – mondta Taylor.

A karrierje során 7,27 millió fontot dobott össze, amellyel jelenleg a legjobban kereső darts játékosnak mondhatja magát a sportág történetében megelőzve a jelenlegi legnagyobb kihívóját, Michael Van Gerwent. Az ő nevéhez fűződik a darts játékosok között a legmagasabb szponzorációs összeg is, ugyanis 2014-ben egy ötévre szóló szerződést kötött Target Sporsttal 3 millió font értékben. Taylor az egyik legnépszerűbb, ha nem a legnépszerűbb darts játékos világszerte köszönhetően a sikereinek és a szókimondó stílusának. A The Power becenevet Peter Judge-nak a Sky Sports production menedzserének köszönheti, aki az 1995-ös World Matchplay idején rálépett egy Snap! s “The Power” CD-re, amelyről Taylor jutott az eszébe. Innentől kezdve lett a The Power a bevonuló zenéje és beceneve, amely ugyanúgy jellemző volt Phil Taylor könyörtelen és erőteljes játékstílusára. Sokan azt mondják róla, hogy minden meg volt benne, hogy igazi sportikonnak lehessen nevezni. A tehetség, az elkötelezettség, a küzdeni tudás, a teljesítőképesség az elképesztő nyomás alatti teljesítmény. Ugyanakkor az egyéniségét, egy sportikonhoz illő személyiséget és viselkedést sokan hiányolták belőle. 2010-ben második helyezést ért el a BBC Év Sportszemélyisége szavazáson és több televíziós műsorban is feltűnt karrierje során a csatornán. A közösségi médiában  közel 800 ezer követővel rendelkezik, amellyel a legkedveltebb játékosnak számít.

„Már nincsen rám szüksége a sportágnak. Ez a tökéletes időpont arra, hogy visszavonuljak. Már nem élvezem az egészet. Hatalmas nyomás van rajtam, és azok a fiatalok, akikkel együtt dolgozom azt sem tudom miről beszélnek. Megváltozott az egész. 30 évet töltöttem el a sportágban, amely több, mint a fél életem. Már nem állok készen rá.” – mondta Taylor. Az, hogy Taylornak mennyire van igaza…azt a rajongókra bíznám. Robb Cross személyében egy mérhetetlenül szimpatikus és tehetség fiatalembert ismerhettünk meg, akiben talán még az a példaértékű személyiség is meg van, amit a szakértők sokszor hiányoltak a nagy öregből. A PDC  a döntő másnapján bejelentette, hogy Phil Taylorról nevezi el a Premier League Word Matchplay trófeát, amit a vb címhez hasonlóan szintén 16 alkalommal tudod megnyerni az angol. Azonban egy dologhoz nem férhet kétség. A megosztó személyisége ellenére Phil Taylor örökre a darts egyik legendája marad, akinek úgy vélem, hogy rengeteget köszönhet a sportág. Végezetül azt gondolom, hogy rettentően szerencsések vagyunk, hogy olyan történelmi sportolókat láthatunk játszani, mint Messi, Cristano Ronaldo, Rafael Nadal, Roger Federer vagy éppen Michael Phelps, akik mellé bátran oda tehetünk egy másik is nevet, amikor a legendás sportolókról beszélünk. Ez név pedig: Phil Taylor!

There’s only one Phil Taylor – LIVE at Alexandra Palace

Uploaded by Sportnieuws.nl on 2017-12-30.

forrás: pdc.tv, sportsmedia.co.uk, skysports.com, express.co.uk, mirror.co.uk, telegraph.co.uk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

A darts sikerének titka

Christmas time, nyilak, sör, őrjöngő tömeg, extravagáns jelmezek, kiváló hangulat. Erről szól a PDC darts világbajnokság, amely sportág mára már...

Close