darts, Sportmarketing — 2018/01/02 at 12:25

“There is only one Phil Taylor”!

by

Több szempontból is emlékezetes marad a tegnap esti PDC darts világbajnokság döntője, amelynek a legnagyobb nyertese nem más, mint maga a sportág. Ugyanis a darts kétségkívül első számú ikonját megfosztotta a tündérmesébe illő búcsútól a sportág egyik legszimpatikusabb reménysége. Ennek ellenére Phil Taylornak örök és mérhetetlen érdemei vannak abban, hogy a darts egy kedvelt kocsmasportból a világ egyik legnépszerűbb rétegsportjává nőtte ki magát. Róla szól ez a cikk!

Tegnap utoljára dobott táblára profi versenyen a darts Federerje, Jordanje, Boltja, Kásás Tamása, Alija vagy éppen Schumachere. Lehetne még sorolni a legendás sportolókat, akiket sportáguk egyik legjobbjának, ha, nem a legjobbjának tituláltak. Akiknek hatalmas szerepük volt abban, hogy az adott sportág világszerte oly népszerű lett, és emberek milliói követték figyelemmel az egyes mérkőzéseket, összecsapásokat. A sportolók, az adott sportág ikonjai ugyanis kétségtelenül a legfontosabb tényezők abban, hogy az adott sportág mekkora népszerűségre tesz szert. Nem beszélve a marketing és PR értékükről sem.

A sportmarketing egyik legnehezebb pontja, mely egyben a sikertényezője is, hogy megjósoljuk a megjósolhatatlan. Ugyanis a legbefolyásolhatatlanabb faktor a sportteljesítmény, amelyet a csapatok, vagy éppen a játékosok a pályára varázsolnak. Itt már a sportmarketing vagy sportkommunikációs menedzserek semmit sem tehetnek. Minden a játékoson múlik. És a bevezető elején felsorolt néhány sportoló teljesítménye, karaktere, személyisége és tehetsége nélkül az adott sportág sem lehetett volna oly sikeres. Ezek a legendák az adott sportág történetének alakító. És azt gondolom, hogy egy ilyen alakja volt a dartsnak Phil Taylor.

Sőt… Azt gondolom, hogy neki még nehezebb dolga volt bizonyos szempontból, mint a fent említett társainak, ugyanis az 1980-as évek végén, mikor elkezdte profi darts pályafutást, kis túlzással a sportág csak az briteket érdekelte. Alig néhány versenyt közvetítettek a televíziós társaságok. És azt gondolom Phil Taylornak, a darts koronázatlan királyának és legendájának elengedhetetlen érdemei vannak abban – még ha sokan másképp is gondolják -, hogy a darts manapság ilyen népszerűségnek örvend, és pár éve már Magyarországon is élőben tudjuk követni a nagyobb versenyeket.

Phil Taylor története egy igazi klasszikus mesebeli történet. A szegény, munkáscsaládból származó fiú, aki a gyári munka helyett a dartsot választja. Komoly hatással volt rá darts fanatikus édesapja, aki kezdetben azért játszott, hogy a házán lévő hitelt törleszteni tudja. Phil Taylor darts karrierje a húszas éveiben egy kocsmában, a Stoke-on-Trentben indult útjára. Ott fedezte fel Eric Bristow, a 80-as évek egyik népszerű játékosa. Bristow megfogadta, hogy támogatja Taylor karrierjét, aki 1990-ben megnyerte első világbajnoki címét. Azóta ezt még tizenöt követette.

„Nem érdekelnek a trófeák. A siker, a győzelmek annál inkább. Karrierem elején mindig megkérdeztem az akkori feleségemet, hogy mire van szükségünk, és kiszámoltam, ha eljutok a negyeddöntőig vagy az elődöntőig akkor mit tudunk megvenni a pénzdíjból.” – nyilatkozta Phil Taylor. Tizenhat World Matchplay győzelemmel és további 11 World Grand Prix címmel a sportág legsikeresebb játékosának mondhatja magát, akiről a szakírók is azt tartják, hogy a dartsra született.

102 televízióban is közvetített győzelemmel és további 83 televízióban nem közvetített tornagyőzelemmel rendelkezik. A dartsban kiemelkedőnek számító kilenc nyilas kiszállók közül összesen 11 olyat dobott, amelyeket a televízió képernyőjén keresztül is megcsodálhattunk.

1995 és 2002 között nyolc világbajnokságot nyert zsinórban, és az ő nevéhez fűződik 2002-ből az első élőben közvetített kilenc nyilas kiszálló. Összesen 17-szer állt az év végén a darts játékosok ranglistájának élén. „Pályafutásom elején mindig figyeltem az akkori nagy játékosok viselkedését, hogy milyen későn fekszenek le, mennyit alkoholt fogyasztnak és mikor kelnek fel reggelente. És arra gondoltam, hogy én nem leszek ilyen, jobb leszek, mint ők, mert ha nem, akkor én is ugyanolyan lennék” – mondta Taylor.

A karrierje során 7,27 millió fontot dobott össze, amellyel jelenleg a legjobban kereső darts játékosnak mondhatja magát a sportág történetében, megelőzve a jelenlegi legnagyobb kihívóját, Michael Van Gerwent. Az ő nevéhez fűződik a darts játékosok között a legmagasabb szponzorációs összeg is, ugyanis 2014-ben egy ötévre szóló szerződést kötött a Target Sports-szal 3 millió font értékben.

Taylor az egyik legnépszerűbb, ha nem a legnépszerűbb darts játékos világszerte, köszönhetően a sikereinek és a szókimondó stílusának. A The Power becenevet Peter Judge-nak, a Sky Sports produkciós menedzserének köszönheti, aki az 1995-ös World Matchplay idején rálépett egy Snap! “The Power” CD-re, amelyről Taylor jutott az eszébe. Innentől kezdve lett a The Power a bevonulózenéje és a beceneve, amely ugyanúgy jellemző Phil Taylor könyörtelen és erőteljes játékstílusára.

Sokan azt mondják róla, hogy minden megvolt benne, hogy igazi sportikonnak lehessen nevezni. A tehetség, az elkötelezettség, a küzdeni tudás, a teljesítőképesség, az elképesztő nyomás alatti teljesítmény. Ugyanakkor az egyéniséget, egy sportikonhoz illő személyiséget és viselkedést sokan hiányoltak belőle.

2010-ben második helyezést ért el a BBC Év Sportszemélyisége szavazáson és több televíziós műsorban is feltűnt karrierje során a csatornán. A közösségi médiában  közel 800 ezer követővel rendelkezik, amellyel a legkedveltebb darts játékosnak számít.

„Már nincs rám szüksége a sportágnak. Ez a tökéletes időpont arra, hogy visszavonuljak. Már nem élvezem az egészet. Hatalmas nyomás van rajtam, és azok a fiatalok, akikkel együtt dolgozom azt sem tudom miről beszélnek. Megváltozott az egész. 30 évet töltöttem el a sportágban, amely több, mint a fél életem. Már nem állok készen rá” – mondta Taylor. Az, hogy Taylornak mennyire van igaza, a rajongókra bíznám.

Döntőbeli ellenfele, Robb Cross személyében egy mérhetetlenül szimpatikus és tehetséges fiatalembert ismerhettünk meg, akiben talán még az a példaértékű személyiség is meg van, amit a szakértők sokszor hiányoltak a nagy öregből.

A PDC  a döntő másnapján bejelentette, hogy Phil Taylorról nevezi el a Premier League Word Matchplay trófeát, amit a vb címhez hasonlóan szintén 16 alkalommal nyert meg az angol. Azonban egy dologhoz nem férhet kétség: megosztó személyisége ellenére Phil Taylor örökre a darts egyik legendája marad, akinek rengeteget köszönhet a sportág. Végezetül azt gondolom, hogy rettentően szerencsések vagyunk, hogy olyan történelmi sportolókat láthatunk játszani, mint Messi, Cristano Ronaldo, Rafael Nadal, Roger Federer vagy éppen Michael Phelps. Melléjük bátran odatehetünk egy másik nevet is: Phil Taylor!

There’s only one Phil Taylor – LIVE at Alexandra Palace

Uploaded by Sportnieuws.nl on 2017-12-30.

Forrás: pdc.tv, sportsmedia.co.uk, skysports.com, express.co.uk, mirror.co.uk, telegraph.co.uk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

A darts sikerének titka

Christmas time, nyilak, sör, őrjöngő tömeg, extravagáns jelmezek, kiváló hangulat. Erről szól a PDC darts világbajnokság! Nézzük, miben rejlik a...

Close