labdarúgás, Sportpolitika — 2017/12/04 at 15:10

A Konföderációs Kupa helyett kibővített klubvilágbajnokságot tervez a FIFA

by

2021-től lépne életbe az új rendszer. Elmagyarázzuk, hogyan képzelik a működését.

Gianni Infantino, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség [FIFA] elnöke a közelmúltban azt nyilatkozta, hogy eltörölné a Konföderációs Kupát, teret adva a klubvilágbajnokság kibővítésére. A 2017-es klubvilágbajnokság szerdán rajtol és közvetlenül a torna előtt újabb információk láttak napvilágot a tervezett átalakításával kapcsolatban.

Gianni Infantino, a FIFA elnöke

A tervek szerint a klubvilágbajnokság, amelyen jelenleg a 6 kontinentális bajnok, valamint a házigazda ország bajnokcsapata küzd meg egymással, 24 résztvevősre hízna. Ennyi csapat és a különböző nemzeti bajnokságok menetrendjét azonban nehéz összehangolni, így a jelenlegi évenként megrendezett tornára csak négyévente kerülne sor.

A FIFA 2021-től léptetné életbe az új rendszert, amikor semmilyen nagy futball torna nem szerepel a naptárban – se világbajnokság, se Európa-bajnokság. se Copa America. Ez egyúttal azt is jelentené, hogy több Konföderációs Kupa már nem is lenne, azt ugyanis négyévente, a világbajnokság előtti években tartják, mintegy annak főpróbájaként. A tornán ennek megfelelően nem klubcsapatok, hanem a kontinentális bajnok nemzeti válogatottak szerepelnek. A legutóbbi Konföderációs Kupának idén nyáron Oroszország adott otthont, és a végső győzelmet ünneplő Németország lehet az utolsó, aki elmondhatja magáról, hogy megnyerte ezt a trófeát.

A spanyol Marca azt is tudni véli, hogyan állna össze a kibővített klubvilágbajnokság mezőnye, bár kiemelik, hogy a kvóták és kvalifikáció rendszere nem végleges.

A klubvilágbajnokság trófeája

Eszerint Európát 12 csapat képviselné, méghozzá a legutóbbi 4 Bajnokok Ligája sorozat győztese, a legutóbbi 4 Bajnokok Ligája sorozat döntőse és a 4 legmagasabb UEFA koefficienssel rendelkező klub. Amennyiben átfedés van köztük, akkor a többi klub az UEFA koefficiens alapján lépne a helyükbe. Tehát ha most zárulna selejtezősorozat, akkor a következő 12 csapat utazna Európából:

 KlubNemzetiség
1Real Madridspanyol
2Barcelonaspanyol
3Atlético Madridspanyol
4Juventusolasz
5Bayern Münchennémet
6Paris Saint-Germainfrancia
7Sevillaspanyol
8Manchester Cityangol
9Borussia Dortmundnémet
10Benficaportugál
11Arsenalangol
12Portoportugál

A Marca értesülései szerint a többi kontinens résztvevőinek meghatározása még nincs részletesen kidolgozva, de az Európára alkalmazott modell mintájára a következő klubok vennének részt a küzdelmekben.

Dél-Amerikából a legutóbbi 4 Copa Libertadores győztes és a legmagasabb CONMEBOL koefficienssel rendelkező csapat utazhatna.

 KlubNemzetiség
1Atletico Nacionalkolumbiai
2River Plateargentin
3San Lorenzoargentin
4Atletico Mineirobrazil
5Boca Juniorsargentin

Afrikát, Ázsiát és Észak-Amerikát a két legutóbbi kontinentális Bajnokok Ligája sorozat győztese képviselné.

 KlubNemzetiség
1Wydad Casablancamarokkói
2Mamelodi Sundownsdél-afrikai

 KlubNemzetiség
1Urawa Red Diamondsjapán
2Jeonbuk Hyundai Motorsdél-koreai

 KlubNemzetiség
1Pachucamexikói
2Club Américamexikói

Egyelőre az sem biztos, hogy Óceánia kapna-e helyet közvetlenül a kibővített klubvilágbajnokságon, vagy előselejtezőt kellene játszania, mindenesetre a fennmaradó helyre legnagyobb eséllyel a helyi Bajnokok Ligája győztese pályázhatna.

 KlubNemzetiség
1Auckland Cityúj-zélandi

 

Forrás: marca.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Sportszemle 2017.12.04.

Friss hírválogatás sportmarketing és sportgazdaság témájú cikkekből.

Close