Sportpolitika, tenisz — 2017/11/22 at 11:50

Változások jönnek a teniszben, megreformálják a Grand Slam tornákat

by

A négy legnagyobb tenisztorna, az ausztrál, a francia és az amerikai nyílt bajnokság, valamint a wimbledoni verseny szervezői több reformjavaslatot is elfogadtak.

A Nemzetközi Tenisz Szövetség [ITF] Grand Slam Bizottság tagjai múlt heti ülésükön – amelynek döntéseit kedden hozták nyilvánosságra – úgy határoztak, jövő évtől kezdve pénzlevonással sújtják azokat a játékosokat, akik a főtábla első fordulójában meccs közben visszalépnek, vagy a szokásosnál rosszabb teljesítményt nyújtanak. Ezzel szeretnék elejét venni annak, hogy a játékosok sérülten is elinduljanak a nagy tornákon csak azért, hogy felvegyék az első fordulós szereplésért járó jutalmat.

Azok, akik a sorsolás előtt visszalépnek, megkapják a pénzdíj ötven százalékát. A maradék részt a helyükre a főtáblára kerülő játékosok érdemlik ki, akik természetesen további pénzdíjat gyűjthetnek a jó szerepléssel.

Federer és Nadal sugdolóznak a páros meccsük során a 2017-es Laver Cupon

Változást jelent az is, hogy a jövő évi ausztrál nyílt bajnokságon – az idei US Openen való tesztüzem után – a főtáblán is 25 másodperc áll majd rendelkezésre az adogatásra. A mérkőzés előtti felvezetést és bemelegítést szintén szigorú időkorlátokhoz kötötték, amelyeknek a megszegése akár 20 ezer dolláros büntetést is maga után vonhat.

Az ülésen arról is döntöttek, hogy 2019-től kezdődően a mostani 32 kiemelt játékos helyett csak 16 lesz a Grand Slameken.

David Haggerty, az ITF elnöke

A változások bejelentése váratlanul érte a teniszvilágot. Az új szabályokkal ugyan már kísérleteztek, de senki sem gondolta, hogy ilyen hamar bevezetik őket a legmagasabb, Grand Slam szinten. Ráadásul abból is lehetnek még gondok, hogy a játékosok érdekvédelmi képviseletével nem egyeztettek a döntésről, ami már korábban is ellenérzéseket váltott ki a teniszezőkben az ITF-fel szemben.

Forrás: MTI

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Sportszemle 2017.11.22.

Friss hírválogatás sportmarketing és sportgazdaság témájú cikkekből.

Close