labdarúgás, Sportmarketing — 2017/11/10 at 17:40

Chipet ültettek a 2018-as labdarúgó világbajnokság hivatalos labdájába

by

A FIFA és az adidas közösen mutatta be a jövő nyári oroszországi labdarúgó világbajnokság hivatalos labdáját. Ez most tényleg különlegesre sikerült.

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetséggel [FIFA] kötött szerződésnek köszönhetően, 1970 óta az adidas szállítja a hivatalos vb-labdákat. Az elmúlt húsz évben, az 1998-as franciaországi világbajnokságra készített Tricolor óta, a német sportszergyártó törekedett arra, hogy a labda dizájnjával, színvilágával is utaljon a rendező országra. Most szakítottak ezzel a hagyománnyal és a gyökerekhez nyúltak vissza.

Az adidas Telstar 18

1970-ben, az első futball vb-n, amire az adidas adta a labdát, még a praktikum volt a fő szempont. A Telstar névre keresztelt labda már azzal forradalminak számított, hogy nem egyszínű, hanem fekete és fehér panelekből állt, így tökéletesen passzolt láthatóságával az akkori fekete-fehér televíziós közvetítésekhez. Innen is ered a neve: “star of television”.

Az 1970-es adidas Telstar

Ennek az első adidas vb-labdának a dizájnját újították most meg és alakították a mai kor szellemiségéhez. A fekete-fehér koncepciót megtartották, viszont a panelek formája és festése a sarkosabb, pixelekre hasonlító megjelenéssel a modern digitális világra utal. Ez egyébként nagy változás az utóbbi időkben használt vb-labdák organikus, folytonos panelformáihoz képest is.

A névvel sem vacakoltak sokat, az új labdát szimplán Telstar 18-ra keresztelték.

Az adidas Telstar 18 szögletes panelekből áll

A legnagyobb változást a labda belseje rejti. Ugyanis a Telstar 18 az első meccslabda a világon, amely beágyazott, okostelefonnal összeköthető NFC chipet tartalmaz. A chip személyre szabott információkat és exkluzív tartalmakat biztosít a felhasználók számára, sőt a helymeghatározó funkciónak köszönhetően a labda pontos részletei is lehívhatók belőle, így például könnyen megállapítható, hogy áthaladt-e a gólvonalon.

adidas Football – Megérkezett a Telstar 18

Uploaded by PRo Kommunikációs Kft. on 2017-11-09.

A teljesítmény maximalizálása és a játékosok igényeihez való alkalmazkodás érdekében a Telstar 18-at is a korábbiakhoz hasonló tartóssági, vízállósági és repülési teszteknek vetették alá. A tökéletesítés folyamatában több válogatott – például Argentína, Kolumbia, Mexikó – és labdarúgó klub – Ajax, Juventus, Manchester United, Real Madrid-  is részt vett.

A Telstar 18 debütálására szombat este az Oroszország–Argentína felkészülési mérkőzésen kerül sor.

Forrás: adidas.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

A hét sportos állásai (2017/45. hét)

A Karrier a sportban oldallal együttműködve, minden héten összeállítunk egy válogatást a hazai sportpiac aktuális állásajánlataiból.

Close