atlétika, Sportpolitika — 2017/11/06 at 09:50

Magyar cég közreműködésével vezetik be a világranglistát az atlétikában

by

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség jövőre bevezeti a világranglistát, ami 2019-től a világbajnoki és olimpiai kvalifikáció alapjául is szolgál majd. A rangsor összeállításához a magyar székhelyű All Athletics statisztikai oldal segítségét veszik igénybe.

„Az atlétika történetében először a sportolók, az edzők, valamint a média és a közvélemény is egyértelmű képet kap a versenyek és a versenyzők pontos hierarchiájáról” – mondta a Nemzetközi Atlétikai Szövetség [IAAF] közleményében Sebastian Coe, a szervezet elnöke.

Sebastian Coe, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség [IAAF] elnöke a Magyar Atlétikai Szövetség budapesti sajtótájékoztatóján 2017. október 30-án.
Fotó: Mónus Márton

Coe szerint a reformokkal megnövekszik Gyémánt Liga sorozat szerepe, mert eddig a legjobbak nem feltétlenül versenyezték végig a teljes szezont, és így gyakran nem a legerősebb mezőny küzdött meg egymással. A pontrendszer bevezetésével ez megváltozhat.

A magyar székhelyű All Athletics nevű statisztikai oldal segítségével kialakítandó rangsorral kapcsolatos szabályok kidolgozására a jövő év első három hónapjában kerül sor, így a 2019-es világbajnokságra, valamint a 2020-as tokiói olimpiára már az új rendszer jelentheti a kvalifikációt.

Az All-Athletics logója

A 2019-es atlétikai világbajnokságnak a katari főváros, Doha, a 2021-es versenynek pedig az egyesült államokbeli Eugene ad otthont. A 2023-as vb-re való pályázást Magyarország is fontolgatja.

Forrás: iaaf.org, MTI

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Sportszemle 2017.11.06.

Friss hírválogatás sportmarketing és sportgazdaság témájú cikkekből.

Close