Sportpolitika, többféle sportág — 2017/11/03 at 14:40

Ezentúl a nők is járhatnak sporteseményekre Szaúd-Arábiában

by

Korábban akkor sem mehettek sport stadionba, ha nem sporteseményt rendeztek. Nagy lépés ez a nemek szigorú elválasztásáról híres országban.

A szaúdi sporthatóság bejelentése szerint a fővárosban, Rijádban, valamint két nagyvárosban, Dzsiddában és Dammámban alakítanak át három stadiont úgy, hogy alkalmasak legyenek családok fogadására is. A változások a jövő év elejétől lépnek életbe.

Szaúdi nők a királyság alapításának évfordulója alkalmából szervezett ünnepségen

A szunnita iszlám szélsőségesen konzervatív ágát követő Szaúd-Arábiában hatalmas áttörést jelentenek ezek az intézkedések. A királyságban számos korlátozás vonatkozik a nőkre: például csak férfi hozzátartozó engedélyével tanulhatnak vagy utazhatnak. A nőkre vonatkozó vezetési tilalmat is csak szeptember végén oldották fel, utolsóként a világon.

Az elmúlt időben azonban a szigor óvatos enyhülése látható. A változások motorja a 32 éves Mohammed bin Szalmán koronaherceg.

A Fahd király stadion Rijádban

A kedvező hatások a sport területére is kezdenek begyűrűzni. Júliusban a szaúdi oktatásügyi minisztérium engedélyezte a lányok részvételét az állami iskolákban tartott testnevelésórákon. Szeptember végén a családtagjaik kíséretében nők is jelen lehettek a királyság alapításának évfordulója alkalmából szervezett ünnepségen. A 40 ezer férőhelyes Fahd király stadionban külön szektort alakítottak ki a családok számára.

Jövő év elejétől pedig már sporteseményekre is bemehetnek a nők a stadionokba Szaúd-Arábiában.

Forrás: euronews

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Sportszemle 2017.11.03.

Friss hírválogatás sportmarketing és sportgazdaság témájú cikkekből.

Close