ökölvívás, Sportgazdaság — 2017/08/18 at 11:06

Kire hull a pénzeső a Mayweather-McGregor meccsen?

by

Az évszázad boksz mérkőzésének kikiáltott összecsapással mindkét sportoló garantáltan jól jár anyagilag. Röpködnek a dollármilliók!

Augusztus 26-án összeméri erejét korunk két legnagyobb küzdősportolója, Floyd Mayweather és Conor McGregor. Az ökölvívó mérkőzés külön érdekessége, hogy míg Floyd Mayweather profi bokszolóként ért el 5 különböző súlycsoportban világbajnoki címet és 49-0-ás mutatót, addig Conor McGregor ketrecharcosként jutott a csúcsra. A pénz azonban összehozta a két sportolót erre a különleges összecsapásra.

A Mayweather-McGregor mérkőzés minden bizonnyal a világ legjövedelmezőbb küzdősport eseménye lesz. De mégis mennyi pénzt mozgathat meg a meccs?

Pontos adatokat mondani a mérkőzés előtt lehetetlen, ugyanis több tényezőtől függ a bevétel: a televíziós jogdíjak, a jegyeladások és a szponzorációs díjak is befolyásolják. Egyelőre egyik kategóriában sincsenek végleges számok, de nézzük tételenként, hogy nagyságrendileg mire lehet számítani.

Televíziós bevétel

A televíziós jogdíjakat meghatározza, hogy végül mennyien nézik majd meg az összecsapást, mert sok szolgáltató külön csomagban értékesíti a mérkőzést. Az Egyesült Államokban 89,95 dollárt kell fizetniük az érdeklődőknek a közvetítésért, míg a HD változat 99,95 dollárba kerül. A szakértők 5 millió körüli előfizetőre számítanak, ami 475 millió dollárt jelenthet összesen.

Jegybevétel

A mérkőzésre a 20 ezer férőhelyes T-Mobile Arenában kerül sor, Las Vegasban. A legolcsóbb belépő 1 675 dollárba kerül, a legdrágább pedig 16 900 dollárba. A nemzetközi sajtóban forgó 3 750 dolláros átlagárral számolva 75 millió dolláros bevételt kapunk.

Szponzoráció

A főszponzori árcédulát már kiragasztották a meccsre: 10 millió dollár szerepel rajta. Az eddigi rekordot Mayweather 2015-ös, Pacquaio elleni mérkőzése tartja, akkor a Tecate 5,6 millió dollárért fizetett a főszponzori címért.

A szakértői vélemények alapján összességében 25 millió dollár körüli összeg folyhat be szponzorációból, amihez még hozzávehetünk 2 millió dollárorra becsült merchandising bevételt.

Összegzés

A fenti tételeket összeadva 577 millió dollárt kapunk, ennyi lehet hozzávetőlegesen a mérkőzés által generált bevétel.

A nemzetközi sajtóban szereplő információk alapján a két sportoló 300 millió dolláron fog osztozni és a szakértők véleménye szerint Mayweather kapja az összeg 70-75 százalékát. Mindezt alapul véve és belekalkulálva az egyéni szponzoroktól kapott díjakat, illetve az egyéb jutalékokat, Mayweather 220-250 millió dollárral, míg McGregor 80-100 millió dollárral lehet gazdagabb a mérkőzés után.

Forrás: espn.com, independent.co.uk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Sportszemle 2017.08.18.

Friss hírválogatás sportmarketing és sportgazdaság témájú cikkekből.

Close