Sportgazdaság, tenisz — 2017/08/16 at 11:10

Tenisz: 175 millió fontból újul meg a wimbledoni komplexum

by

Százhetvenöt millió fontból [58,36 milliárd forintból] fejlesztik a wimbledoni teniszbajnokság helyszínét, az All England Tennis Clubot [AETC]. A centerpálya után a második legnagyobb aréna is behúzható tetőt kap.

A munkálatok részeként 71 millió fontból [23,7 milliárd forintból] építenek behúzható tetőt a második számú stadion, az 1-es pálya fölé. A centerpályát már 2009-re befedhetővé tették a gyakori esőzések miatt, az 1-es pálya behúzható teteje 2019-re készül el.

A wimbledoni tenisz komplexum látványterve

A felújítási tervek között szerepel a füves pályás bajnokságra érkező játékosokat és a sajtó munkatársait egyaránt kiszolgáló Millennium Building rendbe hozatala, valamint új salak- és fedett keménypályák építése is.

Az All England Tennis Club éves beszámolójából idézve a The Times című brit lap kedden arról írt, hogy a létesítménynek minden bizonnyal nem lesznek nehézségei a 175 millió fontos hitel visszafizetésével. Az HSBC bankkal kötött megállapodás 2023. július 31-én jár le.

A klub üzemeltetői 33,2 millió font nyereséget könyvelhettek el az elmúlt évben, annak ellenére is, hogy 12,6 millió fontot elbuktak külföldi fizetőeszközökben kötött szerződéseken, és 34 millió fontot be kellett fizetniük a Brit Tenisz Szövetségnek.

A pályák tele voltak nézőkkel az idei wimbledoni torna során is

Az All England Tennis Club öt év alatt 125 millió font [41,7 milliárd forint] bevételre számít csak a legjobb jegyek eladásából. Az úgynevezett “debenture seats” kifejezés a center- és az 1-es pálya legjobb helyeit jelöli. Egész napra érvényesek, tulajdonosaik a külső pályákat is látogathatják velük és ezek az egyedüliek, amelyeket már a torna kezdete előtt meg lehet vásárolni. A 125 millió fontot teljes egészében a hitel visszafizetésére fordítják, kiegészítve a televíziós közvetítések jogdíjaiból és az általános jegybevételből származó összegek, valamint a sponzorpénzek egy részével.

A wimbledoni centerpálya teteje már 2009 óta behúzható

A teniszklub nagyszabású fejlesztésének első szakasza 2015-ben zárult le annak a 75 millió fontos hitelnek a visszafizetésével, amelyből többek között befedhetővé tették a centerpályát.

A következő, 132. wimbledoni teniszbajnokságot 2018. július 2. és 15. között rendezik.

Forrás: MTI

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Sportszemle 2017.08.16.

Friss hírválogatás sportmarketing és sportgazdaság témájú cikkekből.

Close