olimpia, Sportpolitika — 2017/08/02 at 09:00

Los Angeles és Párizs leosztotta egymás között a 2024-es és a 2028-as olimpiát

by

Most már a sorrend sem kérdés Budapest két korábbi versenytársa között. Párizss 100 éves évfordulót ünnepelhet.

Nemzetközi Olimpiai Bizottság [NOB] bejelentette, Los Angeles felajánlotta, hogy megrendezi a 2028-as olimpiát, szabadon hagyva 2024-et Párizs számára. Thomas Bach, a NOB elnöke közleményében üdvözölte a döntést, és ugyanígy tett Anne Hidalgo, Párizs polgármestere is.

Eric Garcetti, Los Angeles polgármestere

A megállapodás részeként a NOB 1,8 milliárd dolláros hozzájárulást fizet az amerikai városnak a hosszabb felkészülési időszak miatt. Az összeg a 2 milliárd dollárt is elérheti, ha figyelembe vesszük a marketing szerződések értékét is.

Eredetileg Párizs és Los Angeles is – valamint Boston, Hamburg, Róma és Budapest is, csak ők időközben visszaléptek – a 2024-es rendezésre pályázott. Miután csak ketten maradtak versenyben, körvonalazódni kezdett az az irány, hogy egyik kandidáló se maradjon olimpia nélkül.

Párizsé a 2024-es olimpia

Ez mindegyik szereplőnek kényelmes megoldást jelentett. A NOB számára ugyanis kezdett kínos lenni, hogy egyre nehezebben talál és tart meg pályázókat, ráadásul ezt a folyamatot az Agenda 2020 program sem tudta megfordítani. Párizs és Los Angeles pedig már rengeteg pénzt beleölt a szükséges pályázati anyagokba és az előkészületekbe, amit nem szerettek volna elbukni.

Eleinte mindkét város vezetői ragaszkodtak az eredeti elképzelésekhez, és csak 2024-ben voltak hajlandóak gondolkodni. Párizs jól el tudta adni, hogy az 1924-es ötkarikás játékok után centenáriumi olimpiai ünnepséget tartana, Los Angeles pedig lassan nyitni kezdett 2028 felé.

Eric Garcetti, Los Angeles polgármestere, Thomas Bach, a NOB elnöke és Anne Hidalgo, Párizs polgármestere

Közben a NOB igyekezett megteremteni a szükséges feltételeket. Munkabizottságot állítottak fel, amely a 2024-es és a 2028-as nyári játékok egyszerre történő odaítélésének lehetőségét vizsgálta meg. Az elemzések birtokában a NOB végül idén július 11-én döntött arról, hogy szeptemberben a 2024-es mellett a 2028-as nyári játékok rendezőjét is bejelenti a limai kongresszusán.

Legutóbb 1921-ben döntöttek egyszerre két olimpia házigazdájáról, akkor az 1924-es játékokat éppen Párizsnak, míg az 1928-ast Amszterdamnak ítélték oda.

Forrás: olympic.org

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Sportszemle 2017.08.02.

Friss hírválogatás sportmarketing és sportgazdaság témájú cikkekből.

Close