Sportgazdaság, úszás — 2017/08/01 at 16:05

Hol éri meg jól úszni?

by

Jól, de nem a legjobban fizetnek a vizes világbajnokságon elért eredmények az úszók számára. Az alábbi cikkben összevetettük, hogy mennyit vihettek haza úszóink az olimpiáról és a budapesti vizes vb-ről.

Vasárnap ért véget a Budapesten megrendezett vizes világbajnokság, amely sokunk örömére rengeteg szép pillanatot okozott nekünk, hazai szurkolóknak. Magyarország 9 érmes helyezéssel az előkelő 9. helyen végzett az országok közötti rangsorban. A magyar sportolók 2 aranyérmet, 5 ezüstérmet és 2 bronzérmet szereztek, amely a dicsőség mellett jelentős anyagi bevételt is generált számukra. Érdekesség, hogy a legtöbb érmet az úszásban osztották ki: 42 versenyszámban mérték össze tudásukat a versenyzők.

Az idei vizes vb-n összesen 5,46 millió dollárt, azaz 1,47 milliárd forintnyi összeget osztottak szét a versenyzők között. Ennek az összegnek több, mint 46%-a, azaz 2,5 milliárd dollár kötött ki az úszók zsebében. A második legnagyobb részesedéssel a szinkronúszók rendelkeztek, őket követték a vízilabdázók, a műugrók, a nyíltvízi úszók és végül az óriás toronyugrók. A férfi és a női versenyzők díjazásában nem volt eltérés, és általában a sportágakban az első nyolc helyezettet díjazták. A Sportbiznisz blog számításai szerint a magyar sportolók a FINA 5,8 millió dolláros pénzdíjából 290 ezer dollárral térhettek haza.

Pénzdíjazások összege per fő (egyéni sportok)  Aranyérem Ezüstérem Bronzérem
Fina által fizetett összeg 5,2 millió Ft 3,9 millió Ft 2,6 millió Ft
Állam által fizetett összeg 2,5 millió Ft 1,875 millió Ft 1,125 millió Ft

Ugyanakkor az első helyezettek esetében ez az összeg még növekedhetett, ugyanis a világrekordért a FINA pluszban közel 8 millió Ft-ot fizetett, amellyel kiegészülve így több, mint 13 millió forintot is kereshetett egy úszó.

A csapatsportok versenyzői jóval kevesebb pénzt vihettek haza, ugyanis a FINA a vízilabdásoknak az első helyért 21 millió Ft-ot, a második helyért 18,4 millió Ft-ot, míg a bronzéremért 15,8 millió Ft-t fizetett csapat szinten. Így a magyar férfi vízilabda válogatott tagja 650 ezer forintot, plusz 750 ezer forint állami jutalmat kaptak, amely fejenként 1,4 millió forintot jelentett számukra. A fizetések összegéből jól látszik, hogy azon számokban lehetett a legtöbbet keresni, amelyek a legnagyobb népszerűségének, nézettségnek örvendenek világszerte.

Ezzel szemben az olimpián elért siker jóval kifizetődőbb a sportolók számára. Ott egy első helyezéséért majdnem hétszer annyit vihettek haza, mint a világbajnokságon elért első helyezésért. Rióban az arany 35 millió Ft-ot ért, míg az ezüst 25 milliót, a bronz pedig 20 milliót. Az egyszeri díjazás mellett, azok az olimpikonok, akik dobogós helyezést értek el, a 35. életévük után folyamatos életjáradékban részesülhetnek, amelynek összege a teljesítményük függvényében – hányszor álltak dobogón, hányszoros bajnokok stb. – jelenleg átlagosan 288.000 ft-tól közel 500.000-ig is terjedhet.

Nézzük, hogy a magyar csapat legsikeresebb úszója mennyit keresett összesen a vizes vb-n és a riói olimpián. Katinka az olimpián három aranyat, egy ezüstöt és egy hatodik helyet tudhatott magáénak, a vizes vb-n pedig közel 17 millió forintnak megfelelő összeget kapott a FINA-tól. A keresete fennmaradó részét az állami prémiumok teszik ki. Cseh László, Milák Kristóf, Verrasztó Dávid a második hellyel közel 7 millió forintnak megfelelő összeget vihetett haza.

Hosszú Katinka pénzdíjazása
budapesti vizes vb 25,025 millió Ft riói olimpia 136,4 millió Ft

Az olimpián való eddig eredményei miatt Katinka körülbelül 300-600 ezer forint közötti havi életjáradékra számíthat. De, azt azért látni kell, hogy a magyar versenyzők kiemelkedően magas összeget kapnak egy olimpiai sikerért, összehasonlítva például az amerikai versenyzőkkel, akik nagyjából 7 millió forintnak megfelelő díjazást kapnak egy első helyezésért.

Forrás: fina.com, forbes.hu, origo.hu, nemzetisport.hu, sportbiznisz.blog.hu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Sportszemle 2017.08.01.

Friss hírválogatás sportmarketing és sportgazdaság témájú cikkekből.

Close