olimpia, Sportpolitika — 2017/07/19 at 08:50

Németország 13 városban rendezné meg a 2032-es olimpiát

by

Igazi olimpiai reformra készülnek a németek. Már most 80 százalékos a készültség.

Észak-Rajna-Vesztfália ambíciózus tervekkel állt elő a 2032-es olimpiát illetően: a tartomány 13 városa fogna össze, hogy otthont adjon az eseménynek. Aachen, Bochum, Dortmund, Duisburg, Düsseldorf, Essen, Gelsenkirchen, Köln, Krefeld, Leverkusen, Mönchengladbach, Oberhausen és Recklinghausen már fel is osztotta a sportágakat egymás között.

A terv erősségét jelenti, hogy a létesítmények 80 százaléka már most rendelkezésre áll. Igaz, talán pont a legfontosabbak, az olimpiai stadion, az olimpiai falu, a sajtóközpont és a vitorlás versenyeket kiszolgáló épületek hiányoznak.

Több város között szétosztani az olimpia rendezés terheit nem is meglepő javaslat, főleg ha figyelembe vesszük azt, hogy a 2024-es kandidációtól négy város – Boston, Budapest, Hamburg, Róma – is visszalépett, ezért a Nemzetközi Olimpiai Bizottság úgy döntött, hogy az utolsó két állva maradó pályázó, Párizs és Los Angeles is megkapja a lehetőséget. A 2024-es és a 2028-as olimpia tehát elkelt, így a legközelebbi szóba jöhető alkalom a 2032-es, ezt vették célba a németek.

A terv még nagyon kezdeti fázisban van, a projekt pénzügyi számításai sincsenek készen. Idő persze bőven van a kidolgozásukra, 2020-ig kell hivatalosan is jelezni a pályázási szándékot a Német Olimpiai Bizottságnak [DOSB], a NOB pedig majd csak 2025-ben dönt a helyszínről.

Németország 1972-ben rendezett utoljára olimpiát, akkor München adott otthont az ötkarikás játékoknak. Azóta kevés siker övezte a német olimpiai törekvéseket. A bajor város Pjongcsanggal szemben alulmaradt a 2018-as téli olimpiáért való versenyfutásban, majd a lakói 2013-ban leszavazták a 2022-es téli olimpiáért való pályázatot, Hamburg pedig 2015-ben lépett vissza népszavazás után a 2024-es olimpia terveitől. Ez utóbbi azért volt különösen kellemetlen, mert a DOSB Berlinnel szemben választotta Hamburgot, hogy képviselje Németországot a pályázaton.

Forrás: insidethegames.biz

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Sportszemle 2017.07.19.

Friss hírválogatás sportmarketing és sportgazdaság témájú cikkekből.

Close