FIFA, labdarúgás, Sportpolitika — 2017/06/30 at 10:50

Mindenáron Katar?

by

A 2022-es foci-vb helyszín választását már az első pillanattól sok kritika érte. Most a szupergazdag miniállamot ért bojkott és egy pár napja világot látott jelentés tette ismét igazán forróvá a témát.

Akik figyelemmel kísérték Katar pályázatát, kiválasztását, illetve az ahhoz kapcsolódó információkat, már eddig is többször felhördültek: ez most komoly? Korrupció gyanú, alkalmatlan éghajlati viszonyok, ezzel összefüggésben téli időpont, vagyis a teljes versenynaptár átszervezése, stadion építési botrányok… Mindennek ellenére úgy tűnt, hogy a FIFA nem hátrál, teljes mellszélességgel támogatja továbbra is a 2010-ben kiválasztott arab államot.

Lehet, hogy ez most változik? A Katart ért, első körben hét arab ország, köztük a Szaúd-Arábia által meghirdetett bojkott vetette fel az első új kérdőjelet. Hogy függ ez össze a foci-vb-vel? Elsősorban a stadionok építését akadályozza és veszélyezteti. A bojkott ugyanis az ország határait, a közlekedést, szállítást igen jelentős mértékben gátolja – szárazföldi útvonal csak Jordánia felé van, illetve amíg a bojkott él: volt – így az építőanyagok lassan, jelentős késéssel, és persze sokkal-sokkal drágábban juthatnak csak el rendelkezési helyükre. Persze az már többször kiderült, hogy a pénz nem számít. A tervek szerint 200 milliárd dollárt szánnak a 8 stadion felépítésére, és további 35 milliárdot a metró és vasút hálózat, illetve egyéb infrastruktúra fejlesztésére. Katar mindenkit igyekszik megnyugtatni, hogy minden elkészül időre, nem lesz gond a létesítményekkel.

Mindenesetre nagyon úgy néz ki, hogy a bojkott első sporthoz kapcsolódó “áldozata” már megszületett, a decemberre Dohába tervezett Gulf Cup of Nations futballtorna megrendezése megsemmisülni látszik.

Június 27-én pedig újabb ütés érte a FIFA-t és a 2022-es torna szervezését. Napvilágot látott ugyanis a Garcia-jelentés néven elhíresült anyag egésze, amelyből újabb részleteket tudhatunk meg a rendezési jog odaítélésének körülményeiről. (A 2014-ben elkészült teljes Garcia jelentés 422 oldalas volt, amiből a FIFA csak egy 42 oldalas összefoglalót tett nyilvánossá, ami ellen a szerző tiltakozott is). Ráadásul először a német Bild tett közzé új elemeket a teljes jelentésből, a nemzetközi labdarúgó szövetség csak ezután lépett, amikor már látta, hogy mindenképpen nyilvánosságra kerül az anyag.

Ráadásul ezek a részletek igencsak negatívak. Tudható, hogy a FIFA végrehajtó bizottságának három tagja Brazíliában tárgyalt a katari emírrel. A katari rendezés egyik tanácsadója, Sandro Rosell “megkérdőjelezhető viselkedést” tanúsított: 2011-ben kétmillió dollárt utalt át egy korábbi FIFA tisztségviselő 10 éves lányának bankszámlájára. Emellett Egy Sepp Blatter egy munkatársa és annak férje keveredett “nem helyes” tárgyalásokba a katari pályázói csapattal, amelynek során az országban felmerülő üzleti lehetőségekről beszéltek.

A helyzetet bonyolítja, hogy konkrét információk láttak napvilágot arról is, hogy bizony nem csak Katar, hanem a többi pályázó állam is mindent – túl sok mindent – megtett azért, hogy a pályázatukat minél több FIFA tagország támogassa. Az angol szövetség az FA és Ausztrália is konkrét kritikát kapott az ügyben. Ez nyilván hátráltatja tiltakozásukat és lobbi tevékenységüket amely a helyszín megváltoztatására irányul.

Mindenesetre a FIFA semmi jelét nem adja, hogy hajlana azokra a véleményekre miszerint újra kéne szavazni a 2022-es torna helyszínéről. Nehéz eldönteni, hogy melyik lenne nagyobb botrány, egy – még sosem látott – új voksolás, vagy a döntés védése, támogatása minden áron. Az biztos, hogy ez utóbbi nem azt közvetíti a világ felé, hogy egy megújult, a korrupció gyanújától is szabadulni akaró szövetség vezeti a világ futballját.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Sportszemle 2017.06.30.

Friss hírválogatás sportmarketing és sportgazdaság témájú cikkekből.

Close