labdarúgás, Sportgazdaság — 2017/04/20 at 08:40

Áttörte a 3 milliárd eurós bevételi határt a LaLiga

by

A spanyol labdarúgás két legfelsőbb osztályának vezető szervezete jelentős növekedést produkált a bevétel és a profit tekintetében egyaránt. A pénzügyi helyzet javulásában nagy szerepet játszott, hogy értékesítési modellt váltottak a televíziós jogdíjak terén.

Kiadta a legfrissebb pénzügyi jelentését a LaLiga. A riportból kiderül, hogy az első és második osztályban szereplő 42 klub összesen 3,04 milliárd euró bevételt ért el a 2015-16-os szezonban, ami 15 százalékos növekedés az egy évvel korábbihoz képest. Ez az első alkalom, hogy a LaLiga áttörte a 3 milliárd eurós bevételi határt.

A jelentésből az is kiderül, hogy a LaLiga adózás előtti nyeresége a fennállása során először volt magasabb, mint 200 millió euró. A szervezetnek figyelemre méltó változást sikerült elérnie a gazdálkodásában, hiszen a 2011-12-es szezonban még rekord méretű, 135,3 millió eurós veszteségről számoltak be. A bevételeiket közel 50 százalékkal növelték ezen időszak alatt.

A legnagyobb húzóerőt a televíziós jogok értékesítésében bevezetett változtatások adják. A LaLiga a kollektív értékesíti modellre állt át, vagyis központilag adják el a közvetítési jogokat és osztják szét a bevételt a klubok között. Korábban a klubok egyénileg értékesítettek, ami nagy különbségeket eredményezett a kis és nagy klubok között. Az új rendszernek köszönhetően összességében magasabb bevételt ér el a liga és egyenlőbben is osztja vissza a pénzt a kluboknak. A 2015-16-os szezonban 270,7 millió euróval magasabb bevételt realizáltak a közvetítési jogokból, ami 31 százalékos növekedés az egy évvel korábbihoz képest.

Emellett a LaLiga mérkőzés napi bevételei is jelentősen, 23 százalékkal emelkedtek, elérve a 144 millió eurót. Az okok között az szerepel fő érvként, hogy a spanyol klubok jól teljesítenek a nemzetközi kupákban, ami meghozza a szurkolók kedvét a meccsre járáshoz.

A klubok összes adóssága sorozatban az ötödik éve csökken. Jelenleg 2,389 milliárd eurón áll a mutató, a már említett 2011-12-es szezon óta 835 millió eurót sikerült lefaragniuk belőle. Ezen felül a LaLiga tartozása is szépen fogyott a hatóságok felé, 643,1 millió euróról 222,7 millióra.

A riport azt is kiemeli, hogy a spanyol professzionális labdarúgó klubok összesen 1,2606 milliárd euró adóval járulnak hozzá az államkasszához.

Javier Tebas, a LaLiga elnöke elégedetten nyilatkozott. A sportvezető úgy véli, hogy bár még néhány szezonra szükségük van a teljes pénzügyi biztonság eléréséhez, de a céljaik teljesültek. Sikerült stabilizálniuk a klubok helyzetét és a közvetítési jogok értékesítésének központosításával megszüntették a versenyt torzító legnagyobb tényezőt.

Forrás: laliga.es

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Sportszemle 2017.04.20.

Friss hírválogatás sportmarketing és sportgazdaság témájú cikkekből.

Close