baseball, Sportmarketing — 2017/04/18 at 10:35

Senki sem viselt még ilyen különleges cipőt az MLB-ben

by

Ránézésre semmi extra, belül mégis igazán különleges. Corey Kluber baseball-sztár cipőjében a stoplik szerkezetét a játékos stílusa alapján egyedire tervezték, majd 3D nyomtatóval meg is alkották azokat.

A Cleveland Indians dobójátékosa a Texas Rangers elleni szezonnyitón különleges cipőben lépett pályára. Valójában nem is a cipő, hanem a stoplik az igazán érdekesek. Azoknak is a szemmel nem látható része, vagyis a belső felépítése. A stoplik vázát adó lemezeket ugyanis 3D nyomtatóval készítették, úgy, hogy optimálisak legyenek Kluber dobómozdulatához.

Corey Kluber dobás közben

A New Balance cipőmárkánál évek óta dolgoznak a 3D nyomtatási technológiával egyedi stopli vázak kialakításán. Bryan Gothie, a projekt vezetője tavaly ősszel beszélt Kluberrel a koncepcióról, felvázolta neki, hogy mindez hogyan tökéletesíthetné a játékát, és az Indians sztárja belement, hogy a részvételével lendítsen a kísérleteken.

Készül az egyedi cipőtalp

A tesztek során a New Balance mérnökei rengeteg biomechanikai adatot gyűjtöttek Kluber dobómozdulatáról, és sokat beszélgettek vele arról, hogy számára mik a fontos tényezők a tökéletes mozgássor kivitelezéséhez. Tanulmányozták a lábára ható különböző erőket, ami alapján két kiemelt területet határoztak meg: a lendületvételnél a hátul lévő lába sarokrészét, illetve a dobás pillanatában az elől lévő lába lábfejét. Az adatok birtokában a stoplikat személyre szabottan helyezték el Kluber cipőjében, így teljesen stabil a tartása a dobásnál. Elvileg tehát külső tényezők nem akadályozzák abban, hogy minden alkalommal pontosan ugyanazt a mozdulatot hajtsa végre. A prototípusokat a tavaszi tesztidőszak során finomították, a végső modellt pedig a Texas Rangers elleni szezonnyitón avatta fel Kluber.

A Kluber mezszámával ellátott egyedi cipő

“A technológia birtokában maximálisan kihasználhatjuk a 3D nyomtatásban rejlő lehetőségeket és megfelelhetünk a sportolók legapróbb igényeinek is. Úgy tekintettünk erre a projektre, hogy ha minden játékosnak különböző a kesztyűje a pályán elfoglalt pozíciója szerint, miért ne lehetnének a stoplijaik is a szerepükhöz szabottan egyediek? A dobójátékosokra szűkítettük a kísérleteket, mert ez a legasszimetrikusabb mozgást igénylő poszt a baseballban, tehát itt éreztük úgy, hogy a legtöbbet tehetjük hozzá a teljesítményhez. Még ezen belül is rengeteg felfedezni való van az egyes játékosok egyéni technikája és speciális igényei szerint” – mondta Dave Millmann, a New Balance baseball részlegének stratégiai üzleti menedzsere.

Forrás: sporttechie.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Sportszemle 2017.04.18.

Friss hírválogatás sportmarketing és sportgazdaság témájú cikkekből.

Close