labdarúgás, Sportpolitika — 2017/04/11 at 11:50

USA, Kanada és Mexikó közösen pályázik a 2026-os labdarúgó vb-re

by

A három ország sportági szövetségének képviselői hétfőn jelentették be szándékukat. A térségben utoljára az Egyesült Államokban, 1994-ben rendeztek világbajnokságot.

A trió jó esélyekkel indul, mivel a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség [FIFA] szabályai szerint a következő két világbajnokság helyszíne miatt 2026-ra Európából és Ázsiából nem várnak pályázatot, vagy legalábbis ezekből a kontinensekből csak akkor nyerhetnek, ha máshonnan nem érkezik megfelelő pályázat. A három ország közös pályázatáról az illetékesek az észak- és közép-amerikai, valamint a karibi térség labdarúgó szövetségeit tömörítő CONCACAF éves kongresszusán döntöttek, amelyet a hétvégén tartottak Arubán.

A labdarúgó világbajnokság trófeája

A tervek szerint a három rendező közül az USA vállalná a legnagyobb szerepet. A világbajnokság 80 mérkőzése közül 60-ra, a negyeddöntőtől kezdve az összesre az Egyesült Államokban kerülne sor. A két társrendező, Kanada és Mexikó egyaránt 10-10 találkozónak adna otthont.

Az 1994-es, amerikai rendezésű futball-vb logója

Eddig csak egyetlen alkalommal, 2002-ben volt közös rendezésű világbajnokság, akkor Japán és Dél-Korea egyesítette erőit. A FIFA hagyományosan nem favorizálta ezt a rendszert, viszont 2026-tól 32-ről 48 csapatosra bővül a torna mezőnye, és bár időtartamban nem lesz hosszabb az esemény, a mérkőzések száma nő, ami logisztikai problémát okozhat egyetlen házigazdának. Gianni Infantino FIFA-elnök ezért az utóbbi időben közös pályázatra bátorította az érdeklődőket.

A pályázati eljárást várhatóan még ebben az évben megindítja a FIFA, amely a tervek szerint 2020-ban jelöli ki a 2026-os házigazdát.

A női labdarúgó világbajnoknak járó trófea, a 2015-ös kanadai torna előtt kiállítva

A 2018-as vb-nek Oroszország, a 2022-esnek Katar ad otthont. Az észak- és közép-amerikai térségben legutóbb 1994-ben tartottak világbajnokságot, akkor az Egyesült Államok látta vendégül a futballvilágot. Mexikó 1970-ben és 1986-ban is vb-házigazda volt, míg Kanadában eddig csak női világbajnokságot rendeztek, 2015-ben.

Forrás: fifa.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Sportszemle 2017.04.11.

Friss hírválogatás sportmarketing és sportgazdaság témájú cikkekből.

Close