jégkorong, Sportpolitika — 2017/04/05 at 08:40

Pjongcsang 2018: az NHL nem engedi a játékosait a téli olimpiára

by

Az NHL hétfőn közölte, a liga jégkorongozói nem lehetnek ott a jövő februári pjongcsangi téli olimpián. A liga lezártnak tekinti a kérdést, mindezek ellenére a dél-koreai szervezők még mindig bizakodnak.

Az észak-amerikai profi jégkorongliga [NHL] állásfoglalásában tudatta, a következő idény menetrendjét úgy tervezi, hogy nem számol a háromhetes leállással. Az ötkarikás játékok szervezőbizottságának szóvivője, Nancy Park ugyanakkor kijelentette, hogy még nem mondtak le az NHL-sztárokról. Hangsúlyozta, van még idő az értelmes vitára az NHL, a játékosok szakszervezete [NHLPA], a Nemzetközi Jégkorong Szövetség [IIHF] és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság [NOB] között.

Az NHL-játékosok csalódottak, hogy nem mehetnek az olimpiára.

“Bízom benne, hogy megszületik a megoldás” – szögezte le Nancy Park. Az NHLPA reakciójában közölte: a hokisok csalódottan fogadták a hírt, és nem értenek egyet az NHL “rövidlátó döntésével”.

Az NHL az 1998-as naganói olimpiára engedte el először a hokisokat, azóta mindegyik játékokon szerepeltek a liga legjobbjai. Ám az egyeztetések általában – a nem tengerentúli események előtt – mindig nehézkesen mentek. Legutóbb, a 2014-es szocsi olimpia előtt szintén sokáig úgy tűnt, hogy az NHL nem szünetel majd a játékok miatt, ám végül 2013 júliusában mégis sikerült megállapodniuk a feleknek.

 

Pjongcsang 2018: NHL-játékosok nélkül rendezhetik a téli olimpiát

Gary Bettman, az NHL első embere szerint a ligának óriási anyagi veszteséget jelent, hogy két és fél hétre leáll a bajnokság a játékok miatt, ráadásul a sérülések veszélye is nagy, így szeretnének valamiféle kompenzációt kapni a NOB-tól és a IIHF-től. Erre a másik oldal eleinte nem volt hajlandó, sőt, a NOB a legutóbbi öt olimpián alkalmazott eljárásától eltérően a dél-koreai játékokon már a jégkorongozók biztosítását és utazási költségeit sem volt hajlandó állni, de ezt március végén a Nemzetközi Jégkorong Szövetség magára vállalta.

A 2014-es szocsi téli olimpián még bedobták a pakkot.

A NOB keddi állásfoglalásában ugyancsak csalódottságának adott hangot, és sajnálatát fejezte ki azoknak a sportolóknak, akik részt akartak venni a pjongcsangi játékokon. “A döntés különösen sajnálatos, mivel az IIHF ugyanazokat a feltételeket kínálta az NHL-nek, mint az utóbbi olimpiák alkalmával. A NOB bevételének 90 százalékát világszerte a sport fejlesztésére fordítja, így nem bánhat bőkezűbben egy nemzeti profi ligával, mint a nem profitorientált sportági világszervezetekkel, amelyek globálisan fejlesztik a sportot” – szögezte le a közlemény, hozzátéve, a pjongcsangi hokitorna ettől függetlenül izgalmas lesz, mivel más profi ligákból számos játékos lép majd pályára.

Forrás: MTI

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Sportszemle 2017.04.05.

Friss hírválogatás sportmarketing és sportgazdaság témájú cikkekből.

Close