labdarúgás, Sportpolitika — 2017/03/31 at 13:16

A FIFA kidolgozta a 48 csapatos világbajnokság kvótarendszerét

by

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség [FIFA] nyilvánosságra hozta javaslatát, amelyet a 2026-tól érvényben lévő, 48 csapatos világbajnokságok földrészek szerinti kvótaelosztására dolgozott ki. Európa 16 résztvevőt indíthatna automatikusan, két helyéért pedig hatcsapatos interkontinentális pótselejtezőt rendeznének.

A csütörtökön bemutatott tervezet szerint Európa 16, Afrika 9, Ázsia 8, Dél-Amerika 6, az észak- és közép-amerikai, valamint karibi térség [CONCACAF] 6, míg Óceánia 1 automatikus helyet kapna. A rendező ország csapatát beleszámítanák az adott kontinensre meghatározott kvótába.

Gianni Infantino, a FIFA elnöke

A fennmaradó két helyről interkontinentális selejtezőtornán döntenének. A hatcsapatos viadalon az európai szövetséget [UEFA] kivéve minden konföderáció egy-egy válogatottat indíthatna, illetve szerepelne még a rendező ország kontinensének egy csapata is. Ennek a tornának – várhatóan a vb előtti év novemberében – a világbajnokság házigazdája adna otthont.

A tervezet elfogadásáról a FIFA tanácsa a májusi, bahreini ülésén dönt.

2026-tól 48 csapat küzdhet a trófeáért a labdarúgó a világbajnokságokon

A jelenleg érvényben lévő rendszer szerint Európa 13, Afrika 5, Ázsia és Dél-Amerika 4-4, a CONCACAF pedig három biztos résztvevőt indít a világbajnokságon. Ázsia, Dél-Amerika, a CONCACAF-zóna és Óceánia egy-egy csapatának pedig lehetősége van a pótselejtezős két hely valamelyikének megszerzésére, míg a házigazda automatikusan résztvevője az eseménynek.

A FIFA janurában döntött arról, hogy 32 csapatosról 48 csapatosra bővíti a világbajnokság mezőnyét.

Forrás: MTI

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Sportszemle 2017.03.31.

Friss hírválogatás sportmarketing és sportgazdaság témájú cikkekből.

Close