jégkorong, Sportpolitika — 2017/03/27 at 09:30

Pjongcsang 2018: NHL-játékosok nélkül rendezhetik a téli olimpiát

by

Továbbra sincs megegyezés arról, hogy az NHL-játékosok részt vesznek-e a jövő évi téli olimpián. Vészesen fogy az idő, viszont az álláspontok nem közelednek. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság mindenesetre továbbra is bizakodó.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottságnál [NOB] még bíznak abban, hogy az észak-amerikai profi jégkorongligában [NHL] szereplő játékosok ott lehetnek a 2018-as pjongcsangi téli olimpián, noha erre látszólag nem sok okuk van. Gary Bettman, az NHL első embere ugyanis legutóbb arról beszélt, a dolgok jelenlegi állása szerint nem valószínű, hogy az Észak-Amerikában játszók elutaznak a Távol-Keletre.

Kanada-USA mérkőzés a 2014-es szocsi téli olimpián

Bettman a múlt heti interjújában úgy fogalmazott, február eleje óta nem tárgyaltak sem a NOB-bal, sem a nemzetközi sportági szövetséggel [IIHF], és jelenleg nincs is újabb időpont az egyeztetésre, így „mindenkinek azt kell feltételeznie, hogy NHL-játéksok nélkül rendezik majd meg a téli játékokat”.

A sportvezető elmondta, a ligának óriási anyagi veszteséget jelent, hogy két és fél hétre leállítsa a bajnokságot a játékok miatt. Mindezt február közepén, amikor az amerikaifutball és a baseball liga is szünetel, tehát a jégkorongnak egyedül a kosárlabdával kell versenyeznie a nézők kegyeiért.

Gary Bettman, az NHL első embere

Ráadásul az olimpián fennáll a sérülések veszélye, így az NHL szeretne kompenzációt kapni. Erre a másik oldal nem hajlandó, sőt, a NOB a legutóbbi öt olimpiával ellentétben a dél-koreai játékokon már a jégkorongozók biztosítását és szállítási költségeit sem hajlandó állni. Ez a lépés bőszítette fel igazán az NHL képviselőit, mert úgy veszik, hogy nem értékelik a játékosaik részvételét az olimpián. Pedig az IIHF később jelezte, hogy a NOB helyett vállalná ennek a 15-20 millió dolláros tételnek az előteremtését. Az NHL egy olyan megoldási javaslatot is letett az asztalra, hogy a NOB kezelje őket kiemelt olimpiai szponzorként a játékokon, ám a bizottság erre sem hajlandó.

A liga nem szívesen engedi el a legjobbjait az olimpiára

Az ügyet tovább bonyolítja, hogy az NHL vezetőinek a játékosok szakszervezetével [NHLPA] is meg kell állapodniuk az olimpiai részvételről. Az NHLPA kapásból visszautasította a liga ajánlatát, miszerint szabaddá teszik az olimpia idejére a játékosokat, ha a kiterjesztik a két fél között jelenleg fennálló kollektív szerződést 2025-ig. Egy fontos részlet azonban hiányzott: az érvényben lévő nyolcéves szerződés ugyanis tartalmaz egy 2019-ben aktiválható kilépési záradékot – ami mindig jó alap a feltételek újratárgyalásra -, az új tervezetben viszont ez nem szerepelt.

Kanada nyerte a 2014-es téli olimpiát

Az NHL az 1998-as olimpiára engedte el először a hokisokat, azóta minden játékokon szerepeltek a liga legjobbjai. Ám az egyeztetések általában – a nem tengerentúli események előtt – mindig nehézkesen mentek. Legutóbb, a 2014-es szocsi olimpiát megelőzően szintén sokáig úgy tűnt, hogy az NHL nem szünetel majd a játékok miatt, ám végül 2013 júliusában mégis sikerült megállapodást kötniük a feleknek. A szakértők egyetértenek abban, hogy most is csak az alkufolyamat része a sok üzengetés, ha valóban nem akarna az NHL menni az olimpiára, ezt a döntést már régen meghozta volna.

A pjongcsangi téli olimpiára 2018. február 9. és 25. között kerül sor. Hogy NHL-játékosok részvételével, vagy nélkülük, az egyelőre nyitott kérdés.

Forrás: nhl.com, MTI

One Comment

  1. Pingback: Pjongcsang 2018: az NHL nem engedi a játékosait a téli olimpiára | sportsmarketing.hu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Sportszemle 2017.03.27.

Friss hírválogatás sportmarketing és sportgazdaság témájú cikkekből.

Close