interjú, snooker, Sportmarketing — 2017/03/24 at 11:10

Interjú Csurgó Balázzsal, az első Magyar Snooker Gála egyik főszervezőjével

by

Három magyar fiatalember gondolt egy merészet, kitalálták, hogy létrehoznak egy világszínvonalú snooker gálát Budapesten. Az ötlet megvalósult, az eredmény pedig mind a résztvevők, mind a nézők, mind a szervezők szempontjából felülmúlta a várakozásokat. Telt ház, hálás közönség, világsztár játékosok a Gerevich Sportcsarnokban.

Hogyan jött az ötlet, miért éppen snooker, miért éppen itt?

A gondolat Buzás Gábortól indult, a szervezéshez hamarosan csatlakozott Wéber Gábor és jómagam. Mindhármunknak van köze a játékhoz. Buzás Gábor az Eurosport szakkommentátora. Wéber Gábor is aktív snooker-játékos, emellett óriási tapasztalata van rendezvényszervezésben és a sportmédia ismert szereplője. Én egy nemzetközi reklámügynökségnél dolgozom, és mellette szintén legalább 20 éve snookerezem. Közel 10 év kihagyás után pár éve tértem vissza a versenyzéshez és jelenleg a magyar ranglista 5. helyén állok. Tehát imádjuk a snookert és van szakértelmünk egy ilyen esemény létrehozásához. Ideális felállás.

Miből gondolták, hogy lesz erre igény, lesz érdeklődő?

Egy dolgot tudtunk. Amikor az Eurosport egy-egy nagyobb versenyt közvetít, annak akár 80-100 ezer nézője is van. Az persze bizonytalan volt, hogy ebből hány ember lenne hajlandó fizetni azért, hogy élőben nézzen meg egy show-t. Így Buzás Gábor barátom csinált egy online kérdőívet, amely az interneten sok embert elért és a visszajelzések azt mutatták, hogy érdemes belevágni.

Hogyan találták ki, hogy milyen gálát és kikkel rendeznek?

Biztosak voltunk benne, hogy két topjátékost kell idehoznunk. Emellett az első pillanattól tudtuk, hogy magyar résztvevőket is szeretnénk látni a rendezvényen.

Kapcsolatba léptünk több játékossal is, és az anyagi, illetve időpont egyeztetések alapján hamar összeállt, hogy Neil Robertson és Ali Carter, két igazi nagyágyú jön Budapestre. Ők azért is jók együtt, mert nagyon sokat játszottak már, élvezik az egymás elleni küzdelmet. Megnyertük a snooker világ egy ikonikus figuráját, Michaela Tabbot játékvezetőnek. Tehát a csapat összeállt, de akkor jött a neheze, létrehozni egy tradíciók nélküli helyszínen, előzmények nélkül, egy színvonalas snooker-eseményt.

Egyedülálló módon a közösségi finanszírozás rendszerét választották az anyagi alapok megteremtéséhez, a jegyek értékesítéséhez. Ez bevált?

Igen, a Generosity fundraiser rendszerét használtuk, amelynek több oka volt. Egyrészt gyorsan megmutatta, hogy tényleg hajlandóak-e áldozni az emberek egy snooker gáláért. Másrészt egyfajta biztosíték is volt, hiszen az egész szisztéma arra épül, hogy ha netán nem jön össze a szükséges összeg, és ezzel a rendezvény sem, akkor mindenki visszakapja befizetett pénzét. Többféle jegyárat alakítottunk ki, a legdrágább a 90 dolláros “gyémánt” szint volt (2 kiemelt jegy + 2 póló), a legolcsóbb a 15 dolláros “bronz”, ez egy normál jegyet jelentett. Azt akartuk, hogy sok fiatal és gyerek is jöjjön, így volt “gyerekes” és “családi” jegy is.  A terv az volt, hogy ha 16 000 USD összejön, akkor már belevágunk, a további szükséges összeget megszerezzük szponzoroktól.

Mennyi idő alatt derült ki, hogy működik a dolog?

A kiemelt jegyek egy hét alatt, a normál jegyek fele kb. három hét alatt elkelt. Ekkor, ezzel lett meg az a minimális tőke, amivel elkezdtük. Nagyon fontos, hogy nem kellett fizetett hirdetést megjelentetnünk a jegyeladásokhoz. Snookeres közösségi oldalak és egy-két médiapartner vitte hírét a rendezvénynek és ennek a jegyeladási rendszernek, ez terjedt el az online térben.

A végeredmény?

Felülmúlta várakozásainkat, összesen 1 109 ember vett így jegyet, a teljes “támogatási” összeg 38 508 dollár lett. Ebben a rendszerben nagyon jó, hogy gyors, tiszta, átlátható. Az egyetlen nehézséget az jelentette, hogy ide a pénz befolyt, de a jegyek összerakását, kiküldését nekünk kellett megszervezni. Ehhez komoly informatikai hátteret kellett használnunk, de ezzel együtt is nagyon sok extra munkát, erőfeszítést követelt. A jövőben ezt biztosan másképp csináljuk majd.

A szereplők balról jobbra: Varga Péter (Magyar Biliárd Szövetség, Snooker Szakág elnöke), Wéber Gábor (Magyar Snooker Gála, főszervező), Csurgó Balázs (Magyar Snooker Gála, főszervező), Neil Robertson (professzionális snooker játékos, 2010 világbajnoka), Ali Carter (professzionális snooker játékos, kétszeres VB-döntős), Peter Ebdon (professzionális snooker játékos, 2002 világbajnoka), Buzás Gábor (Magyar Snooker Gála, főszervező)
Fotó: Földi D. Attila

A média, a szponzorok érdeklődtek az esemény iránt?

A szervezés viszonylag korai szakaszában eldőlt, hogy a Sport TV lead egy hosszú összefoglalót a gáláról. Ez persze segített a potenciális szponzorok megkeresésében is. Egy új dologhoz mindig a legnehezebb partnert találni, de páran mellénk álltak, többek között olyan multinacionális cégek, mint a Peugeot, vagy az LG, de segített a Player.hu, a Bene és a Hudák Borászat is.

A gála a Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnokban volt. Ez leginkább vívók és birkózók által használt létesítmény, ráadásul nem egy modern, csillogó csarnok. Miért itt?

A snooker speciális helyet és nézőteret kíván. A nézőknek egy viszonylag kicsi teret kell belátni, tehát nem lehetnek messze a széksorok az asztaltól. Emellett jó, ha viszonylag meredeken emelkednek a sorok, hogy mindenki jól lásson. Ennek a két kitételnek tökéletesen megfelelt ez a sportcsarnok, és nem titok, számított az elérhető ár is.

A befogadóképesség is fontos volt, mi 1000 körüli nézőszámmal terveztünk, itt jól elfér ennyi ember. Mivel az érdeklődés nagyobb volt a vártnál, építettünk még egy mobil lelátót is, ez is éppen befért.

Mi kellett még a jó rendezvényhez?

Nagyon sok dolog. Elsősorban az, hogy a két versenyző partner legyen elképzeléseinkhez. Mi, a három főszervező találtuk ki a délután és az este egész forgatókönyvét, koreográfiáját. Ki mikor kivel játszik, milyen szabályok szerint, hogyan szerepelnek a magyar résztvevők, egészen olyan részletekig, hogy milyen legyen a bevonulás. Mindkét játékos, illetve a játékvezető mindenben együttműködött, sőt nagyon sokat hozzátettek a sikerhez. Mi azt szerettük volna, hogy a magas színvonalú snooker mellett a szórakoztatás is megjelenjen. Ezt élvezte a közönség, amitől belelkesedtek a résztvevők, így nagyon jó lett a hangulat. Ezen kívül nagyon sok segítőnk volt. Csak néhány kiragadott példa: hazai versenyzők vállalták, hogy kezelik az eredménymutató kijelzőt, és a hostess feladatokat is  önkéntes alapon végezte egy csapat.

A versenyhez nagyon jó tárgyi kellékeket sikerült szerezni. A foteleket, amelyeken a versenyzők ültek, egy design bútor üzlet adta. A legfontosabb természetesen a jó minőségű asztal, amelyet a Snooker Szakág elnöke, Varga Péter biztosított a rendezvényhez.

A gála, a program a tervek szerint alakult?

Igen. Végül egy délutáni és egy esti szakaszra osztottuk fel a rendezvényt, mindkét rész teltházas volt. Az emberek hálásak voltak azért, hogy élőben láthatják azokat a játékosokat, akiket addig csak tévében nézhettek. Nagyon drukkoltak és olyankor is hangos ováció hallatszott, amikor egy nemzetközi versenyen talán össze sem csapódnak a tenyerek. Ezt pedig nagyon élvezték a játékosok, ezt több Twitter és egyéb közösségi média bejegyzésük mutatja. A magyar résztvevők, a 10 éves Révész Bulcsú, az U21-es bajnok Horváth Attila és az ötszörös magyar bajnok Fenyvesi Zsolt természetesen nagyon lelkes szurkolótábort hoztak magukkal, ami tovább javította a hangulatot.

Hogyan tovább?

Az első Gálával a fő célunk az volt, hogy pezsgést vigyünk a magyar snooker életbe, népszerűsítsük ezt a csodálatos játékot. Azt szeretnénk, hogy aki eddig csak nézte, ezután ki akarja majd próbálni. Aki sportágat keres a gyermekének, jusson eszébe, hogy itt a snooker is. A visszajelzések alapján jó irányba haladunk.

A rendezvény lezárása után pedig a bevétel egy részét visszaforgatjuk a sportágba, terveink szerint a közeljövőben finanszírozni fogunk egy elismert, nemzetközi snooker oktatót, és elindítjuk az első hazai snooker camp-et.

És a legfontosabb: már most elkezdtük az egyeztetést több topjátékossal is, úgyhogy biztos lesz folytatás, legkésőbb egy év múlva újra Gála!

One Comment

  1. Ērdekelne reklám megjelenés . Kérem hívjon fel ! 70 369-9559 irodabutorfelaron.hu Üdvözlettel : Varga József

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Sportszemle 2017.03.24.

Friss hírválogatás sportmarketing és sportgazdaság témájú cikkekből.

Close