birkózás, Sportpolitika — 2017/03/23 at 17:20

Ezekkel a reformokkal újítanák meg a birkózást

by

Közzétette a sportág régi fényének visszaállítását célzó terveit a Nemzetközi Birkózó Szövetség. Átalakítják a versenyek formátumát és növelik a közvetítések élményét.

Nyilvánosságra hozta a Nemzetközi Birkózó Szövetség [United World Wrestling- UWW] a sportág megreformálására irányuló programját. A változtatásokat a szervezet technikai bizottsága dolgozta ki és terjesztette a döntéshozók elé. A legnagyobb átalakulás a súlycsoportokban és a versenyek lebonyolítási rendjében lesz.

A riói olimpián plüssállat bedobásával jelezhették az edzők a kétes szituációk visszanézését.

A súlycsoportok számát nyolcról tízre emelik. A kategóriák pontos határait az idei párizsi világbajnokság során esedékes ülésen határozzák majd meg, figyelembe véve a nemzeti szövetségek, a sportolók és a sportvezetők javaslatait is. Az új súlyhatárok 2018. január 1-től lépnek életbe.

A versenyek lebonyolításában is jelentős változás áll be, ugyanis kétnapos formátumra állnak át az egynapos versenyek helyett. Eddig a birkózóknak a verseny előtti napon kellett mérlegelniük és egy nap alatt megvívniuk az összes mérkőzésüket. Az új rendszerben viszont a verseny első napján kell majd mérlegelniük és két napig tartanak a küzdelmek. A második napra két kilogrammos súlykülönbség lesz engedélyezve.

Az új versenyformátum két okból is előrelépés. Egyrészt csökkenti a mérlegelés előtti utolsó pillanatokra időzített extrém súlyvesztést, másrészt lehetővé teszi a kiemelt mérkőzések, tehát az elődöntők és döntők promócióját.

A két napos rendszert korosztályos nemzetközi versenyeken tesztelik, és ha sikeresnek bizonyul, szintén 2018. január 1-től lép életbe.

A laikus nézők számára gyakran nehezen követhetők az események egy birkózó mérkőzés során

Kisebb átalakítások történtek a pontszerzési lehetőségek terén, hogy az egyes birkózók által elért eredmények jobban tükrözzék a nemzetük teljesítményét a nemzetközi versenyeken. Tovább finomítottak a fogásnemek szabályain is, a passzivitás visszaszorítása és az aktív birkózás támogatása érdekében. Ez utóbbi változtatásokat a jövő heti szombathelyi U23-as Európa-bajnokságon tesztelik először.

A doppingvétségeket ezentúl keményebben szankcionálja a szövetség. 2018-tól kezdődően, ha doppingoláson kapnak egy birkózót egy csapatversenyen, akkor az egész csapat eredményét törölni fogják.

Elfogadták azt a javaslatot is, hogy több kamerát helyezzenek el a birkózószőnyeg szélén. Ez az intézkedés nemcsak a bírók munkáját segíti a kérdéses jelenetek visszanézése során, hanem a szurkolói élményt is növeli a közvetítések során.

A női birkózás fejlesztése is hozzájárult a sportág életben maradásához

2013-ban a Nemzetközi Olimpiai Bizottság [NOB] kongatta meg a vészharangot a birkózás fölött, amikor általános meglepetésre úgy ítélte meg, a sportág kihagyható az olimpiai programból. Az első sokk után magához tért a sportág és gyors változtatások bevezetése, valamint sikeres kampányolás után biztosította a helyét a 2020-as és a 2024-es ötkarikás játékokon is.

Forrás: unitedworldwrestling.org

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Sportszemle 2017.03.23.

Friss hírválogatás sportmarketing és sportgazdaság témájú cikkekből.

Close