labdarúgás, Sportpolitika — 2017/03/22 at 09:59

Összehangolják a Copa Américát az Európa-bajnoksággal

by

A Dél-Amerikai Labdarúgó Szövetség döntött a Copa América időzítéséről. A 2019-es torna után átállnak az Európa-bajnokság éveire. A FIFA és a klubok első reakciója pozitív.

A Dél-Amerikai Labdarúgó Szövetség [CONMEBOL] változtatni fog a Copa América ütemezésén és a hagyományosan a páratlan években tartott tornát összehangolja az európai kontinensviadallal. A már lefixált 2019-es brazíliai Copa América után állnak át az új időzítésre, így a 2023-ra tervezett ecuadori torna egy évvel később kerül majd megrendezésre.

A centenáriumi Copa América trófeája

A CONMEBOL azért döntött a változtatásról, mert a tavaly megrendezett centenáriumi Copa América hatalmas siker volt, mint sportszakmai, mint kereskedelmi szempontból. A sorozat 100 éves fennállását ünneplő torna több szempontból is különleges volt. A szokásos menetrend szerinti 2015-ös Copa Américát követő évben rendezték, 16 csapatosra felhizlalt mezőnyben. Ráadásul ez volt az első alkalom a sorozat történetében, hogy elhagyta Dél-Amerikát, ugyanis az Egyesült Államok adott otthont az eseménynek. A sikeren felbuzdulva amerikaiak gyorsan jelezték is, hogy négy év múlva ismét fogadnák a tornát, tehát az sem elképzelhetetlen, hogy az átütemezés során 2020-ban is lesz egy Copa América.

A centenáriumi Copa Américahelyszínei az Egyesült Államokban

Az új menetrenddel a klubok is jól járnának, mert így csak egyetlen nyáron kellene nélkülözniük a válogatott játékosaikat, a jelenlegi formátumban a két egymást követő év – egyik évben a Copa América, a másikban az Európa-bajnokság – helyett. A FIFA szintén pozitívan fogadta a kezdeményezést.

A Copa América hagyományos trófeája

A Copa América a jelenleg is megrendezett labdarúgó tornák közül a legrégebbi. Az első tornát 1916 júliusában rendezték, Argentína függetlenségének 100. évfordulója alkalmából és a rendezvény ideje alatt alakult meg a CONMEBOL. A torna időzítése egyébként meglehetősen gyakran változik, elég csak a legutóbbi időszakot áttekinteni.

Mai nevét 1975-ben kapta, amikor egy nyolcéves szünet után újraindult a sorozat. 1975 és 1983 között nem egy helyen rendezték a viadalt, hanem oda-visszavágó alapon zajló mérkőzéseken döntötték el a kupa sorsát. 1984-ben a CONMEBOL elfogadta azt a szabályt, hogy a rendezés joga körbemegy a 10 tagországon. 1987 és 2001 között tartották a négyéves ciklust, aztán 2004-ben és 2007-ben rendeztek tornát. Ez utóbbinak a házigazdája Venezuela volt, ezzel zárult az első rotációs kör, a második kör 2011-ben kezdődött. A 2015-ös Copa América kapcsán házigazda csere történt, ugyanis Brazíliának kellett volna megtartania az eseményt, de a 2013-as Konföderációs Kupa és a 2014-es világbajnokság után, illetve a 2016-os olimpia előtt az már sok lett volna az országnak. A rendezési jogukat így felcserélték a 2019-es házigazdának kijelölt Chilével.

A 2015-ös chilei Copa América logója

A Copa América különlegessége, hogy nem előzi meg kvalifikáció, a CONMEBOL mind a 10 tagja automatikusan részt vehet. 1993-tól kezdve 2 vendég válogatottat is meghívnak a szervezeten kívülről, így a mezőny 12 csapatos. Jellemzően a CONCACAF [Észak- Amerikát, Közép-Amerikát és a Karib-térséget magába foglaló nemzetközi labdarúgó szövetség] tagjait részesítik előnyben a földrajzi és a kulturális közelség okán. A 2016-os centenáriumi tornán kivételes módon 16 csapat vett részt.

Forrás: globoesporte.com, wikipedia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Sportszemle 2017.03.22.

Friss hírválogatás sportmarketing és sportgazdaság témájú cikkekből.

Close