labdarúgás, Sportmarketing — 2017/03/10 at 11:20

Kiderült, melyik a legizgalmasabb futball liga

by

Az amerikai Bleacher Report sportoldal vállalta a hálátlan feladatot, és 26 futballbajnokságot hasonlított össze egy új objektív módszertan alapján.

Újabb fejezethez érkezett a szurkolók között és a szakmai berkekben is régóta folyó vita, amely azt hivatott eldönteni, hogy melyik ország bajnokságában játsszák a legizgalmasabb mérkőzéseket, melyik a legnagyobb szórakozást nyújtó liga. Az összehasonlítási alapot az eddigi elemzésekben rendszerint a személyes preferencia adta, ennél egy fokkal közelebb jártak az igazsághoz azok a listák, amelyek a legértékesebb játékosokat, vagy a globális televíziós lefedettséget vették alapul. A Bleacher Report most mindezt több mutatóval kiegészítve, a matematika segítségével igyekezett feloldani a rejtélyt: fontos azonban leszögezni, a lista nem erősségi, sokkal inkább népszerűségi sorrend.

Az elemzéshez szükséges összehasonlítási tényezők megalkotásánál a sportoldal munkatársai az objektivitásra törekedtek: megerősített, hiteles adatokkal dolgoztak például a legértékesebb kezdő tizenegy, a legmagasabb kifizetett átigazolási díj, az átlagos helyszíni nézőszám, vagy a gól/mérkőzés mutatók esetében. A szubjektív tényezők sokkal kisebb szerepet kaptak, a bajnokság hírértéke, a játék szépsége valamint a bajnokságban felbukkanó fiatal tehetséges száma részlegesen tartalmazhattak személyes preferenciát.

A fentebb említett tényezőkben minden egyes ligát 1-10-ig osztályoztak. A kategóriákban legjobbnak bizonyult bajnokságok 10-es pontszámot kaptak – a svájci bajnokságot a 3,4-es meccsenkénti gólátlag mutatója igencsak felértékelte a listán. A 26 liga kiválasztásánál elsősorban a globális médiafigyelem alapján szelektáltak. [Ezért nem szerepelnek pl. a közép-európai bajnokságok az összehasonlításban.]

Az így kiértékelt mutatókat összeadták, átlagot számoltak belőle, és ezzel kialakultak a végső pontszámok.

Az első 10 helyezett mögött a következőképpen alakult a sorrend:

HelyezésLigaPontszám
26.Egyiptomi Premier League2,0
25.Indiai Super League2,3
24.Görög Super League 2,3
23.Katari Stars League 2,4
22.Arab Gulf League 2,6
21.Ausztrál A-League 2,6
20.Lengyel Ekstraklasa2,8
19.Skót Premier League 3,1
18.Argentin Primera Division3,1
17.Japán J1 League 3,5
16.Török Szuperliga 3,6
15.Ukrán Premier League 3,8
14.Orosz Premier League 3,9
13.Svájci Super League4,1
12.Belga Jupiler Pro League4,3
11.Mexikói Liga MX4,6
  1. Brazil Serie A – 4,8

A TOP 10-es lista végén a brazil pontvadászat szerepel, 4,8-as értékkel. A bajnokság legnagyobb erőssége a fiatal tehetségek folyamatos kinevelése, és az ebből származó milliós transzferek realizálása. A játékosok eladásából származó összegből folyamatosan fenn tudják tartani magukat, majd újabb és újabb csiszolatlan gyémántokkal örvendeztetik meg az európai klubokat.

Érdekesség, hogy a brazil ligában alapvetően nem esik sok gól, ami visszavetette őket a rangsorban. A rangadókon kívül pedig – az új stadionok ellenére – a piac méretéhez képest több szurkoló is lehetne kint a meccseken.

Ronaldinho visszatérést tízezrek ünnepelték a Flamengo csapatánál

  1. Portugál Primeira Liga – 5,1

A portugál bajnokság színvonalát közvetlenül a nagy ötös mögé szokták sorolni, a szórakoztatási rangsorban ennek ellenére csak a 9. helyet érte el, 5,1-es összesített mutatóval.

Több kategóriában a középmezőnyben végzett, csak a fiatal tehetségek kinevelésében, valamint a legértékesebb kezdő tizenegy rangsorában tartoztak az élbolyhoz.

A Brazil Serie A gyengeségéhez hasonlóan a gól/meccs mutató itt is alacsony értéket hozott: a 2,3-as átlaggal a mezőny végén szerepel.

  1. Major League Soccer – USA – 5,3

Az amerikai MLS csapatainak száma folyamatosan bővül, amivel népszerűségét és elfogadottságát országon belül és a világ többi részén is robbanásszerűen tudja növelni. Az újonnan vásárolt játékosok, valamint a kinevelt futballisták is egyre komolyabb értéket képviselnek. A megnyíló belső piacok növelik a versenyt, és ezáltal a klubok is nagyfokú futballszakmai és marketing munkára vannak kényszerítve, ami eddig igencsak eredményes. Az MLS helyszíni nézőszámban is kiválóan teljesít: az amerikai meccseken sokszor többen vannak kint, mint pl. a portugál, a holland, a francia vagy a japán liga mérkőzésein.

Az Atlanta United első meccsére több mint 55.000 helyszíni néző váltott jegyet a jelenlegi évad nyitófordulójában

  1. Kínai Super League – 5,5

A kínai bajnokság előkelő helye csak annak meglepetés, aki nem hallott a horribilis összegű játékosvásárlásokról. A liga 5,5-ös összesített eredményét természetesen felfelé húzta a legdrágább tizenegy, az átigazolási díjak, valamint a hírérték és médiafigyelem. A fiatal tehetségek mutatójában ugyanakkor pocsékul teljesítettek.

  1. Holland Eredivisie – 6,1

A holland bajnokság végzett a szórakoztatási rangsor 6. helyén. Az egyszerű érdeklődő szurkoló számára is látványos összecsapásokat rendeznek, a három gigász [PSV, Ajax, Feyenoord] versenyfutása pedig évtizedek óta a sava-borsát adja az ország labdarúgásának. A 6,1-es összesített eredmény a kedvező gól/mérkőzés mutatónak, a fiatal tehetségek kinevelésének is köszönhető.

Hátránya, hogy a nagyobb bázissal és jelentősebb erőforrással rendelkező országok ligái miatt a globális médiafigyelemből alapvetően keveset kap az Eredivisie.

A holland nagycsapatok versenyfutása egész évben fordulatokban gazdag bajnokságot garantál

  1. Francia Ligue 1 – 6,8

A francia pontvadászat a TOP 5 első szereplője 6,8-as pontszámmal. Jó értékelést kapott többek között a fiatal tehetségek kinevelésében, a helyszíni nézőszámban és a klubok közötti rivalizálásban is.

A fejlődési pontot a gól/meccs mutatóban találták: a 2,5-ös átlag alacsony, és az átigazolási díjakban sem tudja felvenni a versenyt összességében a Top 4 szereplőivel.

  1. Olasz Serie A – 8,0

Az olasz bajnokság a 8,0-s eredményével már igazi topligának számít a szórakoztatást tekintve is.

Az átigazolási szezonokban mutatott aktivitások [topjátékosok leigazolása országon belül és kívül is], a nagy klubok történelme, színvonala és tradicionális rivalizálása egyaránt a legjobbak közé predesztinálja a catenaccio őshazáját. Ugyanakkor a helyszíni nézőszámban, valamint a stadionok kapacitásának kihasználtságában a csapatoknak fejlődniük kell, ha újra be akarnak törni a TOP 3 közé.

A milánói csapatok hanyatlása ellenére az olasz liga ismét kezd magára találni, és egyre versenyképesebb

  1. Német Bundesliga – 8,5

A dobogó alsó fokán a Bundesliga végzett, 8,5-ös mutatóval. Kiváló eredményeket ért el a legértékesebb tizenegy, a fiatal tehetségek rangsorában is, ugyanakkor a 2,7-es gól/meccs mutató a TOP 4 bajnokságból a legalacsonyabb átlag.

A világ összes ligája közül viszont a Bundesliga meccsein van jelen a legtöbb szurkoló, ami mindenképp figyelemre méltó.

A német bajnokság helyszíni nézőszámban a világ előtt jár

  1. Spanyol LaLiga – 8,6

A lista első két helyezettje között nagyon kevés, mindössze 0,3 tized döntött. A LaLiga hírértékben, a sztárok értékében, valamint a nagycsapatok számában és minőségében is a legjobb pontszámokat kapta. A 2,9-es gól/mérkőzés mutató is jónak mondható.

A legdrágább transzferek realizálásában, valamint a tabella alsó felében tanyázó klubok helyszíni nézőszámaiban azonban nem a spanyol bajnokság dominált.

A gigászok Európában is dominálnak, de az igazi nagy dobást a kiscsapatok versenyképességének javítása jelenteni a LaLiga üzletében

  1. Angol Premier League – 8,9

Annál inkább a Premier League – a Bleacher Report elemzése alapján a világ legszórakoztatóbb futball bajnoksága jelenleg az angol pontvadászat, 8,9-es összpontszámmal.

A médiafigyelem, a nagyértékű átigazolások, a magas helyszíni nézőszám, a minőségi klubok, valamint a spanyol bajnoksággal azonos 2,9-es gól/mérkőzés mutatóval sikerült az élen végezniük.

Az elemzés azonban rámutatott arra is, hogy ők sem hibátlanok: a nemzeti tehetségek nevelésében például meglehetősen hátul végeztek.

Mindent egybevetve viszont az angol bajnokság izgalomban jelenleg verhetetlen a futball ligák piacán – a rekordértékű, 10.4 milliárd fontos televíziós közvetítési díjak kiharcolásában talán ez is szerepet játszhatott.

TOP igazolásokban a Premier League verhetetlen

Forrás: Bleacher Report

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Sportszemle 2017.03.10.

Friss hírválogatás sportmarketing és sportgazdaság témájú cikkekből.

Close