olimpia, Sportpolitika — 2017/02/23 at 15:40

Visszalép Budapest a 2024-es olimpiai pályázattól

by

A 2024-es olimpiai pályázat visszavonását javasolja a kormány, a főváros vezetése, a Fidesz elnöksége és a Fidesz-frakció. A döntés azután született, hogy Tarlós István főpolgármester Orbán Viktor kormányfővel és a Magyar Olimpiai Bizottság vezetőivel egyeztetett szerdán. A döntés oka, hogy megbomlott a nemzeti egység a pályázat ügyében.

a Magyar Olimpiai Bizottság [MOB] közgyűlése 2015. február 6-án úgy döntött, hogy javasolja Budapestnek és Magyarországnak, vizsgálja meg a 2024-es olimpia és paralimpia megrendezésének lehetőségét. Az Olimpiai Védnöki Testület határozati javaslatát 125 igen és egy nem szavazat mellett fogadta el a MOB közgyűlése. A Fővárosi Közgyűlés az év június 23-ai ülésén arról döntött, támogatja, hogy Budapest pályázzon. Az előterjesztést 25 igen, egy nem szavazattal és egy tartózkodás mellett fogadták el. Az Országgyűlés július 6-án 151 igen, 33 nem szavazattal, 4 tartózkodás mellett úgy döntött, támogatja a pályázati szándékot.

Budapest és a MOB 2015. július 8-án küldte el a olimpiai pályázati szándéknyilatkozatát Lausanne-ba, a Nemzetközi Olimpiai Bizottsághoz [NOB]. Mivel a NOB a 2024-es rendezői pályázat kapcsán eltörölte a jelöltek köztes szűrését, azaz a szűkített listát, az összes jelentkező város végig versenyben maradhat, és részt vehet a helyszínkijelölésen. Budapest sorra teljesítette a kötelező dokumentumok, garanciák benyújtását és már túl volt a harmadik pályázati körön is.

A Momentum Mozgalom azonban a budapesti olimpiával kapcsolatos helyi népszavazás kezdeményezésére idén januárban aláírásgyűjtésbe kezdett. A szükséges 138 ezernél bőven több, összesen 266 151 aláírást adtak le a rendelkezésükre álló 30 nap után. A politikai vezetők és a MOB elnöke ezután döntöttek úgy, hogy visszavonják az Budapest 2024 olimpiai pályázatot.

Olimpiai ötkarika Budapesten

Budapest kiválása komoly presztízsveszteség a NOB számára, ugyanis a szervezet hiába tette átláthatóbbá és egyszerűbbé a pályázati folyamatot, nem tudja megtartani az érdeklődőket. A 2022-es téli és a 2024-es nyári játékok rendezésétől immár összesen hét város lépett vissza: az előbbitől Stockholm, Oslo és Krakkó, az utóbbitól Boston [Los Angeles vette át a helyét], Hamburg, Róma és Budapest.

A magyar olimpiai pályázati láz margójára

Budapest visszalépésével már csak Los Angeles és Párizs maradt versenyben a 2024-es nyári olimpia és paralimpia megrendezésének jogáért. A győztes helyszínről 2017 szeptemberében Limában, a NOB 130. közgyűlésén döntenek.

A NOB a 2022-es téli olimpia helyszínét is két pályázó közül volt kénytelen kiválasztani. Abban a küzdelemben végül Peking örülhetett és csak Almati maradt mellette állva a végsőkig.

Forrás: MTI, nemzetisport.hu

One Comment

  1. Pingback: Olimpia: a NOB odaadná a 2024-es és a 2028-as rendezést is a két megmaradt pályázónak | sportsmarketing.hu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Sportszemle 2017.02.23.

Friss hírválogatás sportmarketing és sportgazdaság témájú cikkekből.

Close