amerikaifutball, Sportmarketing — 2017/02/03 at 14:50

Egy gyűrű mind felett – amit az NFL bajnoki gyűrűről tudni érdemes

by

A Super Bowl kapcsán – sportmarketing vonatkozásban – elsősorban a reklámok villannak be. A reklámidő minden évben egyre drágább, a cégek egymást próbálják túlszárnyalni a reklámfesztiválnak is beillő versenyben, a nézettség pedig új rekordokat hoz. Azonban van a Super Bowlnak egy olyan eleme, amelyik kevés figyelmet kap, pedig egyidős az NFL-döntőkkel és nagyon érdekes részleteket rejt magában, ha jobban megnézzük: az NFL bajnoki gyűrű.

Az NFL bajnoki gyűrűt a a Super Bowl győztes csapatának tagjai kapják. Tulajdonképpen ez az egyetlen maradandó emlék számukra a nagy diadalról. A bajnoknak járó Vince Lombardi trófeát a klub dísztermében állítják, a pénzdíj elillan, egyedül a gyűrű marad meg a játékosoknak. Ez a gyűrű azonban nem akármilyen gyűrű.

A Denver Broncos bajnoki gyűrűje a Super Bowl 50 megnyerése után.

Az NFL bajnoki gyűrű dizájnja általában magában foglalja a Super Bowl sorszámát, a bajnok csapat nevét és logóját, valamint azt is, hányszor sikerült megnyerni a sorozatot. Ráadásul minden játékos személyre szabott gyűrűt kap, a nevével és a mezszámával ellátva. A dizájnt a győztes klub határozza meg, de a gyűrűk előállítását az NFL fizeti. Mivel az amerikaifutball klubok viszonylag nagy létszámú csapattal és személyzettel működnek, ez alkalmanként 150 gyűrűt jelent, nagyjából összesen 5 millió dollár értékben. A legdrágább gyűrűk eddig a 2015-ben győztes New England Patriots tagjai számára készültek, egyenként 36.500 dollár értékben. Az árcímkét tekintve tehát nem csoda tehát ha egy-egy játékos elárverezi a bajnoki gyűrűjét, ha megszorul, vagy felajánlja jótékony célokra egy nemes ügy érdekében.

Charles Lewis Haley az 5 NFL bajnoki gyűrűjével.

A legtöbb NFL bajnoki gyűrűvel, szám szerint héttel, Neal Dahlen rendelkezik. Ötöt nyert a San Francisco 49ers csapatával és kettőt a Denver Broncos kötelékében, de egyiket sem játékosként. Játékosként Charles Lewis Haley büszkélkedhet a legtöbb NFL bajnoki gyűrűvel. Haley ötször nyerte meg a Super Bowl-t, kétszer San Francisco 49ers-szel, háromszor pedig a Dallas Cowboys-szal.

Néhány NFL bajnoki gyűrű az elmúlt évekből a Jostens kínálatában.

Az NFL bajnoki gyűrűket hagyományosan a Jostens gyártja. Az amerikai ékszerész cég jegyez az eddigi 50-ből 32-őt. A legelső példányt még Vince Lombardi és a Green Bay Packers számára készítették 1966-ban, az első Super Bowl megnyerése után. Ez a gyűrű még viszonylag szerény megjelenésű volt, 40 gramm aranyat és 1 karát gyémántot tartalmazott. A New England Patriots rekord drágaságú gyűrűje 2015-ben ezzel szemben már 100 gramm aranyból és öt karátnyi, 205 darab gyémántból készült.

A legelső NFL bajnoki gyűrű 1966-ból.

Az NFL bajnoki gyűrű tervezése egy 3D számítógépes modellel kezdődik. Az alapdizájn véglegesítése után pedig mindegyik személyre szabott gyűrűnek elkészítik a saját öntőformáját. Az aprólékos munkának köszönhetően a gyűrűkön egy 45 fős csapat dolgozik a Jostensnél.

A gyűrűkészítés folyamatának megismeréséért és a gyűrűkkel kapcsolatos további érdekességekért érdemes megnézni az alábbi videót.

Inside the company creating the Super Bowl rings

Win or lose, players in the Super Bowl all receive nice, fat paychecks. But only the winners take home the most coveted prize in football — the Super Bowl Championship Ring. Omar Villafranca takes you inside Jostens, the company that has made rings for dozens of champion, including the first-ever Super Bowl ring.

Forrás: cbsnews.com, Wikipedia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Sportszemle 2017.02.03.

Friss hírválogatás sportmarketing és sportgazdaság témájú cikkekből.

Close