autósport, Sportpolitika — 2017/01/25 at 08:40

Ecclestone 40 év után távozik az F1 éléről

by

A brit üzletemberről már hét elején olyan hírek jelentek meg a médiában, hogy napokon belül bejelenti a visszavonulását, mert befejeződik a tulajdonosváltás a sorozatban és ezzel együtt távoznia kell a Forma 1 éléről.

„Ma leváltottak, hivatalossá vált, hogy már nem én vagyok a Formula–1 vezetője” – nyilatkozta a 86 éves mágnás az Auto Motor und Sport német magazin internetes portáljának.

Bernie Ecclestone

A múlt héten a cég részvényesei és a Nemzetközi Automobil Szövetség [FIA] is jóváhagyta, hogy az amerikai Liberty Media legyen az F1 többségi tulajdonosa. Az amerikai sport-, média- és szórakoztatóipari vállalkozás, amely a jövőben a Formula One Group nevet fogja viselni, mintegy 8 milliárd dollárért vásárolja fel a világbajnokságot működtető CVC Capital Partnerstől a szükséges részvényeket. Jelenleg 19.1 százalékos a részesedése, de ez március végére, az új szezon kezdetére 35.3 százalékosra nő, és átveszi az irányítást. A megállapodást az európai trösztellenes hatóságnak még jóvá kell hagynia.

Sean Bratches, Chase Carey és Ross Brawn

A korábbi várakozásokkal ellentétben az F1-et negyven évig irányító Ecclestone mégsem lesz vezérigazgató az új felállásban. A Liberty Media egy háromfős vezetői csapatot állít a helyére.

Az új rendszerben a hatalmas média tapasztalattal rendelkező Chase Carey lesz az F1 elnöke és vezérigazgatója. Pozíciójából adódóan neki kell majd összefognia a szervezet működését. A korábbi ESPN-vezér Sean Bratches felel majd a marketing-, média- és szponzorjogokért. Míg Ross Brawn, aki a Ferrari technikai vezetője és a Mercedes csapatfőnökeként is tevékenykedett, az autósportot érintő ügyeket vezeti a ezentúl.

Forrás: MTI, formula1.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Sportszemle 2017.01.25.

Friss hírválogatás sportmarketing és sportgazdaság témájú cikkekből.

Close