labdarúgás, Sportpolitika — 2017/01/11 at 08:50

Döntött a FIFA: 48 csapatos lesz a foci-vb

by

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség keddi döntése értelmében 2026-ban már 48 csapat szerepelhet a világbajnokságon. Ezzel együtt változik majd a lebonyolítási rend is.

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség [FIFA] tájékoztatása szerint egyhangú döntés született Zürichben. Az új lebonyolítási rend szerint kilenc év múlva a 48 nemzeti együttes az első körben 16 hármas csoportban küzd majd meg. A feltételezések szerint a triók első két helyezettje jut tovább a kieséses szakaszba. A vb-ket 1998 óta 32 csapat részvételével rendezik, nyolc négyes csoportban.

gianni-infantino-fifa

A FIFA olasz-svájci vezetője, Gianni Infantino a tavaly februári elnökválasztást megelőzően még a 40 csapatos torna ötletével kampányolt, később azt javasolta, hogy a 48 válogatottból 16 egy selejtezőforduló után essen ki és utazzon haza, majd a torna az eddigiekhez hasonlóan, 32 csapattal folytatódjon. Ezután merült fel a 16-szor hármas formátum, így a mérkőzések száma nem nőne jelentősen, 64-ről 80-ra emelkedne, és a rendezés beleférne a jelenlegi 32 napba. Infantinónak ugyanis nagyon fontos, hogy a bővített tornát ugyanannyi idő alatt le lehessen bonyolítani, mint a mostani 32 csapatost, és megmaradjon a pihenőnapok száma is, mert a bővítés ellen zúgolódóknak – például a világbajnoki címvédő Németországnak, vagy az Európa Klubok Szövetségének [ECA] – a mezőny felhígulása mellett, a játékosok túlterhelése a legfőbb ellenérve.

FIFA World Cup final - Germany v. Argentina

Infantino hozzátette, a 48 együttest felvonultató vb egyúttal a pénzügyileg legvonzóbb struktúra. Az előzetes számítások szerint a bevétel csaknem 20 százalékkal, 6,5 milliárd dollárra nőhet. A költségek 300 millióval gyarapodhatnának, így elérhetnék a 2,3 milliárd dollárt, a lehetséges nyereség pedig 640 millió dollár lenne.A FIFA a tervek szerint a televíziónézőknek és a műsorszolgáltatóknak a kezdési időpontok rugalmassá tételével kedvezne, vagyis nem a helyi idő szerinti főműsoridőben rendeznék a találkozók többségét, hanem akkor, amikor az a legmegfelelőbb a két válogatott otthoni szurkolói számára.

Egyelőre nem tudni biztosat arról, hogy elfogadták-e Infantino másik javaslatát is, amely szerint már a csoportszakaszban megszűnne a döntetlen, és egyenlő állás esetén büntetőpárbajban dőlne el a mérkőzés.

FIFA Executive Committee Meeting

A kibővített létszámnak köszönhetően változni fog a kvalifikációs kvótarendszer is, de még erről sem született döntés. Ázsia és Afrika járhat a legjobban, de Dél- és Észak-Amerikai is bízik a jelentős kvóta növekedésben. Európa is biztosan kap majd új helyeket, de szerepe arányaiban várhatóan csökkenni fog.

Világossá vált viszont, hogy a FIFA a világbajnokság rendezési jogának pályázata során érvényesíteni fogja azt a szabályt, miszerint a legutóbbi két tornának otthont adó kontinens szövetségei nem indulhatnak, ezzel biztosítva a körforgást. A 2018-as világbajnokság Oroszországban lesz, a 2022-es pedig Katarban, így a 2026-os esemény kapcsán az amerikai kontinens indulhat előnyös pozícióból. Az Egyesült Államok, Kanada és Mexikó már jelezte is érdeklődését. Természetesen a FIFA fenntartja a változtatás jogát abban az esetben, ha a beérkezett pályázatok közül egyik sem felel meg a pénzügyi és technikai feltételeknek.

Forrás: FIFA, MTI

3 Comments

  1. Pingback: A FIFA kidolgozta a 48 csapatos világbajnokság kvótarendszerét | sportsmarketing.hu

  2. Pingback: USA, Kanada és Mexikó közösen pályázik a 2026-os labdarúgó vb-re | sportsmarketing.hu

  3. Pingback: Az amerikai Egyesült Államok, Kanada és Mexikó közösen pályázik a 2026

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Sportszemle 2017.01.11.

Friss hírválogatás sportmarketing és sportgazdaság témájú cikkekből.

Close