labdarúgás, Sportgazdaság — 2017/01/06 at 17:20

Pénzügyi kontrollt sürget a kínai labdarúgásban egy kormánytisztviselő

by

Két kézzel szórják a kínai klubok a pénzt az Európában játszó sztárok elcsábítására. Hiába az elnök futball imádata, egy kormánytisztviselő megkongatta a vészharangot.

Kína elnöke, Hszi Csin-ping nagyratörő álmokat szövöget: szeretné a világ élvonalába emelni az ország labdarúgását. A tervei megvalósítására nem sajnálja a pénzt, Kantonban például 185 millió dollárból építtette meg a világ legnagyobb labdarúgó akadémiáját.

Shenhua signs Carlos Tevez from Boca Juniors. Welcome, Carlitos!! @tevezoficial

See this Instagram photo by @shanghaishenhua * 1,180 likes

Az elnöki iránymutatást követik a kínai labdarúgó klubok is, egymást érik a hírek a nagynevű játékosok leigazolásáról. Még ha az átigazolási díjak nem is mindig eget rengetőek, bár jelentősek, a fizetések elképesztően magasak. A világ legjobban kereső labdarúgója eddig is a kínai élvonalban játszott, az argentin Ezequiel Lavezzi heti 493 ezer fontot visz haza Hopej China Fortune alkalmazásában. Ez az összeg majdnem a duplája annak, amennyit Messi kap a Barcelonától [270 ezer font/hét], de a Real Madriddal nemrég új szerződést aláíró Cristiano Ronaldóénál [365 ezer font/hét] is jóval magasabb. December végén pedig még a Lavezziénél is magasabb fizetéssel csábította magához Carlos Tévezt a Sanghaj Senhua. A szintén argentin sztár fizetése a hírek szerint heti 615 ezer font lesz.

hulk-kinaba-igazol

A brazil Hulk bemutatása a Sanghaj SIPG sajtótájékoztatóján

Az elmúlt napokban Kínába igazoló brazil Oscar, belga Axel Witsel, vagy nigériai John Obi Mikel szintén visszautasíthatalan ajánlatról beszéltek, ahogyan korábban érkező brazil Hulk, Ramires és Paulinho trió, vagy a kolumbiai Jackson Martinez is.

A kínai Super League logója

A kínai Super League logója

A drága és túlfizetett játékosokkal azonban Kínában sem mindenki elégedett. A Xinhua hírügynökségnek a a sportért felelős kínai kormányügynökség [General Administration of Sport of China – GAS] egyik tisztviselője nyilatkozott. A meg nem nevezett alkalmazott szerint szorosabb pénzügyi kontrollt kellene alkalmazni a klubok felett és nagyobb szigorral bánni a fizetésképtelen egyesületekkel. Azt is kifejtette, hogy érdemes lenne felső korlátot bevezetni az igazolásokra és fizetésekre költhető összegre, valamint megvizsgálni annak a kivitelezhetőségét, hogy a klubok által a játékospiacon elköltött pénz egy része a labdarúgás fejlesztésére, elsősorban utánpótlásnevelésre legyen átcsoportosítva.

A 16 csapatos kínai bajnokság március elején kezdődik.

Forrás: Reuters

2 Comments

  1. Pingback: A Bundesliga és Kína – tiszta lappal tovább a szerelmi történetben | sportsmarketing.hu

  2. Pingback: Németországban is közvetítik a kínai labdarúgó bajnokság mérkőzéseit | sportsmarketing.hu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Sportszemle 2017.01.06.

Friss hírválogatás sportmarketing és sportgazdaság témájú cikkekből.

Close