parasport, Sport PR — 2017/01/05 at 08:50

Újramárkázta a sportágait a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság

by

Új nevet, arculatot és struktúrát kap 10 parasportág a könnyebb megkülönböztethetőség érdekében. A teljes átalakítás 12 hónapot vesz igénybe.

Teljesen új identitást adott a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság [IPC] 10 sportágnak, amelyeknek a szervezet látja el a nemzetközi szövetségi feladatait is. Ezentúl az érintett sportágakat új név alatt kategorizálják a “World Para” előtag használatával. A döntést azzal indokolták, hogy egyrészt így a nyilvánosság számára is világos lesz, melyik sportágak tartoznak az IPC hatáskörébe, másrészt pedig könnyebben megkülönböztethetők lesznek az épek által űzött változattól. A rebranding azt is biztosítja, hogy a Paralimpia szimbólumát, illetve a Paralimpia kifejezést csak a Paralimpiai Játékokkal kapcsolatban használják majd a jövőben.

A Nemzetközi Paralimpiai Bizottság logója

A Nemzetközi Paralimpiai Bizottság logója

A 10 sportág közül háromnak változik jelentősebben a megnevezése. A jégkorongnál az eredeti angol névből [ice sledge hockey] kikerül a “sledge” szó, mert az különböző nyelvekben eltérő jelentéssel bír. A lövészetnél az tette szükségessé a változást, hogy az angolban nagyon hasonló hangzás miatt ne keverjék össze az ejtőernyőzéssel [parachuting vs para shooting]. A kerekesszékes tánc átnevezésével pedig azt a törekvést szeretnék erősíteni, hogy ne csak kerekesszékes sportolók induljanak, hanem más, például művégtaggal rendelkező parasportolók részvétele is növekedjen.

A sportágat irányító szövetség régi neveA sportágat irányító szövetség új neve
IPC AthleticsWorld Para Athletics
IPC PowerliftingWorld Para Powerlifting
IPC ShootingWorld Shooting Para Sport
IPC SwimmingWorld Para Swimming
IPC Alpine SkiingWorld Para Alpine Skiing
IPC BiathlonWorld Para Nordic Skiing
IPC Cross-CountryWorld Para Nordic Skiing
IPC Ice Sledge HockeyWorld Para Ice Hockey
IPC SnowboardWorld Para Snowboard
IPC Wheelchair Dance SportWorld Para Dance Sport

A 10 sportág új logója tisztán ábrázolja a szóban forgó a sportágat, továbbá az azokat űző sportolók megváltozott képességeit. Az új arculat konzisztens és egységes kommunikációt tesz lehetővé, amely a parasport népszerűsítésének előnyére válik.

New logos of the sports governed by the IPC ©

New logos of the sports governed by the IPC ©

A változások fokozatosan lépnek életbe. A nyári sportágak esetében az identitást már a soron következő versenyeknél használni fogják, míg a téli sportágaknál, a folyamatban lévő szezon miatt, első körben csak a világbajnokságoknál alkalmazzák. A teljes átalakulás ezért egy év alatt fog lezajlani.

Forrás: paralympic.org

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Sportszemle 2017.01.05.

Friss hírválogatás sportmarketing és sportgazdaság témájú cikkekből.

Close