olimpia, Sportgazdaság — 2016/11/24 at 16:30

Tokió 2020: csökkenteni kell a költségvetést

by

A 2020-as tokiói olimpia szervezőbizottság mindent megtesz, hogy sikerüljön faragni az elszállt költségeken. A pályázatukban szereplő összeg közel háromszorosánál jelölnék ki a végső határt.

November 29-én másodszor kerül sor négyoldalú tárgyalásra 2020-as tokiói olimpia költségvetésének szabályozásával kapcsolatban. Az egyeztetésen a Nemzetközi Olimpiai Bizottság [NOB], a japán kormány, Tokió városa és az olimpia szervezőbizottság is képviselteti magát. Thomas Bach, a NOB elnöke és Yuriko Koike, tokió kormányzója a múlt hónapban egyeztek meg a munkacsoport felállításáról a drasztikusan megnövekedett költségek miatt.

tokio2020

Az első tárgyaláson annak lehetőségét vizsgálták meg, hogy az ésszerűsítés érdekében áthelyezzék az evezős és a kajak-kenu versenyek, valamint az úszás és a röplabda helyszíneit. Új létesítmények építése helyett már meglévőket használtak volna, viszont a NOB a nemtetszését fejezte ki, mert azok 400 kilométerre találhatók japán fővárostól.

Yuriko Koike, Tokió kormányzója az olimpiai zászlóval

Yuriko Koike, Tokió kormányzója az olimpiai zászlóval

A japán Kyodo hírügynökség értesülése szerint a drasztikusan megnövekedett büdzsét 2 billió jenben [16,9 milliárd euró] véglegesítené a szervezőbizottság. Ez az összeg közel háromszorosa a Tokió pályázatában szereplő 734 milliárd jennek [6,2 milliárd euró]. A jelentős növekedés elsősorban az alapanyagárak és a személyi kiadások felszökésének, illetve a tervezettnél nagyobb szabású útépítéseknek köszönhető.

Thomas Bach, a NOB elnöke

Thomas Bach, a NOB elnöke

A NOB azért hozta létre az Agenda 2020 programot, hogy fenntartható olimpiákat lehessen rendezni. Ennek keretében lehetővé teszik már meglévő létesítmények, vagy más városokban található versenyhelyszínek kijelölését is. Ugyanakkor mindez nem mehet a sportolók kárára, és a NOB azt sem szereti, ha a rendező ország nem tudja leszállítani, amit a pályázatában vállalt, mert az nem fair a többi országgal szemben, akik elől elnyerték az olimpia jogait.

A japánok attól tartanak, hogy ha nem sikerül megoldást találniuk a költségek lefaragására, akkor 3 billió jent, vagyis az eredetileg tervezett összeg négyszeresét is felemésztheti az olimpia megrendezése.

Forrás: theguardian.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Sportszemle 2016.11.24.

Friss hírválogatás sportmarketing és sportgazdaság témájú cikkekből.

Close